Vajdaság
Topolya: Megnyílt az Expo 2019

Megnyílt a Topolya Expo 2019 Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás. Idén is mintegy kétszáz kiállító mutatkozik be kis kézműves- és házi termékeket előállítóktól a nagy vállalkozásokig. Egész Szerbiából, Vajdaságból, Magyarországról és Erdélyből is vannak kiállítók és vendégek egyaránt. Pásztor Bálint a VMSZ-DCSP parlamenti frakcióvezetője nyitotta meg a rendezvényt.

Slingár Irén a szervezők nevében elmondta, hogy az idei évben is több mint 200 kiállító jelentkezett a felhívásukra. A nagy mezőgazdasági gépeket forgalmazó multinacionális cégek mellett a helyi receptek alapján biotermesztésből származó gyümölcsből lekvárt készítő asszonyok is jelen vannak ezen a kiállításon. Magyarországból és Romániából, Erdélyből is érkeztek kiállítók, tehát ezúttal is nemzetközi rendezvényről beszélhetünk.

Kislinder Gábor, Topolya Község polgármestere a megnyitón kiemelte az ipari parkban idén két jelentős, az agrárium szempontjából fontos üzem kezdte meg működését. A Kite Kft. és Gebi Kft. több szempontból is fontos tényezője máris a régió agrárgazdaságának. Azt is hangsúlyozta, hogy önkormányzat ebben az évben 14 millió dinárt fordít a kistermelők támogatására különböző pályázatok útján. Kislinder kiemelte, olyan feltételeket szeretnének teremteni, hogy legyen értelme a fiataloknak itthon maradni, gazdálkodni.

Jakab Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára a határokon átnyúló együttműködés jelentőségét emelte ki, hiszen a Kárpát-medence az agrárium szempontjából egy egységes gazdasági tér. Az éghajlatváltozás, a generációváltás szükségessége, a demográfiai trendek, a precíziós gazdálkodás, a digitális technológiák elterjesztésének a szükségessége komoly kihívásokkal jár. A Kárpát-medencében viszont, ha az itt élők közösen megtalálják a válaszokat, sokkal erősebben tudják képviselni az agrárium ügyét. A Kárpát-medence gazdálkodói egyforma kihívások elé néznek az agrárium forradalmi átalakulása terén és ezért fontos, hogy hidak épüljenek, melyek a térség gazdálkodóit összekötik. Az Expo egy ilyen híd szerepét is betölti. Jakab elismerően szólt a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tevékenységéről, illetve a Magyarok Kenyere akcióról, melynek számos dimenzióját, többi közt a karitatív szerepét is hangsúlyozta.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető nyitotta meg hivatalosan is az Expo 2019 Nemzetközi Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítást. Elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt járt itt ezen a rendezvényen. Az elmúlt egy évtized alatt az Expo több szempontból is bizonyította létjogosultságát. Külön kiemelte, hogy itt fogalmazódott meg az elképzelés, melynek nyomán később elfogadta a parlament a kistermelői rendeletet, ami törvényes keretek között lehetővé teszi, hogy a kistermelők is legálisan értékesíteni tudják hagyományos módon készített kézműves termékeiket. A VMSZ-DCSP parlamenti frakcióvezetője felhívta a figyelmét a jelenlévőknek, hogy a legújabb rendeletek alapján lehetőség nyílt a pálinka földrajzi eredetvédelmének a megszerzése és elismertetése. A szervezők munkájáról elismerően szólt és arra biztatta őket, hogy az elmúlt tizenhat év történéseit és tanulságait egy kötetben is össze lehetne foglalni. Az elmúlt időszak eredményei közt kiemelte még, hogy az utóbbi három évben a Prosperitati Alapítványon keresztül több mint 13 millió euró érkezett az anyaországi támogatásokból a topolyai termelőknek, vállalkozóknak.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Vajdaság Turizmus Summit 2020” elnevezéssel mintegy 100 hazai és külföldi résztvevő jelenlétében turisztikai konferenciát rendezett hétfőn Palicson a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Olyan magyarországi cégeknek biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, amelyek a turisztikai...
2020. JANUÁR 20.
[ 17:55 ]
A Topolya község területén működő polgári egyesületek programjainak és projektjeinek finanszírozására és társfinanszírozására igényelhetnek költségvetési támogatást. A pályázat ebben a hónapban jelent meg és a polgári egyesületek 25,8 millió dináros, míg a sportegyesületek 15 milliós keretből igényelhetnek...
2020. JANUÁR 20.
[ 17:55 ]
Példás összefogás alakult ki a 17 éves horgosi Szalma Márk megsegítése érdekében. A leukémiás fiút Újvidéken gyógykezelik, s a család pénteken kért segítséget, mert a gyógyszerek megvásárlása, s az utazás költségei kimerítették a tartalékaikat. Nagyon sokan próbálnak segíteni lehetőségeik szerint. Szerveztek...
2020. JANUÁR 20.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban