Vajdaság
Nagybecskereken „Isten hozta Petrovgradban” feliratú óriásplakátok jelentek meg

Nagybecskereken „Isten hozta Petrovgradban” szövegű óriásplakátok jelentek meg, ami a helyi polgárok szerint azt jelenti, hogy ismét feléledt a helyiség nevének megváltoztatására tett kezdeményezés.

Az új plakátokat a Petrovgrad egyesület helyezte ki, amelynek elnöke Budimir Jovanović elmondta, hogy nem álltak el attól a kezdeményezéstől, hogy Nagybecskerek nevét Petrovgradra változtassák meg, ez volt ugyanis a település neve egy évtizeden át, 1935 és 1946 között.

„Az volt az ötletünk, hogy erre az északi területek Szerbiához csatolásának századik évfordulójának évében kerüljön sor. Ez sajnos nem sikerült különböző okok miatt, de harcolni fogunk ezért az elképzelésért mindaddig, amíg meg nem valósul”, mondta Jovanović.

A kezdeményezést két évvel ezelőtt kezdték népszerűsíteni, de akkor elcsendesült a vita. Az ötlettel a Petrovgrad egyesület állt elő, mégpedig az előtt az ünnepség előtt, amelyet a település első világháborúban történt felszabadításának századik évfordulója apropóján szerveztek. Az egyesület akkor azt hangoztatta, hogy több oka is van annak, amiért Nagybecskerek számára „megtiszteltetés lenne, ha I. Péter szerb király nevét viselné”.

A szerbül most Zrenjanin nevet viselő város eredeti megnevezése Nagybecskerek (szerbül Veliki Bečkerek, németül Großbetschkerek). A város a 14. századtól 1935-ig (majd 1941-től 1944-ig) az eredeti nevét – Becskerek – viselte, különböző változatokban: Bechereky, Becsekereke, Becskerek, Großbetschkerek, Veliki Bečkerek.

A Petrovgrad nevet 1935 márciusától 1946 októberéig viselte, akkor kapta a település a Zrenjanin nevet, Žarko Zrenjanin Uča (1902-1942) forradalmárnak, a nemzeti felszabadító háború harcosának, a vajdasági felkelés egyik szervezőjének és Jugoszlávia néphősének tiszteletére.

1992-ben tartottak referendumot, amelyen a polgárok kétharmada szavazott arra, hogy a település neve Zrenjanin maradjon. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. AUGUSZTUS 22. [ 14:56 ]

Kitűnő a magyar-szerb barátság és megbékélés, már csak a szerb-magyar barátságon kellene még egy kicsit keretezni. A megbékélésre még 100 év múlva se számíthatunk, mert mint Hamvas Béla is megállapította a "Meteorak"-ban, "...a szerb nép gondolkodását a törökök 400 év alatt sem tudták megváltoztatni..". Mi se fogjuk. kár az igyekezetért. A megoldás a "szilvafa" lenne, amely alatt meditálni tudnának, Budha módszerével "Petrovgrádról", "Koszovórol" és akár Vajdaságról is.


Az idei évben is az Ittabéi Téli Találkozók keretében szervezték meg a IX. Kolbászfesztivált Magyarittabén. A rendezvény helyszíne a Kultúrotthon előtti tér, szervezője pedig a magyarittabéi Helyi Közösség. Az idei nagyon szép idő rengeteg látogatót, érdeklődőt csalt ki a kora délutáni órákban az eseményre. Egy...
2020. FEBRUÁR 15.
[ 18:53 ]
A 33 éves szabadkai Igor M. csütörtökön délután London északi részén lezuhant egy épület hatodik emeletéről. A brit sajtó szerint nem baleset történt, gyilkosság vádjával letartóztatták a férfi 28 éves barátnőjét, írja a belgrádi Telegraf. A Daily Mail tudósítása szerint a nőt látták, hogy néhány perccel a...
2020. FEBRUÁR 15.
[ 12:56 ]
Egy 47 éves férfi után kutatnak a Dunában Péterváradnál. Saša V. egy csónakból esett a vízbe, tudta meg a 021.rs. Nem hivatalos információk szerint a baleset a délelőtti órákban történt, amikor Péterváradon a Šaran étteremnél két férfi kiesett egy csónakból a Dunán. Egyiküknek sikerült feljönnie és...
2020. FEBRUÁR 14.
[ 18:32 ]
Beolvasás folyamatban