Vajdaság
Keresik a megoldást a Magyarországon érettségiző vajdasági diákok gondjaira

A járványhelyzet miatt lezárták a szerb-magyar határt az utasforgalom előtt. Ez nagy tanácstalanságot okoz azoknak a vajdasági fiataloknak, akik 2020. májusában Magyarországon érettségiznének vagy felvételizének.

Mit tud tanácsolni a Magyar Nemzeti Tanács ezeknek a fiataloknak? – tettük fel a kérdést Jerasz Anikónak, az MNT végrehajtó bizottsági elnökének, aki elmondta, hogy ezzel kapcsolatban az MNT megfogalmazott egy tájékoztatót.

Mint ismeretes, Magyarország kormányának döntése alapján az idei érettségi vizsgákra május 4-étől – a járványhelyzetre való tekintettel – szinte kizárólag írásbeli formában kerül sor. Az írásbeli vizsgák május 21-éig tartanak, az egyes vizsgatárgyak napját és a lebonyolítás részletszabályait a hamarosan megjelenő kormányrendelet tartalmazza. Szóbeli vizsga kizárólag azon vizsgatárgyak esetében lehetséges, amelyeknek közép-szinten csak szóbeli vizsgarésze van (például hittan), továbbá szóbeli vizsgát kell szervezni testnevelés tantárgyból. Az írásbeli alól felmentéssel rendelkező tanulók szintén szóban vizsgázhatnak. Az érettségi eljárása így jelentősen egyszerűsödik, megfeleződik a lehetséges személyes érintkezések száma.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tájékoztatása szerint az illetékes kormányhivatalok fel fogják venni a kapcsolatot a külhoni diákokkal, és kétféleképp segítik majd őket az érettségi lebonyolításában.

Egyrészt méltányos határátlépéssel, azaz elmarad a kéthetes karanténba vonulás, amikor Szerbiából Magyarországra érnek, ami azt jelenti, hogy ma nem kell útra kelniük, hogy május elejére lejárjon a vesztegzári időszak; másrészt kollégiumi szállás biztosításával, azaz egy-egy tanuló külön szobában kerül elhelyezésre.

Így tehát a legfőbb kérdés ezek után az, hogy mi fog történni, amikor az érettségit követően a diákok visszajönnek Szerbiába. Kapcsolatba léptünk Vicsek Annamáriával, aki elmondta, hogy ezen kérdések kapcsán folyik a megoldáskeresés, de konkrét döntés még nem született.

Az MNT emlékeztet arra is, hogy az érettségitől való visszalépésre természetesen minden jelentkezőnek lehetősége van, aki bármely okból úgy ítéli meg, hogy inkább egy későbbi időszakban szeretne vizsgázni, ebben az esetben a befizetett vizsgadíjakat is visszafizetik. A további tudnivalókról az illetékes kormányhivatal fogja tájékoztatni az iskolákat és diákokat.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szigorúbb intézkedések Verbászon - illusztráció
2020. JÚLIUS 5.
[ 16:04 ]
A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 139 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, közülük négyen vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában a Vajdasági Klinikai Központ 31 olyan pácienst vett fel, akiknél kimutatták a koronavírus jelenlétét. Az intézmény emlékeztet, hogy a vírus terjedésének megfékezése és a...
2020. JÚLIUS 5.
[ 11:36 ]
Vajdaság minden tájáról, sőt az anyaországból is érkezett csapat a muzslyai határban megtartott, 37. aratóünnepségre. Az aratócsapatok a falu központjában, a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt gyülekeztek, ahol egy alkalmi művelődési műsorral kedveskedtek a műkedvelők, bemutatkozott a Harmatcsöpp és a Százszorszép...
2020. JÚLIUS 4.
[ 20:08 ]
A budapesti Katolikus Karitász Orvosmissziójának tagjai immár harmadik alkalommal érkeztek Muzslyára, a különféle szűrővizsgálatoknak az Emmausz Fiúkollégium adott helyet. Az anyaországi Katolikus Karitász Orvosmissziója 2017-ben kezdte meg munkáját Kárpátalján, azóta Vajdaságba is több alkalommal ellátogattak,...
2020. JÚLIUS 4.
[ 20:05 ]
Beolvasás folyamatban