Vajdaság
Szabadkai helyi közösségi választások: a 37-ből 35 helyen az SNS-VMSZ közös lista győzött
A részvétel nem érte el a 17 százalékot
Betűméret:             

Beigazolódott a papírforma: a vasárnapi helyi közösségi választásokon nagyarányú győzelmet aratott a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség közös listája. Az 501 mandátumból 442-t szereztek meg, ami körülbelül 88 százalékot jelent. A Szabadka Városhoz tartozó 37 helyi közösségből 35-öt ez a két párt irányíthat a jövőben.

A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége 37 mandátumot szerzett (7%), százalék), a Szerbiai Szocialista Párt kilencet (2%), a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Bácskai Bunyevácok Szövetsége egyaránt ötöt-ötöt (1%), a Szerbia Ereje Mozgalom pedig három mandátumhoz jutott (0.006%).

Mindezt Bogdan Laban polgármester, az SNS városi szervezetének az elnöke közölte vasárnap késő este saját adataik alapján. A hivatalos eredményekre még várni kell.

A részvételi arány rendkívül alacsony volt, nem egész 17 százalék, ugyancsak az SNS adatai alapján. A Városi Választási Bizottság felmérése is azt mutatta a nap folyamán, hogy kevés választópolgár él szavazati jogával: a hivatalos adatok szerint 14 óráig 8,59 százalék volt a részvételi arány, s később sem sikerült jobban a mozgósítás, hisz 18 órakor is csak 13.65 százalékot mértek. Mindez azt jelenti, hogy mivel mintegy 130 ezer embernek volt szavazatai joga, körülbelül 22 ezer ember szavazhatott.

A szabadkai ellenzék egy része, köztük a Magyar Mozgalom bojkottálta a választásokat, s ugyancsak erre szólították fel a polgárokat.

Bogdan Laban a vasárnap esti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy folytatni fogják a munkát, hogy javítsanak a polgárok életkörülményein. Szerinte az emberek elismerték azt a munkát, amit az elmúlt három évben folytattak, hisz odafigyeltek a helyi közösségek infrastrukturális fejlesztésére is függetlenül attól, hogy azok a városban vagy a falvakban találhatóak. Mindannyiunk érdeke, hogy a falvakban az élet felpezsdüljön, hogy a fiatalok ott maradjanak, hogy mindenütt képviseljük Aleksandar Vučić köztársasági elnök politikáját – mondta a szabadkai polgármester.

Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője még a választások előtt a közös lista kapcsán azt mondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek várhatóan 10 helyi közösségben lesz elnöke, ahogy ez az elmúlt 4 évben is volt, 12 helyi közösségben pedig elnökhelyettese. Nem tudni, hogy a párt szempontjából e kiváló választási eredmények hogyan módosítanak ezeken az előzetes terveken.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy nő meghalt abban a tűzben, ami az éjszaka ütött ki Óbecsén, egy Partizán utcai családi házban. A Telegraf értesülése szerint a lángok valamivel éjfél után csaptak fel. Noha a tűzoltók nagyon gyorsan a helyszínre érkeztek, a ház tulajdonosán, K. Zs.-n már nem tudtak segíteni. A helyszínelés ezekben az órákban is...
2023. DECEMBER 3.
[ 11:34 ]
Zenta önkormányzata a község idegenforgalmi szervezetével és helybeli vállalkozók által megalapított a Zenta Kedvelőinek Egyesületével karöltve egy műjégpályát állít fel a város főterén. A fentiekben megnevezett civil szervezet által a városnak adományozott korcsolyapályán december 10-től január 31-ig...
2023. DECEMBER 1.
[ 18:56 ]
Tizenkét évvel ezelőtt indították el Újvidéken az NS bike kerékpárkölcsönzést. Az idei idény ma, december 1-jén zárul. A Parking servis közvállalat kéri a polgárokat, hogy a kölcsönzött bringákat vasárnapig, december 3-án 19 óráig vigyék vissza valamelyik kölcsönzőpontra.
2023. DECEMBER 1.
[ 13:30 ]
Beolvasás folyamatban