Vajdaság
Milyen a vajdasági magyarság helyzete az Európai Unión belül?
Lakossági fórumot tartottak Magyarkanizsán
Betűméret:             

Teltházas közönség előtt tartottak az európai parlamenti választások kapcsán lakossági fórumot Magyarkanizsán az Ifjúsági Otthonban. A mintegy kétórás fórum a Délvidéki Sajtóklubbal vette kezdetét, amelyen Gajdics Ottó és Szentesi Zöldi László magyarországi újságírók taglalták azt, hogy Európában mit ér jelenleg az őshonos kisebbség szava, és hogy ez miként változhat a választások után. Gajdics Ottó szerint ugyan már elindult e-témában a változás, de még mindig komoly harcok várnak ránk.

- Én soha nem felejtem el azt a mondatot, amit Brüsszelben hallottam az egyik képviselőtől, aki elmesélte, hogy megpróbálta felhívni a figyelmet a magyar kisebbségek sanyarú sorsára, amelyre azt a választ kapta, hogy ha annyira rossz nekik ott, akkor minek költöztek oda? Innen indultunk, de szerencsére mára már nem ilyen rossz a helyzet, de azt sem tudnám mondani, hogy minden megoldódott, hiszen azt a kezdeményezést, ami pontosan azt a célt szolgálná, hogy felhívja a figyelmet ezeknek a kisebbségeknek a sorsára, ezt még nem sikerült oly módon annak a bizottságnak vagy parlamentnek az asztalára tenni, hogy foglalkozzon is vele – nyilatkozta Gajdics Ottó.

A sajtóklub után Fejsztámer Róbert polgármester köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy Magyarkanizsán mindig is érdeklődtek a polgárok a politika iránt, és tisztában vannak azzal, hogy miért is fontos az európai parlamenti választásokon részt venni.

A vajdasági magyarság helye az Unióban elnevezésű fórumon már Deutsch Tamás és Deli Andor EP-képviselők, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszélgetett arról, hogy mi a tétje a soron következő választásoknak, valamint hogy az elmúlt öt évben hogyan tudták képviselni az unión belül a kisebbségi érdekeket Deli Andor képviselő személyében. Deli Andor szerint az elmúlt évek elért eredményei egy biztos alapot nyújtanak majd a következő időszakra.

- Az Európai Parlamentben karéjba gyűlve az Európai Magyar Néppárti képviselőtársaimmal együtt, sikerült pár olyan dokumentumot, határozatot, parlamenti anyagot elfogadtatni, amelyek most nekünk egyfajta építő tégláink lehetnek az elkövetkezendő öt év vonatkozásában. Ide tenném talán még azt a készülődést is, amely a Minority Safepack történetét jelent majd, mert ez is az elkövetkezendő öt évben fog tárgyalásra kerülni, és a kisebbségeket érinti majd leginkább – mesélte Deli Andor.

Deutsch Tamás, EP-képviselő szerint példaértékű az elmúlt évek közös munkája, hiszen a Kárpát-medence magyarsága, az anyaországon kívül is tudta magát képviseltetni az elmúlt öt évben az Európai Parlamentben.

- A Fidesz és a KDNP 2014-es európai parlamenti listája is egy összmagyar lista volt. Azon Erdélyből származó képviselő, kárpátaljai képviselő és a Vajdaságból származó képviselő is szerepelt. Ugyanez az össznemzeti elgondolás, ami meghatározza a mostani 2019-es európai parlamenti választási listánkat is. Mi azért szeretnénk tenni, hogy az Európai Unióban más kisebbségi csoportok jogvédelmének a szintjét érje el az Európában élő őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozók egyéni és kollektív kisebbségi jogvédelme – nyilatkozta a képviselő.

A fórumon emellett szó esett Szerbia európai uniós csatlakozásának lassulásáról, valamint annak legfőbb okairól is.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Muzslyán ma két májusfát is állítottak, az egyiket a Parton, ahol a közösség már több évtizede élteti ezt a hagyományt, a másikat pedig a Muzslai Petőfi Sándor MME vállalják magukra, már huzamosabb ideje. A partiakat kancsika durrogtatása, illetve Babinszki Enikő trombitamuzsikája ébresztette kora reggel, hat óra...
2024. MÁJUS 1.
[ 14:44 ]
Egykor Kishegyesen sok évtizedes hagyománya volt a májusfa állításnak. A falu több pontján, általában forgalmas utcasarkokon állították fel zeneszó kíséretében. Dr. Szőke Anna néprajzkutató javaslatára tavaly újraélesztettek a hagyományt. A tűzoltóotthon melletti portán nemzeti színű szalagokkal és egyéb...
2024. MÁJUS 1.
[ 9:38 ]
Öt ellenzéki párt lépett ma koalícióra Szabadkán, hogy Szabadka az Erőszak Ellen - Szabadkát Választom - Nela Tonković elnevezésű listával együtt vegyen részt a soron következő helyhatósági választásokon. A koalíciót a Demokrata Párt, a Szerbia Népi Mozgalma, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga - Vajdaságiak, a...
2024. ÁPRILIS 30.
[ 15:55 ]
Beolvasás folyamatban