Vajdaság
A Tisza mentén programozzák legjobban a robotokat
Az MTTK-n megtartották a WRO (World Robot Olympiad™) 2021-es Szerbiai Nemzeti Döntőjének díjkiosztó ünnepségét

Ami két-három évtizede még csak a sci-fi irodalom témája volt, ma már valóság: a gyerekek robotokat építenek, s versenyt is szerveznek a számukra, nálunk, Vajdaságban is. Csütörtök délután Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megtartották a WRO (World Robot Olympiad™) 2021-es Szerbiai Nemzeti Döntőjének díjkiosztó ünnepségét. A verseny fővédnöke Pásztor István, a tartományi parlament elnöke volt.

A Tisza-mentéről érkező csapatok taroltak idén a versenyen: a négy kategóriában három első helyet Magyarkanizsa szerzett meg, egyet pedig Tornyos.

A robotikának, vagyis a robotok építésének egyik legnagyobb előnye, hogy a diákok közben jól szórakoznak. A robotika kiválóan alkalmas felületet ad a 21. századi készségek elsajátítására. A kihívások megoldása elősegíti a fiatalok innovatív gondolkodását és fejleszti a problémamegoldó képességüket. A robotika több iskolai tantárgyat is felölel, így a diákoknak egyszerre kell tanulniuk és fejleszteniük magukat a természettudományok, technológia, tervezés, matematika és programozás területén, olvasható WRO hivatalos oldalán.

Idén a WRO versenyen 57 vajdasági magyar csapat és 13 bíró vett részt, mondta a díjátadón a győztes csapatokat és a közönséget köszöntve Námesztovszki Zsolt, a WRO szerbiai versenyének koordinátora.

- Nekünk nemzeti szervezőknek nagyon fontos, hogy mindegyik kategóriában volt öt csapat, így az első helyezést elérőket tovább tudjuk juttatni a világdöntőre. Számukra tehát nem ért véget a verseny, készülhetnek tovább a november 18. és 21. közötti világversenyre. Viccesen azt mondom, hogy biztos a Tisza okozta, de idén Tisza-menti települések vitték el a versenyen az első helyezéseket. Három került belőlük Magyarkanizsára, egy pedig Tornyosra, illetve az egyik felkészítő tanár zentai – mondta Námesztovszki Zsolt.

Vicsek Annamária oktatási államtitkár is köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy ez a verseny az egyik kedvenc projektje, amit támogatni tud. Megköszönte a diákoknak és a felkészítő tanároknak a részvételt. Nagyon örült annak, hogy a fenntartható fejlődés és a zöld energia volt a verseny témaköre, ami nagyon fontos, mert a jövőről szól.

- A versenyzők elgondolkodhattak azon, hogy hogyan lehetne megoldani azokat a problémákat, amik 10-20 év múlva jelentenek majd igazi gondot. Bizakodóak lehetünk azonban, mert amit a verseny is bizonyított, jó csapatok kaphatják majd a feladatot, hogy találjanak megoldásokat a kihívásokra.

Vicsek Annamária ígéretet tett, hogy segíteni fogják a győztes csapatok felkészülését a világversenyre. Ha bármi kell, szóljatok, mondta.

Ugyancsak segítséget ajánlott Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának az elnöke is. Ha bármilyen eszköz hiányzik, beszerzik, akár a magyar kormány segítségét kérve is, ígérte.

- A robotika, a robotépítés a mindennapjaink részévé vált, s az, hogy ilyen számban bekapcsolódtak a diákok a versenybe, az azt jelzi, hogy a robotikának nálunk is van jövője, de ugyanakkor a felkészítő tanárok érdeme is ez. Büszkeséggel tölt el mindnyájunkat, hogy vajdasági csapatok ilyen nagy számban tudnak eljutni a világversenyre. Biztos vagyok benne, hogy közületek nagyon sokan egy-két évtized múlva kiváló szakemberek lesznek, mérnökök, informatikusok – mondta Jerasz Anikó.

