Vajdaság
Hajnal Jenő: Óvodák épülnek 2021-ben, s kibontakozik a tehetségprogram
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Tanács az óév utolsó napjaiban fogadta el 2021-re vonatkozó költségvetését. A büdzsé bevételi és kiadási oldala egyaránt 1 milliárd 691 millió 873 ezer 558 dinár, azaz 24 százalékkal magasabb az összege, mint amennyi 2020-ban volt.

Mik lesznek a legfontosabb programok, amiket az MNT 2021-ben megvalósít, illetve bejelentették, hogy elkészülnek a tanács következő időszakra vonatkozó stratégiái is, ez mikorra várható? A két kérdést Hajnal Jenőnek, az MNT elnökének tettük fel.

- Fontos és jelentős beruházások kezdődhetnek el 2021-ben, hála Magyarország Kormányának. Szabadkán folytatódik a magyar óvodai hálózat bővítése, várhatóan szeptemberben átadása kerül a Vackor óvoda. Újvidéken, a Magyar Szó székházában, a nyomda kiköltözésével, óvodai csoportok részére tudunk termeket biztosítani, Maradékon pedig ugyancsak őszre várható a református óvoda átadása.

Hajnal Jenő elmondta, hogy módjuk lesz az iskolák felújítására, berendezésére is.

- Külön figyelmet szentelünk a napközis foglalkozásoknak, napközis termeket alakítunk ki. Ezzel el is jutunk addig a fontos állomásig, hogy a Vajdasági Tehetségprogram erőre kaphat, elkezdhet kibontakozni, hiszen 2015-ben az Európa Kollégium átadásával egy új szakkollégiumi rendszer indult el. Az akkor a felsőoktatásra vonatkozott, most pedig az általános iskolák felsős diákjaira és a középiskolásokra is szeretnénk kiterjeszteni. Az elképzelések szerint Adán, Zentán, Topolyán, Magyarkanizsán, Óbecsén, Nagybecskereken és Újvidéken is elindulnak azok az új képzési formák, amelyek lehetővé teszik, hogy a fiatalokkal megkülönböztetett figyelemmel bánjunk, külön egyéni foglalkozásokkal próbáljuk megtalálni azokat a legtehetségesebbeket, akik nemzetileg is elkötelezett értelmiségijei lesznek ennek a közösségnek, akik a szülőföldjükön akarják a tanulmányaikat befejezni, vagy az anyaországi képzések után hazatérnek, hogy egy új értelmiségi réteget tudjanak létrehozni. Azt látjuk, azt tapasztaljuk ugyanis, hogy minden közösségben az a legfontosabb, hogy az az egyetlen ember ott legyen, aki viszi maga után a többieket.

Ennek az elképzelésnek a kibővítését próbálják majd megvalósítani 2021-ben, a szórványban is, mondta az MNT elnöke.

- Ezeknek a helyszíneknek, közösségi tereknek a létrehozása nagyon fontos a szórványközösségekben is, ezért a szórványközpontjainkat is megerősítjük. Kisoroszon működik már szórványközpont, Muzslyán szintén, ugyancsak a Nyugat-Bácskában, Zomborban. Ezek minden régióra kiterjednek, Temerinben is létezik már, most pedig Pancsován is lesz hasonló, az ottani Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület keretében fog kialakulni egy szórványközpont, az egyesület székházának a felújításával.

A templomfelújítások is folytatódnak majd, emelte ki Hajnal Jenő.

- Ki kell emelni közülük a bajmoki templom felújítását, Zsablyán pedig a sajkásvidéki magyarságnak emléket állító, igen romos állapotban lévő templom felújításával, a szakrális teret megőrizve, benne a sajkásvidéki magyarságnak emléket állító kiállítással és havi rendszerességgel, egy-két rendezvény megtartásával szeretnénk életet vinni oda, ahol már nehéz magyar életet teremteni, szervezni, de az ott élő nagyon kevés magyar is megérdemli ezt a figyelmet, ezt a törődést.

A 2021-es év azért is fontos lesz, mert az első negyedévben elkészülnek majd a különféle stratégiák, hangzott el az MNT évzáró ülésén. Mikorra várható ezek befejezése? – kérdeztük Hajnal Jenőtől.

- A hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégia tervezete elkészült, folyamatban van a tájékoztatási stratégia és a kulturális stratégia kidolgozása. Tudni kell, hogy szerbiai szinten elkészült a tájékoztatási stratégia, most fogadták el az akciótervet is, tehát van mihez viszonyítanunk, van mivel vitatkoznunk, főleg a tájékoztatás területén. Úgy gondoljuk, egy olyan stratégia született Szerbiában, tiltakozásunk ellenére, amely éppen a nemzeti tanácsoknak a tájékoztatásra vonatkozó hatáskörét próbálja megkérdőjelezni. Olyan alkotmányos jogokat próbál elvenni, amelyek nemcsak a tájékoztatást érintik, hanem csökkentik a nemzeti tanácsok hatásköreit is. Ezt nem engedhetjük meg! Mindezzel az úgynevezett szabad sajtó, a független média emberei próbálják sarokba kényszeríteni nemcsak a nemzeti tanácsokat, hanem magát a szerb kormányt is. Az európai uniós feltételeknek szeretne a kormány eleget tenni, de félő, hogy ezáltal a nemzeti tanácsok olyan helyzetbe kerülnek, amely már komoly veszéllyel jár.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pax
2021. JANUÁR 10. [ 9:52 ]

Kinek? A pár gyereknek?


Béla
2021. JANUÁR 9. [ 17:00 ]

Hülye duma....


Feri
2021. JANUÁR 8. [ 12:10 ]

MNT ures beszede, Ujvideken a szerb gyerekek jarnak a magyar ovis csoportban tobb helyen (a szulok sem beszelik a magyar nyelvet, egyesek irni is csak helytelenul tudnak) a gyerekek egymas kozott szerbul kommunikalnak. Most uj csoportot akarnak nyitni a Forumban, OK de kinek? Ez mellet a MNT evek ota keptelen megszervezni a magyar nyelvu tankonyvek kiadasat. De mit lehet elvarni egy olyan MNT-tol amelyet egy nyugdijas koru konyvtaros vezet???


Nagybecskereken a városháza előtti Szabadság téren gyűltek össze a környék motorosai, hogy hivatalosan is megnyissák számukra az idényt. A cél az, hogy felhívják magukra a közlekedésben szereplő autósok figyelmét, hogy a szép időnek köszönhetően megnő a motorosok száma az utakon, és a közlekedés résztvevői legyenek...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 15:13 ]
A közlekedési rendőrök szombaton este Bácskossuthfalván, a szokásos közlekedési ellenőrzés keretében megállítottak egy tehergépjárművet. A sofőrről hamarosan kiderült, hogy erősen ittas állapotban van. Ezt erősítette meg az alkoholszonda is, ami 2,18 ezrelékes véralkoholszintet mutatott ki. A teherautót azonnal...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 11:33 ]
A szabadkai rendőrség egy 17 éves fiút vett őrizetbe, miután marihuánát és amfetamint talált nála, de a házkutatás során egy hangtompítóval ellátott maroklőfegyver is előkerült. A rendőrök a fiú lakásának átkutatása során kb. 1 kilogram marihuánát, kisebb mennyiségű amfetamint és négy digitális, a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban