Vajdaság
Nem konzulátus, hanem tiszteletbeli konzulátus nyílik Újvidéken
Magyarország tiszteletbeli konzulja várhatóan Zavarkó Árpád ügyvéd lesz
Betűméret:             

A szerb kormány jóváhagyta, hogy Magyarország konzulátust nyisson Újvidéken, amelynek a fennhatósági körébe tartozna Észak-, Nyugat- és Dél-Bácska, illetve Szerémség körzete – tette közzé a Hivatalos Közlönyre hivatkozva a szerbiai sajtó. Dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete ugyanakkor az újvidéki Magyar Szónak nyilatkozva kiemelte, félreértés történt, ugyanis ilyen jellegű hozzájárulást nem kértek a szerb kormánytól, csupán tiszteletbeli konzulátust szeretnének nyitni.

– Nem kértünk hozzájárulást a szerb kormánytól ahhoz, hogy Magyarország főkonzulátust, vagy konzuli hivatalt nyisson Újvidéken, ellenben azt valóban kértük, hogy a szerb kormány adja a hozzájárulását ahhoz, hogy Magyarország tiszteletbeli konzuli hivatalt nyisson Újvidéken. A hírt én is olvastam, és láttam, hogy itt félreértés van, hiszen feltüntették, hogy melyik területre terjedne ki a megbízatás. Ezek a területek, amelyeket megneveztek, pontosan azok a területek, amelyekre a múlt év utolsó harmadában működési engedélyt kértünk a szerb külügyminisztériumtól – nyilatkozta lapnak dr. Pintér Attila, reagálva a szerbiai médiában megjelent hírre.

A nagykövet rámutatott arra, hogy az újvidéki tiszteletbeli konzulátusnak is ugyanolyan küldetése lenne, mint a többi tiszteletbeli konzulátusnak a világon, illetve a Szerbiában már működő három tiszteletbeli konzulátusnak.

– Nišben van az első tiszteletbeli konzulátusunk, 2018 márciusában megnyitottuk Kragujevacon és tavaly július 22-én Belgrádban a tiszteletbeli konzulátusunkat. A tiszteletbeli konzuloknak az egyik fontos feladata, hogy a gazdasági kapcsolatok fejlesztését mozdítsák elő. Emellett természetesen van olyan funkciójuk is, hogy ha a magyar állampolgár bajba kerül az ő konzuli kerületükben, és hamarabb a tudomásukra jut egy ilyen információ, akkor segítsék az együttműködést, a konzuli osztálynak a tájékoztatását. Feladatuk, hogy a kapcsolataikkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy a két ország közti reláció még jobban elmélyüljön. Ám a legfontosabb, ami miatt az elmúlt években újabbnál újabb tiszteletbeli konzultusokat hoztunk létre Szerbiában, a gazdasági kapcsolatoknak a fejlesztése – magyarázta a nagykövet.

Kitért arra is, hogy bár a Hivatalos Közlönyben megjelent az adott hír, és Szerbiában hivatalossá vált a kormány jóváhagyása, a belgrádi nagykövetség csak azt követően tudja Magyarország külügyminisztériumát tájékoztatni a döntésről, amikor az erre vonatkozó szóbeli jegyzéket kézhez veszi, erre azonban tegnap még nem került sor.

– Bár sokszor érdeklődtünk, hogy mikorra várható a szerb fél válasza, aminek nyilvánvalóan megvan a természetes folyamata, mindaddig, amíg nem érkezik meg a válasz, konkrét dátumot sem tudunk kitűzni – válaszolta dr. Pintér Attila a kérdésünkre, hogy mikorra várható az újvidéki tiszteletbeli konzulátus megnyitása.

Kiemelte, a tiszteletbeli konzullal is még egyeztetni kívánnak, de szeretnék minél hamarabb megnyitni a tiszteletbeli képviseletet. Dr. Pintér Attilától megtudtuk az újvidéki tiszteletbeli konzul kapcsán, hogy Zavarkó Árpád újvidéki ügyvédre esett a választás. (magyarszo.rs)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lennert Géza
2020. FEBRUÁR 5. [ 19:53 ]

Azért nem ártana valami statisztikát bemutatni arról, hogy Újvidék vonzáskörzetéből hányan kénytelenek Szabadkára utazgatni, pedig még Belgrád is közelebb lenne vagy harminc kilométerrel... Nem lenne az olyan nagyon nagy baj, ha a szabadkai főkonzulátus és a belgrádi konzulátus között lenne egy konzuli hivatal Újvidéken is. Erkölcsileg biztosan sokat jelentene.


Szerdán Zenta Község Képviselő-testületének alakuló ülésén megválasztották a község új polgármesterét és a községi tanács tagjait is. A község új polgármesterének Burány Hajnalkát választották meg. Burány Hajnalka 1980. március 30-án született Zentán. A Zentai Gimnázium elvégzése után az Újvidéki...
2024. JÚLIUS 10.
[ 17:43 ]
Magyarkanizsán is szerdán alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület, amelynek elnöke Újvári Zsombor (VMSZ) lett, helyettese pedig Jadranka Balaž (SNS). A községi képviselő testület titkára Major Diána maradt. A 29 tagú testületben a VMSZ-nek 19 képviselője van, akik koalícióban lesznek a Szerb Haladó...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
A Bravo polgári mozgalom elítéli a Srebrenica „felszabadítása” alkalmából meghirdetett tüntetést, és arra kéri a rendőrséget, hogy ne engedájezze annak megtartását. A mozgalom szerint a július 11-re, a Szabadság térre meghirdetett rendezvény egyértelmű provokáció, és nemcsak a srebrenicai áldozatok és családjaik...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
Beolvasás folyamatban