A WRO idei szerbiai versenyének díjazott csapatai (felkészítők – csapattagok):

WeDo (10 év alatti) korosztály:

 1. Mini Manók (Bakos Tímea – Bakos Emma, Pintér Aliz, Bakos Anna)
 2. RipiRobi (Szekeres Melissza és Bakos Lilla – Ország Dániel, Ország Dávid); MAH (Gál Angéla – Dudás Heidi Heléna, Mészáros Martin, Tőcsér Alen); ARC (Huszár Szilvia – Szabó Vilmos, Rajković Martin, Tóthgyörgy Dominik)
 3. A legyőzhetetlen banda (Námesztovszki Tímea – Námesztovszki Sára, Námesztovszki Bence)

Elementary (8-12 év) korosztály:

 1. Robot Riders (Bagány Igor – Huzsvár Áron, Máté Kristóf, Bajusz Dániel)
 2. Manók (Cirok Csilla – Lackó Máté, Kisimre Aina, Zsiga Dániel)
 3. Tesla Manók (Cirok Csilla – Firic Dániel, Sisák Nóra, Orčić Léna)

Junior (12-15 év) korosztály:

 1. PROgramers (Bagány Igor – Kis Botond, Hajas Ákos, Berec Éva)
 2. ÁD duo (Besnyi Izabella – Bali Dániel, Breszlávszki Ákos)
 3. BT001 (Vukajlović-Pecze Natália – Pecze Teodor, Farkas Bálint, Puhalák Adrián)

Senior (15-20 év) korosztály:

 1. Beszédes Lego Team (Bálint Nóra – Balog Kornél, Fábián Tamás)
 2. MindStrong (Nagy Alfréd – Ivan Stojanović, Nagy Máté, Mede Zalán)
 3. LEGO Farkasok (Timea Bakos – Papp Máté, Pálfi Áron)

A verseny idei témája a fenntartható fejlődés és a megújuló energia volt. A megmérettetés idén is online zajlott és a csapatok egy videót és egy rövid leírást töltöttek fel a platformra, az előzetes instrukciók alapján.

A WeDo kategóriában az erdőtüzek megfékezése volt a téma. Sajnos egyre több erdőtűz van, mert a klímaváltozás miatt egyre hosszabbak és szárazabbak a nyarak.

Az Elementary kategóriában az energiaforrások felelős felhasználásán kellett gondolkodni, hogy egy robot hogyan segíthet az otthonok modernizálásában. A robot például lecseréli a régi típusú izzókat új, energiatakarékos izzókra, továbbá a robot napelem cellákat telepít a tetőre és okos otthon eszközöket is telepít.

A Junior kategória témaköre az volt, hogy egyre több elektromos autó jelenik meg az utakon, de jelenleg egy elektromos autó töltése több órát is igénybe vesz, ellentétben a benzinkutak gyors kiszolgálásával. Egy intelligens parkolóházban a jövőben egy robot kiválogatja a parkoló autókat és a töltést igénylő hybrid vagy elektromos járműveket a töltőállomásra helyezi.

A Senior kategória csapatai a mind nagyobb energiaigény megoldásán gondolkodhattak. A megújuló energiaforrások használata egyre népszerűbbé válik. Viszont egyes megújuló energiaforrások, mint a nap vagy szél, nem folyamatos és állandó források; az időjárás függvényében változik a hatékonyságuk. Nagy kihívás olyan elektromos hálózatot tervezni, ami okosan fel tudja venni az energiát több forrásból is.

A vajdasági csapatok okos megoldásokat találtak a problémákra, s sikerült is olyan robotokat építeni, amelyek elvégzik a kitűzött feladatot. A versenyzők némelyikének bevallása szerint ezek a robotok még nem tökéletesek, dolgozni kell még rajtuk, talán a világversenyre sikerül tovább fejleszteni őket. Mindenesetre állnak a kihívás elé, s büszkén készülnek a világversenyre, amelyre sok sikert kívánunk nekik!

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüreti napok a 250 éves Horgoson - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 10:18 ]
Romlik a járványhelyzet Topolyán és Kishegyesen is. Mindkét község területén meghaladja a százat az aktív fertőzöttek száma. Az észak-bácskai körzet területén lévő három község közül Szabadkán 760, Topolyán 113, Kishegyesen 102 aktív fertőzött szerepelt a pénteki statisztikákban. Az elmúlt 24 órában 110 új...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 17:44 ]
Szeptember 15-én volt 120 éves a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épülete. 1890-ben Haynald Lajos kalocsai érsek Mária Valéria királyi hercegnő házassága örök emlékére 40 ezer forintot utalt át a főkáptalanhoz, hogy abból vagy nőiskola, vagy katolikus kórház épüljön Ókanizsán. Végül az...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 14:10 ]
A koronavírus jelenlétét 379 újvidéki gyermeknél erősítették meg, és több százan vannak karanténban. Ez nagy növekedésnek számít, ugyanis egy hete még az osztályokban jelenléti oktatás folyt. Mindössze csak néhány beteg diákot jegyeztek fel. A városi oktatási hivatal adatai szerint hét gyermek fertőzött a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 11:05 ]
Beolvasás folyamatban