Vajdaság
A Tisza mentén programozzák legjobban a robotokat
Az MTTK-n megtartották a WRO (World Robot Olympiad™) 2021-es Szerbiai Nemzeti Döntőjének díjkiosztó ünnepségét
Betűméret:             

Ami két-három évtizede még csak a sci-fi irodalom témája volt, ma már valóság: a gyerekek robotokat építenek, s versenyt is szerveznek a számukra, nálunk, Vajdaságban is. Csütörtök délután Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megtartották a WRO (World Robot Olympiad™) 2021-es Szerbiai Nemzeti Döntőjének díjkiosztó ünnepségét. A verseny fővédnöke Pásztor István, a tartományi parlament elnöke volt.

A Tisza-mentéről érkező csapatok taroltak idén a versenyen: a négy kategóriában három első helyet Magyarkanizsa szerzett meg, egyet pedig Tornyos.

A robotikának, vagyis a robotok építésének egyik legnagyobb előnye, hogy a diákok közben jól szórakoznak. A robotika kiválóan alkalmas felületet ad a 21. századi készségek elsajátítására. A kihívások megoldása elősegíti a fiatalok innovatív gondolkodását és fejleszti a problémamegoldó képességüket. A robotika több iskolai tantárgyat is felölel, így a diákoknak egyszerre kell tanulniuk és fejleszteniük magukat a természettudományok, technológia, tervezés, matematika és programozás területén, olvasható WRO hivatalos oldalán.

Idén a WRO versenyen 57 vajdasági magyar csapat és 13 bíró vett részt, mondta a díjátadón a győztes csapatokat és a közönséget köszöntve Námesztovszki Zsolt, a WRO szerbiai versenyének koordinátora.

- Nekünk nemzeti szervezőknek nagyon fontos, hogy mindegyik kategóriában volt öt csapat, így az első helyezést elérőket tovább tudjuk juttatni a világdöntőre. Számukra tehát nem ért véget a verseny, készülhetnek tovább a november 18. és 21. közötti világversenyre. Viccesen azt mondom, hogy biztos a Tisza okozta, de idén Tisza-menti települések vitték el a versenyen az első helyezéseket. Három került belőlük Magyarkanizsára, egy pedig Tornyosra, illetve az egyik felkészítő tanár zentai – mondta Námesztovszki Zsolt.

Vicsek Annamária oktatási államtitkár is köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy ez a verseny az egyik kedvenc projektje, amit támogatni tud. Megköszönte a diákoknak és a felkészítő tanároknak a részvételt. Nagyon örült annak, hogy a fenntartható fejlődés és a zöld energia volt a verseny témaköre, ami nagyon fontos, mert a jövőről szól.

- A versenyzők elgondolkodhattak azon, hogy hogyan lehetne megoldani azokat a problémákat, amik 10-20 év múlva jelentenek majd igazi gondot. Bizakodóak lehetünk azonban, mert amit a verseny is bizonyított, jó csapatok kaphatják majd a feladatot, hogy találjanak megoldásokat a kihívásokra.

Vicsek Annamária ígéretet tett, hogy segíteni fogják a győztes csapatok felkészülését a világversenyre. Ha bármi kell, szóljatok, mondta.

Ugyancsak segítséget ajánlott Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának az elnöke is. Ha bármilyen eszköz hiányzik, beszerzik, akár a magyar kormány segítségét kérve is, ígérte.

- A robotika, a robotépítés a mindennapjaink részévé vált, s az, hogy ilyen számban bekapcsolódtak a diákok a versenybe, az azt jelzi, hogy a robotikának nálunk is van jövője, de ugyanakkor a felkészítő tanárok érdeme is ez. Büszkeséggel tölt el mindnyájunkat, hogy vajdasági csapatok ilyen nagy számban tudnak eljutni a világversenyre. Biztos vagyok benne, hogy közületek nagyon sokan egy-két évtized múlva kiváló szakemberek lesznek, mérnökök, informatikusok – mondta Jerasz Anikó.

