Vajdaság
Szabadka: Felvételi előkészítő az MNT szervezésében, érettségizők részére
Betűméret:             

Szabadkán szombaton délelőtt megkezdődtek azok a felvételi felkészítő órák, amelyek célja, hogy az érettségizők minél eredményesebben szerepeljenek majd a szerbiai főiskolák/egyetemek felvételi vizsgáin. A foglalkozások a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjának szerves részét képezik. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban megtartott órákra Vajdaság egész területéről érkeztek a végzős középiskolások.

A felkészítő első része online történt, a második részében pedig a tanulók tantermi foglalkozások keretében bővíthetik tudásukat és tehetik fel kérdéseiket személyesen a tanároknak. A köszöntő és a Breki portál bemutatása után csapatépítő játékkal melegítettek be a résztvevők, majd külön csoportokban zajlott a felkészítő.

A mostani első tantermi program után havonta lesznek hasonló rendezvények, mondja De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja.

- Elmondhatjuk, hogy nagy volt az érdeklődés az idén is a vajdasági magyar érettségi előtt álló diákok körében. Januárban elindult a portálon az online jelentkezés, s ma van az első személyes kapcsolat, az első tantermi foglalkozás. Minden hónapban tartani fogunk felkészítő foglalkozásokat, májusban pedig lesz egy tábor Újvidéken, az Európa Kollégiumban. Örülünk, hogy 172 vajdasági érettségiző jelentkezett a portálunkra, ma pedig 85-en jelentek meg itt, Szabadkán. Vajdaság egész területéről érkeztek, tehát valóban minden középiskolát megszólítottunk, a gyerekek értesültek és érkeztek. Hogy mindenki biztosan megérkezzen, bevontuk a szórvány diákbuszokat, mindent megtettünk annak érdekében, hogy sikeresen beinduljon a felkészítő.

- Maga a felkészítő miből áll, hogyan néz ki?

- A diákok 14 tantárgy közül választhattak, s 14 felkészítő tanár áll rendelkezésükre, akik eddig a portálra feladatokat tettek fel, amit a diákok meg tudtak oldani, most pedig a tantermi foglalkozásokon közösen készülnek. A kapcsolattartás folyamatos, amikor a diák azt érzi, hogy valamiben megakad, akkor a tanárhoz tud fordulni, aki a segítségére lesz. Minden diák két tantárgyból tud részt venni felkészítő órákon, s körülbelül 30 órát tartanak majd a számukra. Ezek ingyenes képzések, mert nagyon fontos a számunkra, hogy a vajdasági magyar diákok minél sikeresebben felvételizzenek a vajdasági felsőoktatási intézményekben.

- Van-e kimutatás arról, hogy az előző években az előkészítőn részt vevő diákok mennyire voltak sikeresek a felvételiken?

- Vannak visszajelzések, mert fontosnak tartjuk, hogy lássuk, hogyan teljesítettek a gyerekek. Azt látjuk, hogy van hozadéka a programnak, mert bejutnak arra az egyetemre, amit megcéloznak.

Döme Ivett Szenttamásról érkezett, egészségügyi karon szeretne tovább tanulni, de azt még nem tudja, hogy hol. Általában nagy a túljelentkezés, ezért tartja fontosnak, hogy részt vegyen a felkészítőn.

Az oromi Kovács Fanni Újvidéken szeretne majd tanulni a Természettudományi-matematikai Karon. Arra számít, hogy ott is lesz némi túljelentkezés, de biztos benne, hogy esélye van arra, hogy bejusson. Reméli, hogy hasznos lesz a felkészítő, s bővül a tudása.

Bata Zsombor Bácsföldvárról érkezett, az óbecsei gimnázium tanulója. Óvóképzőbe készül, s mivel ott a felvételin az alaptudást értékelik, úgy gondolta, hogy részt vesz a felkészítőn, hogy bővítse a magyar irodalmi ismereteit. Bár az iskolájában kitűnő az oktatás, úgy érzi, szüksége van még néhány órára. Újvidéken szeretne majd tanulni. Az ösztöndíj-lehetőségek felől is érdeklődik addig még.

Ifjúsági szervezetek képviselői is részt vettek a rendezvényen, a szabadkai Kerülj be Ifjúsági Közösségi Tér, a Vajdasági Ifjúsági Fórum és a Vajdasági Magyar Diákszövetség.

Hulló Zsófia, a Kerülj be Ifjúsági Közösségi Tér vezetője lelkesen beszélt a fiatalokhoz.

- Felkérést kaptunk a Magyar Nemzeti Tanácstól, hogy vegyünk részt ezen a rendezvényen. A célunk az, hogy arra buzdítsuk a fiatalokat, hogy tovább tanuljanak és, hogy itthon maradjanak.

- Ősztől utána milyen lehetőségeket tudtok nekik biztosítani?

- Itt a Közösségi térben Szabadkán egy olyan helyet tudunk nekik biztosítani, ahová be tudnak térni, ingyenesen tudják használni a terünket és különböző programokat szervezünk nekik.

- Közösségé szervezitek őket gyakorlatilag?

- Igen, és egy olyan teret biztosítunk, ahová betérhetnek, ahol információt, tanácsot tudnak kérni, pszichológus is van nálunk, akivel lehet beszélgeti, sőt önkénteskedni is tudnak nálunk.

Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke azt ismertette a fiataloknak, hogy miként tudnak hozzájutni a legszükségesebb információkhoz a felvételivel kapcsolatban.

- A közösségi oldalakon és a médiában érjük el a fiatalokat, de elindítottunk egy okostelefonos alkalmazást is két hónappal ezelőtt, amiről értesítettük a végzős diákokat. Jelentős részük ezt le is töltötte, s azon keresztül automatikusan kapják az információkat a programjainkról. Értesülnek a továbbtanulással kapcsolatos rendezvényekről, időpontokról, de az MNT felzárkóztató szerb nyelvi képzése is mind helyet kap az alkalmazáson. A fiatalok ma már az okostelefonjaikkal kelnek és fekszenek, úgy gondoljuk, hogy ez a legcélszerűbb kapcsolattartási mód velük.

- Vannak-e, amikor a fiatalok érdeklődnek nálatok különböző kérdések kapcsán?

- Természetesen, például, hogy melyik szakra hány pont kell, mi a tapasztalatunk, vagy mi a véleményünk arról, hogy egy adott felvételi eredménnyel, tanulmányi átlaggal hová sikerül majd bekerülni. A VAMADISZ aktivistái is egyetemi hallgatók, különféle karokról és szakokról, egyféle kortárs segítő történet tud kialakulni, folyamatosak a megkeresések, de ezek leginkább akkor szaporodnak fel, amikor megkezdődik a felvételi.

A tervek szerint a következő tantermi foglalkozás ugyancsak Szabadkán lesz, a Kosztolányi gimiben, mégpedig március 14-én.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban