Vajdaság
Szabadka: Iskolapadból az autóbusz kormánykereke mögé?

Huzamosabb ideje gondot okoz Szerbiában a sofőrök hiánya. A szabadkai utasforgalmi közvállalatban ugyan ideiglenesen megoldódott a probléma, jelenleg minden munkahely be van töltve, de mivel továbbra is folyamatos a munkaerő elvándorlása, nincs kizárva, hogy hamarosan ismét sofőrhiány nehezíti majd meg a munka megszervezését. Éppen ezért a Subotica-trans kezdeményezte az illetékes minisztériumnál, hogy 21-ről 18 évre csökkentse a D-kategóriájú hajtási jogosítvány megszerzésének korhatárát, tudósít a Subotica.com portál.

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában támogatják a kezdeményezést, mondván, hogy az a szállítóvállalatok, de a diákok érdekében is áll.

A tanintézményben évek óta képeznek sofőröket, minden júniusban körülbelül 25-en szereznek oklevelet. A szakma iránt nagy az érdeklődés, de az iskola befejezése után a fiataloknak a C-kategóriájú engedéllyel a zsebükben várniuk kell három évet, hogy a D-kategóriájút is megszerezhessék. Ez hosszú időszak, s közben a gyerekek egy része külföldre távozik, mondják az iskolában.

A Subotica-trans tavaly év végén azt javasolta, hogy a tanulmányaik végén a fiatal sofőrök azonnal kapják meg a D-kategóriájú hajtási jogosítványt, igaz, csak ötéves próbaidőre. Az elképzelés szerint az első évben csak utas nélkül vezethetnének autóbuszt egy tapasztaltabb, megfelelően kiképzett sofőr társaságában. Korlátoznák azt is, hogy milyen hosszú távon vezethetnének.

Jelenleg Szerbiában mintegy 10 ezer sofőr hiányzik, s az intézkedéssel némileg orvosolható lenne a probléma. Arra is számítani kell, hogy az ipari termelés növekedésével a szállítandó árú mennyisége is megnövekedhet, mondják a javaslat megfogalmazói.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka város külön számlát nyitott, amelyre az önkéntes adományokat várják a koronavírus elleni harchoz. A rendkívüli helyzetek városi törzskara indítványára az illetékes pénzügyi igazgatóság megnyitotta a külön számlát, amelyre mind a magán-, mind a jogi személyek befizethetik adományaikat. Dinárszámla:...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 16:34 ]
Módosítani fogják Kishegyes Község képviselő-testületének ügyrendi szabályzatát és ezzel lehetővé teszik az ülések elektronikus formában történő megtartását. Minden más intézményhez és szervhez hasonlóan a testületnek is igazodnia kell a jelenlegi helyzethez – tette közzé a közösségi oldalon Sárközi István, a...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 13:50 ]
Elkezdték osztani a folyékony fertőtlenítőszert Magyarkanizsa község területén, mind a kilenc helyi közösségben a polgárok részére az önkormányzat rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskarának szervezésében. Minden községbeli polgár igényt tarthat a nátium-hipoklorit oldatra, a mely fertőtlenítőszer vírusölő...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 12:37 ]
Beolvasás folyamatban