A WRO idei szerbiai versenyének díjazott csapatai (felkészítők – csapattagok):

WeDo (10 év alatti) korosztály:

 1. Mini Manók (Bakos Tímea – Bakos Emma, Pintér Aliz, Bakos Anna)
 2. RipiRobi (Szekeres Melissza és Bakos Lilla – Ország Dániel, Ország Dávid); MAH (Gál Angéla – Dudás Heidi Heléna, Mészáros Martin, Tőcsér Alen); ARC (Huszár Szilvia – Szabó Vilmos, Rajković Martin, Tóthgyörgy Dominik)
 3. A legyőzhetetlen banda (Námesztovszki Tímea – Námesztovszki Sára, Námesztovszki Bence)

Elementary (8-12 év) korosztály:

 1. Robot Riders (Bagány Igor – Huzsvár Áron, Máté Kristóf, Bajusz Dániel)
 2. Manók (Cirok Csilla – Lackó Máté, Kisimre Aina, Zsiga Dániel)
 3. Tesla Manók (Cirok Csilla – Firic Dániel, Sisák Nóra, Orčić Léna)

Junior (12-15 év) korosztály:

 1. PROgramers (Bagány Igor – Kis Botond, Hajas Ákos, Berec Éva)
 2. ÁD duo (Besnyi Izabella – Bali Dániel, Breszlávszki Ákos)
 3. BT001 (Vukajlović-Pecze Natália – Pecze Teodor, Farkas Bálint, Puhalák Adrián)

Senior (15-20 év) korosztály:

 1. Beszédes Lego Team (Bálint Nóra – Balog Kornél, Fábián Tamás)
 2. MindStrong (Nagy Alfréd – Ivan Stojanović, Nagy Máté, Mede Zalán)
 3. LEGO Farkasok (Timea Bakos – Papp Máté, Pálfi Áron)

A verseny idei témája a fenntartható fejlődés és a megújuló energia volt. A megmérettetés idén is online zajlott és a csapatok egy videót és egy rövid leírást töltöttek fel a platformra, az előzetes instrukciók alapján.

A WeDo kategóriában az erdőtüzek megfékezése volt a téma. Sajnos egyre több erdőtűz van, mert a klímaváltozás miatt egyre hosszabbak és szárazabbak a nyarak.

Az Elementary kategóriában az energiaforrások felelős felhasználásán kellett gondolkodni, hogy egy robot hogyan segíthet az otthonok modernizálásában. A robot például lecseréli a régi típusú izzókat új, energiatakarékos izzókra, továbbá a robot napelem cellákat telepít a tetőre és okos otthon eszközöket is telepít.

A Junior kategória témaköre az volt, hogy egyre több elektromos autó jelenik meg az utakon, de jelenleg egy elektromos autó töltése több órát is igénybe vesz, ellentétben a benzinkutak gyors kiszolgálásával. Egy intelligens parkolóházban a jövőben egy robot kiválogatja a parkoló autókat és a töltést igénylő hybrid vagy elektromos járműveket a töltőállomásra helyezi.

A Senior kategória csapatai a mind nagyobb energiaigény megoldásán gondolkodhattak. A megújuló energiaforrások használata egyre népszerűbbé válik. Viszont egyes megújuló energiaforrások, mint a nap vagy szél, nem folyamatos és állandó források; az időjárás függvényében változik a hatékonyságuk. Nagy kihívás olyan elektromos hálózatot tervezni, ami okosan fel tudja venni az energiát több forrásból is.

A vajdasági csapatok okos megoldásokat találtak a problémákra, s sikerült is olyan robotokat építeni, amelyek elvégzik a kitűzött feladatot. A versenyzők némelyikének bevallása szerint ezek a robotok még nem tökéletesek, dolgozni kell még rajtuk, talán a világversenyre sikerül tovább fejleszteni őket. Mindenesetre állnak a kihívás elé, s büszkén készülnek a világversenyre, amelyre sok sikert kívánunk nekik!

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagybecskereken a városháza előtti Szabadság téren gyűltek össze a környék motorosai, hogy hivatalosan is megnyissák számukra az idényt. A cél az, hogy felhívják magukra a közlekedésben szereplő autósok figyelmét, hogy a szép időnek köszönhetően megnő a motorosok száma az utakon, és a közlekedés résztvevői legyenek...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 15:13 ]
A közlekedési rendőrök szombaton este Bácskossuthfalván, a szokásos közlekedési ellenőrzés keretében megállítottak egy tehergépjárművet. A sofőrről hamarosan kiderült, hogy erősen ittas állapotban van. Ezt erősítette meg az alkoholszonda is, ami 2,18 ezrelékes véralkoholszintet mutatott ki. A teherautót azonnal...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 11:33 ]
A szabadkai rendőrség egy 17 éves fiút vett őrizetbe, miután marihuánát és amfetamint talált nála, de a házkutatás során egy hangtompítóval ellátott maroklőfegyver is előkerült. A rendőrök a fiú lakásának átkutatása során kb. 1 kilogram marihuánát, kisebb mennyiségű amfetamint és négy digitális, a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban