Vajdaság
Tartományi támogatás: Ötmillió dinár a tudományos és fejlesztő kutatási tevékenységre

Ötmillió dinárral támogatja a tartományi titkárság azon felsőoktatási intézmények tudományos és fejlesztő kutatási projektumát, amelyekben kisebbségi nyelvű oktatás zajlik. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken.

Zoran Milošević illetékes titkár a pályázat népszerűsége kapcsán elmondta, az elmúlt négy évben ötven projektumot támogattak, ami azt jelenti, hogy évről évre töretlen az érdeklődés a támogatás iránt.

A szabadkai Óvó- és edzőképző Szakfőiskola csaknem négyszáz ezer dinárt nyert egy holisztikus személyiségfejlesztő gyakorlófüzet kiadására, tudtuk meg dr. Máté Emese oktatótól. – Az elmúlt néhány évben már lezajlottak az előkutatások az óvodában magyar, szerb és német anyanyelvű gyermekeknél. A pályázatban megjelölt kulcsszavaink: a vizualitás, a ritmusérzék, a képiség és új fogalom kapcsolata. Mindezt gyönyörű ősi magyar szakrális szimbólumokkal, motívumokkal mutatjuk be a kiskönyvben. Vonalvezetési technikák, betűkhöz, formákhoz kapcsolódó képi világ, ehhez fűződő játékok lesznek benne, és olyan rajzok, amelyek segíthetnek abban, hogy a gyermekek önmagukra találjanak – emelte ki.

A szabadkai magyar Tannyelvű Tanítóképző kar négy pályázata részesült sikeres elbírálásban. Az egyik ilyen nyertes munka a regionális identitás elemeit vizsgálja az alsós korosztály tankönyveiben és a tantervekben, mondja dr. Németh Ferenc tanár, a projektum koordinátora. - A mai világban nagyon nagy kihívásoknak vagyunk kitéve a kisebbségi magyar identitás megőrzésének vonatkozásában. Nagyon fontos az, hogy a legfiatalabb korosztálytól kezdve fejlődjön, erősödjön és tudatosodjon bennük a regionális magyar identitástudat. Mi ennek a jelenlétét vizsgáljuk a tankönyvekben. Reményeink szerint a végeredménye az lesz, hogy születik egy közös tudományos munka, egy elemzés, amely kimutatja azt, hogy mennyire komplettek ezek a tankönyvek a regionális identitás elemei szempontjából – tette hozzá a projektum vezetője.

A tudományos és fejlesztő kutatási tevékenység jelentősége kapcsán dr. Halasi Szabolcs, felsőoktatási segédtitkár kiemelte, olyan kutatási területeket tudnak felölelni, amelyekkel korábban nem foglalkoztak, és ezt a munkát azok végzik, akik ehhez a legjobban értenek. - Titkárságunk négy évvel ezelőtt írta ki először a pályázatot, akkor négy millió dináros keretet láttunk elő, következő évben ezt az összeget már öt millióra emeltünk, ami azóta sem csökkent – ismertette.

A tizennégy projektum mellett a felsőoktatási titkárság a szabadkai és az újvidéki egyetemista központ felújítási munkálatait is támogatja.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szigorúbb intézkedések Verbászon - illusztráció
2020. JÚLIUS 5.
[ 16:04 ]
A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 139 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, közülük négyen vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában a Vajdasági Klinikai Központ 31 olyan pácienst vett fel, akiknél kimutatták a koronavírus jelenlétét. Az intézmény emlékeztet, hogy a vírus terjedésének megfékezése és a...
2020. JÚLIUS 5.
[ 11:36 ]
Vajdaság minden tájáról, sőt az anyaországból is érkezett csapat a muzslyai határban megtartott, 37. aratóünnepségre. Az aratócsapatok a falu központjában, a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt gyülekeztek, ahol egy alkalmi művelődési műsorral kedveskedtek a műkedvelők, bemutatkozott a Harmatcsöpp és a Százszorszép...
2020. JÚLIUS 4.
[ 20:08 ]
A budapesti Katolikus Karitász Orvosmissziójának tagjai immár harmadik alkalommal érkeztek Muzslyára, a különféle szűrővizsgálatoknak az Emmausz Fiúkollégium adott helyet. Az anyaországi Katolikus Karitász Orvosmissziója 2017-ben kezdte meg munkáját Kárpátalján, azóta Vajdaságba is több alkalommal ellátogattak,...
2020. JÚLIUS 4.
[ 20:05 ]
Beolvasás folyamatban