Vajdaság
Szabadka: Tiltakozást tartottak a városrombolás ellen

A Természet és Társadalom polgári kezdeményezés szervezésében tiltakozást tartottak szombat délben Szabadka főterén. A belváros épületeinek lerombolása és a városképet elcsúfító hirdetőtáblák kihelyezése ellen emelték fel eredetileg a hangjukat, de az országban tapasztalható korrupció ellen is tiltakoztak mondván, hogy emiatt kerülhetett sor az építészeti örökség elpusztítására is.

Bejelentették, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy megállítsák a további városrombolást. A petíció szövegét magyar nyelven Gyulai Zsolt, a Természet és Társadalom polgári kezdeményezés tagja ismertette.

A szövegben megállapítják, hogy az elmúlt két évtizedben lerombolták a város több történelmi jelentőségű épületét, és a pusztítás Szabadka történelmi belvárosában történt. Megemlítik a Népszínház épületét, illetve több másikkal együtt a Vasa Stajić utcai szecessziós házakat. Ugyanakkor a rombolás nem állt le, hanem napjainkban is folytatódik, például a Radić fivérek utcában, s mindez három hónappal azután, hogy az említett utcát Szerbia kormánya védett térbeli kultúrtörténeti egységgé nyilvánította. Megemlíti a petíció, hogy Szabadka szűkebb belvárosában folyamatban van 26 világító hirdetőtábla felállítása, amelyek példátlanul nagy száma és oda nem illő mérete elcsúfítja Szabadka városképét. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a védett épületek lerombolása, a városképbe nem illő háztömbök építése illetve a világító reklámok védett városrészbe való felállítása a Községközi Műemlékvédelmi Intézet engedélyével történt.

A petícióban a többi közt követelik a város vezetőségétől, hogy azonnal hagyják abba Szabadka kulturális örökségének a rombolását; hogy döntéseikben mindenekfelett a polgárok érdekeit képviseljék, ne pedig saját, önző, illetve azon építkezési vállalkozók érdekeit, akik a profit hajszolása érdekében mindannyiunk közös történelmi örökségét pusztítják el; hogy hozzanak egységes határozatot, amellyel moratóriumot rendelnek el a történelmi épületek rombolása ellen a védett városrészek területén.

A belügyi szervek képviselőitől követelik, hogy azonnali hatállyal vizsgálják meg, történt-e mulasztás és jogsértés, illetve hivatallal való visszaélés azok részéről, akik a városi szervekben és hivatalos intézményekben döntéseket hoznak, valamint azt, hogy fennáll-e érdekellentét, amely során a nyilvános érdeket felcserélték magánszemélyek vagy cégek érdekeivel.

A Községközi Műemlékvédelmi Intézettől azt kérik, hogy munkája során tisztelje a kulturális javakról szóló törvényt (Zakon o kulturnim dobrima) és tartsa be a legmagasabb szakmai elvárásokat; hogy döntései Szabadka örökségének a védelmét és ne elpusztítását szolgálják; hogy azonnali hatállyal kezdjen hozzá a védett városrészekben minden érintett épület revalorizációjához.

A Tartományi Művelődési Titkárságtól, a tartományi kormánytól és a Szerb Köztársaság kormányától, de legfőképpen a felelős minisztériumtól követelik, hogy törvényes fennhatóságukkal összhangban reagáljanak az előállt helyzetre, és vizsgálják felül a szabadkai intézmények és városi szervek munkáját, amely lehetővé tette a kulturális örökség pusztítását, többek között azáltal is, hogy semmibe vette Szerbia kormányának a rendeleteit.

