Vajdaság
Zenta: Az itthoni továbbtanulási lehetőségekről tájékozódtak a fiatalok
Betűméret:             

Az itthoni továbbtanulási lehetőségekről tájékozódhattak a fiatalok ma Zentán, a Városi Sportcsarnokban, ahol nagy érdeklődés mellett tartották meg a III. EDU EXPO pályaorientációs kiállítást, amelyet szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központja közösen hívott életre.

A rendezvény kezdetén Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta, a III. EDU EXPO pályaorientációs kiállítás célja, hogy a fiatalok egy helyen találkozhassanak azokkal a felsőoktatási intézményekkel, amelyeken részben vagy teljes egészében magyar nyelvű oktatás folyik, illetve megismerkedhessenek azokkal az intézményekkel és a szervezetekkel, amelyek segítségükre lehetnek a tanulmányaik során, sőt, mindemellett teljes körű tájékoztatást kaphassanak a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramja által kínált lehetőségekről is. Kifejtette, a Magyar Nemzeti Tanács a magyar kormánynak köszönhetően 2011 óta működteti az ösztöndíjprogramját, amely évről évre bővül, és olyan lehetőségeket irányoz elő, amelyek számottevő segítséget nyújthatnak azoknak a végzős középiskolás diákoknak, akik itthon kívánják folytatni tanulmányaikat. Végezetül annak reményében kívánt sikeres érettségit és felvételi vizsgát a diákoknak, hogy sokakat közülük jövőre már az MNT ösztöndíjasaiként köszönthetnek majd.

Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja örömének adott hangot annak kapcsán, hogy idén Zentát is sikerült bekapcsolni abba a rendezvénybe, amelynek célja az itthoni továbbtanulási lehetőségek megismertetése és népszerűsítése a középiskolás diákok körében. Kifejtette, tanulni annyit jelent, mint kapcsolatot teremteni egy már ismert és egy még ismeretlen új világ előtt, majd hozzátette, a tanulás független az életkortól, hiszen önmagunk folyamatos képzése létszükséglet, a jól működő oktatási rendszer pedig hosszan kamatozó befektetés a jövőbe. Mint mondta, a szakmailag felkészült, a közösségért tenni akaró és tudó diplomás fiatalok a megmaradásunk zálogát jelentik, különösen akkor, ha erkölcsi kötelességüknek érzik közösségük kulturális és gazdasági fejlődését, ha van jövőképük, nemzeti önazonosságtudatuk, és nem adják fel a hitüket, a hagyományaikat és az anyanyelvüket.

Dr. Námesztovszki Zsolt, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettese arról beszélt köszöntőjében, hogy napjainkban, a megváltozott társadalmi körülmények között azt látjuk, már szinte minden a pénzről szól, amit azonban érdemes olyan módon megközelíteni, hogy éppen ezért igenis megéri a felsőoktatásba belépni, megéri a fiataloknak önmagukba fektetni, mivel ha felsőfokú oklevelet szereznek, sokkal többet érnek majd a munkaerőpiacon. Hozzátette, a fiataloknak emellett arra is érdemes odafigyelniük, hogy sokkal többek lesznek, ha nyelveket tanulni, ha tudnak különböző területeken dolgozni, és ezért arra biztatta őket, hogy adjanak esélyt maguknak, emberileg és szakmailag is törekedjenek a folyamatos fejlődésre, váljanak jó szakemberré, mert – ahogyan fogalmazott – jó szakemberekre mindig mindenütt szükség van.

Dr. Lengyel László, a Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központja vezetője az együttműködés fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében, kiemelve, az együttműködésnek a fiatalok életében, karrierjében, szerepvállalásában is döntő szerepet kell játszania. Mint mondta, az a tudás, amit megkövetel majd tőlük az őket foglalkoztató szervezet vagy intézmény, interdiszciplináris tudás, amit akkor tudnak megszerezni, ha csapatokat alkotnak, és nem az egyéni utakat keresik, hanem csapatban, közösségben gondolkodnak, hiszen ez az, ami hozzájárulhat a versenyképességük fenntartásához. Hozzátette, napjainkban a munkanélküliség helyett inkább a munkaerőhiány jellemzi társadalmunkat, sok vállalatnak nincs megfelelő humánerőforrása, ezért nem azon kell idegeskedniük, hol helyezkednek majd el, hanem arra kell koncentrálniuk, mi az a cél, amit az életük során meg szeretnének valósítani.

A rendezvény keretében az adai, a magyarkanizsai, az óbecsei, a temerini, az újvidéki és a zentai középiskolák diákjai megismerkedhettek egyebek mellett az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának zombori kihelyezett tagozata, valamint a házigazda szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a társszervező Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központja által kínált továbbtanulási lehetőségekkel, valamint a CMH Iroda, az Európa Kollégium, a Vajdasági Ifjúsági Fórum és a Vajdasági Magyar Diákszövetség tevékenységével is.

H. A.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség ma tartotta meg rendes évi közgyűlését, melynek keretében elsőként szentmisét szolgáltattak a muzslyai Emmausz Fiúkollégium kápolnájában, ahol a szentmisét Masa Tamás atya, a cserkészek lelki vezetője mutatta be. Ezt követően a Szűz Mária Szent Neve templomban megkoszorúzták a Turul...
2024. FEBRUÁR 17.
[ 22:11 ]
Az ünnep - a hosszú hétvége - miatt hatalmas sorok alakultak ki a Magyarországra vezető határátkelőknél. Horgosnál kilométeres sorokban állnak, és Szerbiából való kilépésre három órás várakozásra kell számítani. A RTS megerősítette, hogy hosszú sorok várakoznak a horgosi határátkelőkön. A szerbiai oldalon több...
2024. FEBRUÁR 15.
[ 19:16 ]
Nincs valós alapja annak, hogy a Vajdaság mosolya nevű projekt annyiba kerüljön, mint amennyit az illetékesek bejelentettek, ami egyelőre kétmilliárd euró. Ezt nyilatkozta a Danasnak Milan R. Kovačević közgazdász, aki szerint a Béreg--Zombor--Kúla --Verbász--Szenttamás--Óbecse--Nagyikinda--Nákófalva-útvonal ára...
2024. FEBRUÁR 14.
[ 11:39 ]
Beolvasás folyamatban