Vajdaság
Mihajlović: 2021 őszétől fél óra lesz az út vonattal Újvidék és Belgrád között

Zorana Mihajlović közlekedési miniszter azt mondta, hogy az Újvidék és Belgrád közötti gyorsvasúton zajló munkálatokat 2021 őszéig befejezik, így akkor a két város közötti távot fél óra alatt lehet majd megtenni vonattal.

Mihajlović a Belgrád-Budapest gyorsvasút építési munkálatait tekintette meg a Belgrád központja és Ópazova közötti szakaszon, és elmondta: a gyorsvasút kiépítése „a legnagyobb és legértékesebb infrastrukturális projekt Délkelet-Európában, amelynek értéke Szerbiában és Magyarországon, összesen mintegy négymilliárd euró, ebből mintegy kétmilliárd eurónyi beruházás valósul meg Szerbia területén” - írja a Beta.

„Ez a vasút nem csak azért fontos, mert fél óra alatt lehet majd Belgrádból Újvidékre érni vonattal, hanem azért is, mert ezzel Szerbia bekapcsolódik az Egy övezet, egy út elnevezésű globális kínai kezdeményezésbe, mint az első országok egyike, amely egyezményt írt alá Kínával ennek a kezdeményezésnek a keretében”, mondta Mihajlović.

A miniszter szerint a Belgrád központja és Ópazova közötti szakasz első részén, vagyis a főváros központjától Zemunig, a munkálatok mintegy 40 százalékát végezték el, decembertől viszont az összes szakaszon egy időben folyik majd a munka.

„Hálával tartozunk a kínai és szerbiai vasúti vállalatoknak, amelyek napi 24 órában dolgoznak azért, hogy betartsák a kitűzött határidőt, és különösen fontos az is, hogy minden munkálatot az európai szabványok szerint hajtanak végre, amelyet az illetékes testület ellenőriz”, magyarázta a miniszter.

Mihajlović kiemelte továbbá, hogy az Ópazova és Újvidék közötti szakaszon végzendő munkálatokat a megbeszélt határidőkön belül elvégzik, valamint hogy aláírták a kereskedelmi és pénzügyi szerződést az Újvidék-Szabadka vasútvonalra vonatkozóan, így a munkálatok 2020 februárjában vagy márciusában kezdődnek majd meg ezen a szakaszon.

Miroljub Jeftić, az Infrastrukture železnice Srbije vállalat megbízott vezérigazgatója elmondta, hogy egy időben több helyen folynak a munkálatok, illetve hogy az összes építőanyag megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik, és külön figyelmet fordítanak a közlekedésbiztonságra, ezért a legkorszerűbb műszaki rendszereket használják.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pontosító
2019. OKTÓBER 18. [ 20:42 ]

Csak addig legyek szegény


Baross Gábor
2019. OKTÓBER 18. [ 1:30 ]

Töri a hátamat a koprsó.


Óbecse: A halpusztulás nem szűnt meg - illusztráció
2019. NOVEMBER 16.
[ 20:37 ]
Felsőoktatási kiállítás - a vajdasági magyar felsőoktatási intézményekről, ösztöndíj lehetőségekről, kollégiumi kínálatról, és mindenről, amit a hazai továbbtanulás előnyeiről tudni kell – röviden így fogalmazták meg a szervezők, hogy mi is az EDU-EXPO. A szabadkai Karrierépítő Központ harmadik alkalommal...
2019. NOVEMBER 15.
[ 19:21 ]
Ennek kapcsán ma ülésezett a magyarkanizsai rendkívüli helyzetek törzskara, ugyanis a civil szervezetek, az illetékes szerek és az önkormányzat közösen megpróbálja szanálni a problémát. Magyarkanizsán Lackó Róbert, a helyi közösség elnöke és a 2015 óta a migránshelyzettel megbízott felelős személy foglalkozik...
2019. NOVEMBER 15.
[ 13:42 ]
Az elmúlt napokban megszaporodott a migránsok száma Magyarkanizsán és a város környékén, Martonoson és Horgoson. Eddig is volt belőlük, viszont mostanában egyre többet látni a települések központjaiban, főként az esti órákban. Ennek kapcsán ülésezett ma a magyarkanizsai rendkívüli helyzetek törzskara, ugyanis a...
2019. NOVEMBER 15.
[ 13:41 ]
Beolvasás folyamatban