A szombati tiltakozás szónoka Tolnai Szabolcs filmrendező volt. Elmondta, hogy utoljára a 90-es évek tüntetésein vett részt. Egy dokumentumfilmet is forgattak, s az egyik vetítés után a közönség spontán kiment a teremből és elállta a forgalmat az úton. Az volt akkor az első tüntetés Szabadkán. Azóta nem volt tiltakozáson, mert már akkor látta, hogy egyesekből hogyan lett hivatásos tüntető, hogyan készültek arra, hogy elfoglalják a leváltott rezsim tagjainak foteljeit, hogyan váltak politikusokká, majd Szerbia leggazdagabb embereivé. Akkor is szótlan maradt, amikor a régi csőcselék visszatért a hatalomba, azok az emberek, akik sohasem tudják kezükről lemosni a vért, fogalmazott Tolnai Szabolcs. Szerinte nem azok a hibásak, akiknek tálcán vissza lett adva a hatalom, hanem azok, akiknek nagyzási mániája, kleptomániája miatt mindez a visszerendeződés bekövetkezett. Az ilyen emberek miatt a nép elvesztette a reményét, hogy változások lehetnek, s inkább elköltöznek. 2020 elején Németország megnyitja kapuit a szerbiai munkavállalók előtt, s Tolnai attól tart, hogy akkor tényleg ki fog ürülni ez az ország. Csak az idősek és a betegek maradnak itt, akik sehol sem kellenek. A mostani urak megehetik majd az összelopott, véres pénzüket, mert nem lesz, aki dolgozzon nekik, nem lesz, aki vásároljon tőlük, nem lesz, aki aludjon a hoteljeikben. A védett és lerombolt épületek helyett klimatizált kriptákat építenek, amelyeknek nincsen lelkük, olyan világot teremtenek, amelyben nincs levegő. A filmrendező szerint az sem véletlen, hogy a reklámtáblák a szabadkai sétálóutcákra kerültek, biztos benne, hogy ki fog azokról mosolyogni pár hónapon belül.

- Mi, akik itt maradtunk, biztosak vagyunk abban, hogy nincs már rajtunk kívül senki, aki harcolhatna helyettünk, nincs, aki taníthatná gyermekeinket saját magunkon kívül, s nincs az sem már az országban rajtunk kívül, aki szavazhatna. Felszólította az embereket, hogy írják alá a petíciót, annak ellenére, hogy sokak szerint azzal semmit sem lehet elérni. Ez a vélekedés is egy fokmérője annak, hogy milyen szinten van Szerbiában a demokrácia. Tolnai szerint minden egyes nappal egyre több bizonyíték kerül napvilágra a piszkos ügyekről, s sokan emiatt pánikban vannak – mondta Tolnai Szabolcs.

A rendezvény szervezői bejelentették, hogy jövő szombaton ismét tiltakozni fognak, s arra kértek mindenkit, hogy írják alá a petíciót. Az ívek a Facebook oldalukról is letölthető, ami a GI "Priroda i društvo" Subotica - Természet és társadalom PK Szabadka név alatt érhető el.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Vajdaság Turizmus Summit 2020” elnevezéssel mintegy 100 hazai és külföldi résztvevő jelenlétében turisztikai konferenciát rendezett hétfőn Palicson a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Olyan magyarországi cégeknek biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, amelyek a turisztikai...
2020. JANUÁR 20.
[ 17:55 ]
A Topolya község területén működő polgári egyesületek programjainak és projektjeinek finanszírozására és társfinanszírozására igényelhetnek költségvetési támogatást. A pályázat ebben a hónapban jelent meg és a polgári egyesületek 25,8 millió dináros, míg a sportegyesületek 15 milliós keretből igényelhetnek...
2020. JANUÁR 20.
[ 17:55 ]
Példás összefogás alakult ki a 17 éves horgosi Szalma Márk megsegítése érdekében. A leukémiás fiút Újvidéken gyógykezelik, s a család pénteken kért segítséget, mert a gyógyszerek megvásárlása, s az utazás költségei kimerítették a tartalékaikat. Nagyon sokan próbálnak segíteni lehetőségeik szerint. Szerveztek...
2020. JANUÁR 20.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban