Vajdaság
Szabadka környékén megtámadták a lakosok a migránsokat fuvarozó taxisokat

Rudakkal támadtak a polgárok azokra a taxisokra, akik a környékbeli településekre fuvarozzák a migránsokat Szabadkáról – jelentette a VOICE, azaz a Vajdasági Kutató-elemző Központ.

Dušanka Đurović szabadkai taxisofőr a VOICE-nak elmondta, hogy őt is és egyik kollégáját is megtámadták néhány nappal ezelőtt Martonoson. A kora esti órákban helybeliek egy csoportja szemmel láthatóan ittas állapotban rudakkal a kezükben elállták az útjukat, magyarul és szerbül szidalmazták őket csak azért, mert migránsokat szállítottak. Két nappal korábban hasonló élményben volt része Királyhalmon. Akkor egy fekete dzsip állta útját, amit egy helybeli hajtott, szidalmazta őt, veréssel fenyegette a migránsok fuvarozása miatt.

Dušanka Đurović szerint a rosszul megvilágított településen egyszerre csak 30-40 ember futott a homályból az útra, kezükben kapával, rendőrségi gumibottal, rudakkal fenyegetőztek, hogy menjenek vissza oda, ahonnan jöttek. Ordibáltak, hogy idehoztátok nekünk ezeket a szemeteket. Nem akarunk benneteket itt látni, összeverünk benneteket! A taxisnő szerint a csoport „bűzlött az alkoholtól, s rémesen viselkedett”. Az esetet jelentette a rendőrségen.

Dušanka munkatársa, D. H., aki nem járult hozzá teljes nevének a közléséhez, a VOICE-nak azt mondta, hogy a két kocsiban hat migráns szállítottak Martonosra, amikor az eset történt.

Elmesélte, hogy gépkocsival is érkeztek helybeliek a helyszínre, teljes káosz alakult ki. Megkérdezte, kik ők, s azt a választ kapta, hogy a falut védik. Mivel magyarul is beszél, próbált szóba elegyedni a csoport tagjaival, de azok az anyját kezdték szidni. Azt mondták neki, azért fuvarozza a migránsokat, mert meg akar gazdagodni. Azzal védekezett, hogy csak a munkáját végzi, erre azt mondták neki, hogy menjen vissza oda, ahonnan jött. Ekkor a botokkal verdesni kezdték a kocsit, emlékezett vissza D. H. Elmondta azt is, hogy a rendőrség nem mutatott túl nagy érdeklődést, amikor feljelentést tettek, s csak félvállról végezték a munkájukat.

„Teljes anarchia van ott. A helyzetet okolták, a tehetetlenségüket hangoztatták. Nem fogták fel, hogy azért vannak, hogy bennünket védjenek, s segítsenek, nem pedig hogy a helybeleik pártjára álljanak egyes incidensek miatt” – mondta D. H.

Beszámolt arról is, hogy amikor már hazafelé tartottak egy csoportra lettek figyelmesek. Egy húszfős migránscsoport haladt kétfős oszlopban az út szélén, oldalt pedig kapával felfegyverzett emberek terelték őket. Olyan volt, mint amikor a katonák masíroznak a menetoszlop oldalán a felettesükkel.

Radoš Đurović, a menedékkérőket segítő központ vezetője a VOICE-nak azt nyilatkozta, hogy egyre rosszabb a helyzet a határ menti településeken, főleg ott, ahol a migránsok hajléktalanként élnek, s ahol naponta próbálkoznak, hogy átszökjenek a magyar, a horvát vagy a román határon.

A központ munkatársai naponta figyelnek fel migránsok nagyobb csoportjaira Szabadkán és környékén, a határ menti településeken. A menekültek kint élnek a szabad ég alatt, próbálják feltalálni magukat, de senki sem segít rajtuk. Mindez egyre kritikusabb problémává válik, aminek már politikai vetületei is vannak, mondta Đurović.

Az, hogy a polgárok a saját kezükbe próbálják venni a dolgokat, arra figyelmeztet, hogy a végső ideje intézményes formában tenni valamit.

