Vajdaság
Aláírták a Vajdaság jövőjéről szóló memorandumot
Betűméret:             

Nyolc vajdasági politikai párt és szervezet képviselői írták ma alá a Vajdaság jövőjéről szóló memorandumot.

A dokumentumot a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Vajdasági Párt, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége, a Román Párt, a Montenegrói Párt, az Együtt Vajdaságért, a Vajdasági Liberális-Demokrata Mozgalom és a V-21 Fóruma képviselői írták alá.

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke kijelentette, hogy Európának nincs alternatívája, Szerbia pedig mély politikai válságban van, amit a nacionalizmus és a centralizmus váltott ki, tehát szembe kell néznünk azzal, hogy az emberek elhagyják Szerbiát.

Aleksandar Odžić, a Vajdasági Párt elnöke kijelentette: ritka esetben van a vajdaságiaknak lehetőségük, hogy beszéljenek valakivel Belgrádban úgy, hogy meg is hallgassák őket, és még kevesebb az esély arra, hogy bármilyen kérdésben Belgrádból kikérjék a vajdaságiak véleményét.

„Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy igenis kikérik majd Vajdaság véleményét a jövőben, egész évben azon dolgoztunk, hogy összegyűljünk, beszélgessünk és megállapodjunk, mindenekelőtt egy erős vajdasági szövetségről, a Vajdasági Frontról, amely a jövőben megfelelő válaszokat ad mindazokra a kihívásokra, amelyekkel társadalmunk szembesül‟, emelte ki Odžić.

Tomislav Žigmanov , a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének vezetője kiemelte, hogy a memorandummal szeretnék megvalósítani a kisebbségi közösségek egyenjogúságát, s felszólította a többi nemzeti közösséget is, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2019. DECEMBER 17. [ 18:02 ]

A vajdasági magyaroknak nincs szüksége arra, hogy Csanak visszahozza az 1989 előtti ál-testvériség-egységet, a háborús káoszba torkolló szocialista önigazgatást. A magyaroknak semmiféle érdeke sem fűződik egyes vajdasági szerb politikai csoportosulások sokszínűséggel leplezett hegemóniájának a kiépítéséhez. Ezt a küzdelmet vívják meg maguk Belgráddal, s ha netán sikerül, úgyis csak Szerb-Vajdaság Köztársaság lehet belőle.


2008 óta rendezik meg Sándoregyházán az Anyanyelv Nemzetközi Napját. Tizenhat éve mutatják be évről évre a különböző nemzetiségek, hogy milyen gazdagok azok a közösségek, ahol több nemzetiség él együtt. Ilyen sokszínű település az esemény helyszínéül szolgáló Sándoregyháza is, amely a 2022-es népszámlálás...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 22:34 ]
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjának kertész- és mezőgazdasági mérnök szakán az idén 16 diák végzett. A Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központjában megrendezett ünnepségen a végzős hallgatókat a magyarországi egyetem, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ és a zentai...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 18:04 ]
Az újvidéki oroszok már napok óta búcsúznak az elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől, a Putyin-diktatúra foglyától. A börtönben meghalt Navalnijnak ideiglenes emlékművet állítottak a Szerb Nemzeti Színház közelében. Virágokat, gyertyákat és üzeneteket hagytak az orosz ellenzéki vezető emlékére. Az...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 13:54 ]
Beolvasás folyamatban