Vajdaság
Óbecsei Petőfi: A községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport felülbírálta saját döntését
Betűméret:             

Az óbecsei községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport egyhangúlag felülbírálva önmagát március 28-án új javaslat-tervet hozott, amely szerint a meglévő iskolahálózat nem változik, marad minden iskola, igy az óbecsei immár 64 éves múltra visszatekintő Petőfi Sándor Általános Iskola is, nem kell összevonni, bezárni, diákszállóvá alakitani egyiket sem.

Az év elején a Petőfi Sándor Általános Iskola bezárását javasolta a községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport Óbecsén. A munkacsoport a döntést a diákok számának csökkenésével magyarázta és azzal, hogy a létszám nem felel meg a törvényben megszabott feltételeknek. A javaslatról közvitát is tartottak.

A Tiszamenti város békéjét felkavarta a hír, amely komoly összefogást eredményezett. Civil szervezetek, magánszemélyek, az iskola mostani és egykori tanárai, a diákok szülei, helyiek és nem óbecseiek, sőt határon túliak, szám szerint több mint 9000-en adták aláírásukat az iskola megmaradása érdekében megfogalmazott petícióra.

A közvitán elhangzott, hogy az iskola a törvénnyel összhangban és minisztériumi engedéllyel dolgozik, Elhangzott, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak 80% magyar, és hogy egy zömmel magyarlakta helyi közösség kulturális középpontjának része. A felszólalók (a Képviselő-testület VMSZ-képviselő csoportja, a helyi VMSZ, az MNT, a szülők tanácsa nevében), kiemelték, hogy a javaslat figyelmen kívül hagyta, hogy az intézményben 20 osztály működik, holott funkcionálásához 16 is elég, hogy elhamarkodott a döntés, hiszen köztudott, hogy a lakosság létszáma csökken. Éppen ennek tudatában és a törvényes kritériumok megváltoztatása reményében, nem javasoltak a hálózatok kialakítása során változást Vajdaság más községei.

A községi tanács a javaslatot nem fogadta el. Visszaküldte a munkacsoportnak átdolgozásra. A változtatás megtörtént. Sem bezárni, sem összevonni nem kell iskolát. A megváltoztatott javaslat reményt ad az iskola fennmaradására. Az idő közben múlik. Közvita lesz, majd a tanács, képviselő-testület, MNT, Tartományi oktatási titkárság, oktatási miniszter nézi majd át és véleményezi a dokumentumot.

Az iskolahálózat eseményeinek az elemzők szerint több üzenete van: nem bölcs dolog elhamarkodott és az előírásokkal szembe menő javaslatokat hozni, nem elfogadható egy iskola bezárása valós érvek nélkül, a közvéleménynek és az összefogásnak ereje van.

Közben az iskola tovább él, Petőfi örökké címmel megünnepelte fennállásának jubileumát.

Szilágyi Edit
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2008 óta rendezik meg Sándoregyházán az Anyanyelv Nemzetközi Napját. Tizenhat éve mutatják be évről évre a különböző nemzetiségek, hogy milyen gazdagok azok a közösségek, ahol több nemzetiség él együtt. Ilyen sokszínű település az esemény helyszínéül szolgáló Sándoregyháza is, amely a 2022-es népszámlálás...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 22:34 ]
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjának kertész- és mezőgazdasági mérnök szakán az idén 16 diák végzett. A Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központjában megrendezett ünnepségen a végzős hallgatókat a magyarországi egyetem, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ és a zentai...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 18:04 ]
Az újvidéki oroszok már napok óta búcsúznak az elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől, a Putyin-diktatúra foglyától. A börtönben meghalt Navalnijnak ideiglenes emlékművet állítottak a Szerb Nemzeti Színház közelében. Virágokat, gyertyákat és üzeneteket hagytak az orosz ellenzéki vezető emlékére. Az...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 13:54 ]
Beolvasás folyamatban