A polgárok már nem hisznek az állami intézményeknek, s ez a legrosszabb forgatókönyv, amit a migránsprobléma okozhat.

A VOICE kérdéseket intézett a szabadkai és nagykikindai rendőri igazgatóságokhoz, de nem kapott válaszokat azokra.

A VOICE az írása végén emlékeztetett arra, hogy Apatinban is előfordultak már hasonló esetek, hogy a polgárok nem engedték be a településre a migránsokat szállító járműveket. Migránssegítő szervezetek akkor feljelentést tettek az ügyben, a rendőrség pedig kihallgatott egy 45 éves helybeli férfit, aki útját állta a taxisoknak.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Csorba Béla
2020. OKTÓBER 18. [ 17:52 ]

A szerb állam a kezdetektől kétarcú migránspolitikát folytat. Mindenekelőtt ezen kell változtatni.


hazafi
2020. OKTÓBER 18. [ 11:41 ]

taxisokat mértnem tartoztasák le ember csepészet vádjával és itélik előket egy pár évre mert elenben a mi hétkőznapi enberüket rőgtön rács mőgé rakják Sserbia mért nem védi határait fegyveresen mint az előt hogy léphetik at ahatárt a migránsok minden érvényes dokumentum nélkúl bezeg mi a lábunkat sem tehesü ki út levél nélkül


Horgos
2020. OKTÓBER 17. [ 22:43 ]

A taxisokban nem merül fel, hogy embercsempészet bűncselekményének megvalósításában vesznek részt ha tudnak róla, hogy a migráns terve, hogy jogellenesen átlépje a határt?


Martonosi
2020. OKTÓBER 17. [ 2:45 ]

Van igazság a cikkben,valóban tötént hasonló dolog.Érdekesség,hogy azt nem írja senki hogyan viselkednek a migránsok errefelé.... Embert,Istent nem tisztelő módon betörnek bárhová,a falu széli házak kertjében a kutyákat leszúrják késsel,az idősebb polgárok ki se mernek menni éjjel a saját udvarukba.Mindenkinek rettegnie kell a saját házában,hiszen ha betörnek hozzá szinte meg sem védheti magát senki.Hatóságok látszólag tehetetlenek... Kérdem én mit csináljunk?


Alfonz
2020. OKTÓBER 16. [ 20:31 ]

Végre a polgárok a kezükbe veszik a sorsukat és nemcsak kapákat, de akár gyomirtót is lehetne alkalmazni, ha már a megnyert választások résztvevői nem reagálnak. A vége persze az lesz, hogy ne bántalmazzuk a taxisokat, az törvényellenes, ne bántalmazzuk a népvándorlókat, mert az sem emberséges. Az emberek maradjanak "embertelen" körülmények között a falujukban és kuss mindenkinek. Ez lesz az illetékesek reagálása. Várjuk a a meszes képviselőket, mikor szólalnak meg?


A közelmúltban a közösségi médiában indult el a találgatás, miszerint az egyre romló járványügyi helyzet miatt bezárják a temetőket mindenszentek és halottak napján. Azonban a temetők képviselői elmondták: ettől nem kell tartani, továbbra is a megszokott nyitvatartási időben várják az emlékezőket az ünnepnapokon...
2020. OKTÓBER 28.
[ 14:08 ]
Október folyamán az általános iskola tetőszerkezetének mintegy felén kicserélték a sérült borítást. Gordán Kolos, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy februárban vették észre a beázást. Már akkor az önkormányzatban megígérték a javításokat, csak a járványhelyzet miatt...
2020. OKTÓBER 28.
[ 11:53 ]
Temerinben és Tiszaistvánfalván... Az 1944/45-ös magyar áldozatokra való emlékezést az idén - a tiszaistvánfalvi (járeki) emlékkereszteknél kezdik szombaton, október 31-én délután 3 órai kezdettel; - Temerinben a hagyományokhoz híven mindenszentek napján, vasárnap délután 4 órakor rójuk le kegyeletünket a...
2020. OKTÓBER 28.
[ 11:09 ]
Beolvasás folyamatban