Vajdaság
1 az 5 millióból Szabadkán: A szabad választások előfeltétele a szabad sajtó

Kilencedik alkalommal tüntettek péntek kora este Szabadkán. Az 1 az 5 millióból tüntetéssorozat két szónoka, Hadži Nenad Maričić színész és Željko Bodrožić újságíró a sajtószabadságról, illetve a munkások helyzetéről beszélt. A viharos szélben és csepergő esőben most jóval kevesebb tüntető volt a korábban megszokottnál.

Elsőként a szervezők szóltak az egybegyűltekhez. Gyulai Zsolt magyarul a többi közt a következőket mondta:

- Követeljük a szerbiai médiatérben a tisztességes és szabad tájékoztatást, az eltérő álláspontok és vélemények megjelenítését minden, a polgárokat érintő fontos téma kapcsán. A mostani politikai monológnak dialógussá kell válnia, a tájékoztatásnak országos és helyi szinten is meg kell szabadulnia az egyszólamúságtól, a hozzá nem értéstől, a gyűlöletkeltéstől, a giccstől. Csak ezután lesznek lehetségesek a szabad választások egyenlő körülmények között. E demokratikus vívmány és a társadalmi párbeszéd nélkül nem lábalhatunk ki abból a politikai, intézményi és demokratikus-értékbeli krízisből, amelyben vagyunk.

A vendégszónokok közül elsőként Hadži Nenad Maričić színész köszöntötte szerbül is és magyarul is a szabadkaiakat. Azt mondta, nincs többé hátraarc, már nem tudunk semmit sem elveszteni.

- Elvették ifjúságunkat, gyűlöletet szítottak köztünk, elszegényítették a népet, szinte egész Európával harcoltak. Közben egész életükben a fotelekben ültek, s csak arról beszéltek, hogy a népnek hogyan kell még többet dolgoznia. Eljött az ideje a reformoknak, hogy elzavarjuk őket, s hogy feleljenek tetteikért, mindazért, amit ez elmúlt 30 évben okoztak. Fellázadtunk, mert meg kell állítanunk azt az embertömeget, amely naponta elhagyja Szerbiát. Hamarosan egymillió ember is elmegy innen. Lenni vagy nem lenni, ma már ez a kérdés. Olyan Szerbiát kell létrehoznunk, amilyenben az emberek élni akarnak. Egy demokráciában a nép akarata érvényesül, nálunk viszont a politika határozza meg, hogyan kell élnünk. Harminc évig néztük az autóbuszaik sorát, amelyek a nagygyűlésekre érkeztek, most pedig ők fogják azt látni, ahogyan mi érkezünk egész Szerbiából a jövő szombati belgrádi tüntetésre – fejezte be beszédét Maričić.

Željko Bodrožić, a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének (NUNS) elnöke a sajtószabadságról beszélt először.

- A szabad média megléte a feltétele a szabad választásoknak, hogy mindenki szabadon elmondhassa véleményét a kormány munkájáról. Szabadka mindig példa volt más szerbiai városok számára. Szabadkán viszont ma sötétség uralkodik, itt nincs egyetlen szabad sajtótermék sem. Szégyen, hogy egyetlen lap, televízió, rádió sem tudósít a polgárok valódi problémáiról, mindez az internetre szorult. Még Milošević idejében sem volt ilyen rossz a sajtó helyzete. Ezért a legfontosabb feladat a média felszabadítása, hisz a civilizált világ azon alapszik, hogy az emberek szabadon elmondhatják véleményüket, szabadon választhatnak, s szabadon választhatóak. Nemcsak a szerb nyelvű tájékoztatással van baj - figyelmeztetett. - A magyar nyelvű sajtó is a mélybe süllyedt. A 90-es években a Magyar Szó a szabad tájékoztatás egyik színfoltja volt, ma pedig a Pásztor család közlönye. Ki kell mennünk az utcára és azt mondani, elég volt!

Željko Bodrožić azt mondta, a szerb munkaerő nemcsak Európa, hanem a világ legolcsóbb munkaereje. Az államfő azzal az ígérettel hívja ide a külföldi beruházókat, hogy rabszolgasorsba taszíthatják a népet.

- Ilyen még nem volt a szerb történelemben! Ne féljetek, mert ő és csatlósai jobban félnek a nép haragjától – fejezte be beszédét.

A szónoklatok után a tüntetők végigsétáltak a belváros utcáin, a szokásos útvonalon.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szeghegyre látogatott Šešelj - illusztráció
2020. JÚNIUS 2.
[ 18:24 ]
Beiktatták az új temerini plébánost, miután a Püspöki Hatóság május 22-én kinevezte ft. dr. Szöllősi Tibort a temerini Szent Rozália és a hozzátartozó filiák plébánosává. Az új plébános beiktatása pünkösdvasárnap, a 10 órai nagymisén meg is történt. A beiktatási szertartást dr. Pénzes János szabadkai...
2020. JÚNIUS 1.
[ 9:04 ]
Az egyedüli komoly ellenzéki erőt jelentheti Szabadkán a soron következő önkormányzati választásokon a Maglai Jenő – Szabadka Polgári Mozgalma Polgári Csoport elnevezésű lista, amelyet a Magyar Mozgalom, a Metla 2020 polgári mozgalom és Szabadka Polgári Mozgalma indít közösen, hangzott el a lista hivatalos átadásán,...
2020. MÁJUS 31.
[ 21:59 ]
Egy 66 éves szabadkai férfi halt meg szombat éjszaka, amikor rosszul lett a volán mögött, s egy parkoló járműnek csapódott. Az eset valamivel éjfél után történt a Sugárúton, az Erdő utca kereszteződésében. A környék lakói először fékcsikorgást hallottak, majd az ütközés hangjait. Nem hivatalos információk...
2020. MÁJUS 31.
[ 11:24 ]
Beolvasás folyamatban