Vajdaság
MTTK: Önálló jogi státusz és doktori képzés
Betűméret:             

Pénteken hivatalosan is kihirdették, hogy ezentúl önálló jogi státusszal rendelkezik a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Az Újvidéki Egyetem 14. kara lett az intézmény. A bejelentésre dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár látogatása alkalmával került sor, aki azt mondta, hogy ez nagyon fontos a vajdasági magyar értelmiség, de az egész tartomány szempontjából is. Kiemelte azt is, hogy az önállósodásra a tartományi képviselőházban egyaránt igennel szavazott hatalom és ellenzék.

Dr. Ivanović Josip, a kar dékánja arról beszélt, hogy mostantól az MTTK egyenrangú az Újvidéki Egyetem többi karával. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy önállóan dönthet a pénzügyeiről, a munkatársak felvételéről, könnyebbé válik tudományos programjainak akkreditálása, sőt, a jövőben doktori képzéseket is indíthat.

Dr. Námesztovszki Zsolt pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettese szerint az önálló jogi státusz hatalmas lehetőség és felelősség is egyben. Nagy előrelépést jelenthet, s ezért új tartalmak megvalósításán gondolkodnak. Ennek érdekében próbálnak új forrásokhoz hozzájutni, cél a tudományos kutatás fellendítése, s az infrastruktúrát is tovább fejlesztik.

Dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási segédtitkár elmondta, hogy a karnak húsz kinevezett oktatója, rendes dékánja van, az infrastruktúrája is megfelel az előírásoknak, ezért nyert jogosultságot az önálló jogi státuszra. Beszámolt arról is, hogy hamarosan két új alapképzés indul a karon. Okleveles kommunikátori és kollégiumi nevelőtanári oklevelet is lehet majd szerezni. A képzések számának bővítésével azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok itthon maradjanak, itthon tanuljanak.

Pillanatnyilag mintegy 250 hallgatója van a karnak alap- és mesterképzésen, s bíznak abban, hogy a jövőben tovább fog bővülni a számuk.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vicsek Annamária, a Fidesz új európai parlamenti képviselője, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa ma azt nyilatkozta, az új posztján az lesz a legfontosabb feladata, hogy kihasználjon minden tárgyalási lehetőséget annak érdekében, hogy támogassák Szerbiát abban, hogy mielőbb az EU teljes jogú tagjává váljon. Vicsek...
2024. JÚNIUS 13.
[ 15:25 ]
A zentai polgárok a holnapi naptól jelentkezhetnek a gázkazánok beszerzését támogató pályázatra. Lőrinc Király Lívia környezetvédelmi szakmunkatárs hírportálunknak elmondta, hogy az 1 millió 680 ezer dinár összértékű pályázatot az egyéni forrásokból származó levegőszennyezés csökkentése érdekében írták...
2024. JÚNIUS 12.
[ 21:22 ]
Meghalt egy középkorú motoros ma kora délután – akinek személyazonossága még nem ismert –, amikor a Szabadság hídon hátulról belerohant egy autóba. Dr. Zoran Krulj, a mentőszolgálat szóvivője a 021.rs-nek elmondta, hogy az orvoscsoport a helyszínen már csak a motoros halálát tudta megerősíteni. A balesetben a 21...
2024. JÚNIUS 12.
[ 16:27 ]
Beolvasás folyamatban