Vajdaság
Deli Andor: A migrációról szóló vitában az európai lakosok érdekeit is képviselni kell
"Vajdasági magyarként jól tudom, hogy mennyire kilátástalan a helyzet. Migránsok lepik el a közterületeket, a lakosok félnek sötétedés után az utcára menni" - írta le a helyzetet a képviselő.

A migrációról szóló vitában az európai lakosok érdekeit is képviselni kell - jelentette ki a vajdasági Deli Andor, a Fidesz képviselője szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a menekültek humanitárius helyzetéről szóló vitában.

A képviselő elmondta, hogy az EU külső határain tartózkodó menekültek helyzete igen fontos téma, és abból a szempontból is lényeges kérdés, hogy Bosznia, Szerbia és Görögország polgárai hogyan élik meg az évek óta tartó menekültáradatot. Deli Andor szerint az európai baloldal következetesen kerüli ezt a témát, nem beszél arról, hogy mennyire megváltozott a helyi lakosok életminősége a menekültek jelenléte miatt.

"Vajdasági magyarként jól tudom, hogy mennyire kilátástalan a helyzet. Migránsok lepik el a közterületeket, a lakosok félnek sötétedés után az utcára menni" - írta le a helyzetet a képviselő.

Hozzátette, hogy 2015-ben akkora volt a migrációs nyomás, hogy ellehetetlenítette az ott élők helyzetét. Deli szerint a nyugat balkáni útvonalon ismét erősödik a nyomás, a közbiztonság romlik a határ melletti településeken, ezért az EU-nak fokozott segítséget kell nyújtani a tranzitországoknak, mivel ezek nem gazdag országok és erőforrásaik végesek.

Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos beszédében kifejtette, hogy a külső határokon tartózkodó migránsok helyzete nagyon aggasztó, életkörülményeik embertelenek. Az unió a menedékkérők és bevándorlók jogait támogatja, mindenfajta erőszakos fellépés ellenük elfogadhatatlan, és nem egyeztethető össze az uniós értelemben vett jogállamisággal.

"Elutasítjuk a bevándorlók visszatoloncolását, és kivizsgáljuk az őket érő jogsérelmeket" - nyomatékosította az uniós biztos. Dalli hozzátette, az EU támogatja a külső határok védelmét ellátó partnereket, és küzd az embercsempészet ellen. Törökország már 6 milliárd eurós uniós forrást kapott, amelyből mintegy 1 millió menekült részesül.

Az európai szocialisták részéről Piri Kati holland képviselő szólt hozzá a vitához. A politikus azt hangsúlyozta, hogy a külső határokon várakozó migránsok helyzete egyre romlik, nők, gyermekek vesznek a tengerbe, vagy kerülnek kegyetlen körülmények közé.

"Az uniónak oda kell figyelnie ezeknek az embereknek a jogaira és méltóságára, és el kell utasítani kitoloncolásukat" - közölte a figyelmet a szocialista képviselő. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy 40 éves sztapári ferfi vesztette életét tegnap a Sztapár Zombor felé vezető kijáratánál történt közelekdési balesetben, jelenti a Novosti. A férfi kerékpárjával haladt, amikor egy kamion elütötte. A járművet egy 25 éves valjevói férfi vezette. A szerencsétlenül járt kerékpáros a zombori kórházba...
2020. FEBRUÁR 23.
[ 10:36 ]
A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tegnap tartotta meg rendes évi közgyűlését Muzslyán, az Emmausz Fiúkollégiumban. A közgyűlést megelőzően - mint minden évben - a cserkészek Králik Lászlóra, "az első cserkészre" emlékeznek, és ezúttal is megkoszorúzták a piarista templomban elhelyezett emléktáblát....
2020. FEBRUÁR 23.
[ 10:18 ]
Időszerű kérdések az ingatlan-nyilvántartási eljárásokban címmel tartottak jogászkonferenciát ma a zentai Városháza dísztermében a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szervezésében. Az összejövetelen a résztvevők különféle szakterületek szempontjából megközelítve hallhattak hasznos információkat az...
2020. FEBRUÁR 22.
[ 18:20 ]
Beolvasás folyamatban