Vajdaság
Zenta megünnepelte a város napját

324 évvel ezelőtt, 1697. szeptember 11-én Zenta határában, a Savoyai Jenő által vezetett egyesült hadak világtörténelmi jelentőségű csatát nyertek a török hadakkal szemben. A győzelemnek köszönhetően majdnem egész Magyarország felszabadult az oszmán hódítás alól, 1699-ben pedig megkötötték a karlócai békét, amellyel lezárult a törökök közép-európai térhódítása. A Tisza menti település ehhez a nagy jelentőségű dátumhoz fűzi a város napját, amelyet minden évben többnapos rendezvénysorozattal ünnepel meg.

Ma délelőtt a Népkertben megszervezték a zentai és hódmezővásárhelyi teniszezők XXXV. találkozóját, valamint sor került a zentai tájfutóbajnokságra is. Ezalatt a központban felcsendült a Zentai Fúvószenekar ünnepi hangversenye, a fiatalok pedig a Városnapi Kincskereső helyismereti vetélkedőn mérettethették meg magukat.

Mint minden évben, idén is szeptember 11-én tartották meg a községi képviselő testület városnapi díszülését, amelyen a város legrangosabb kitüntetéseinek ünnepélyes átadására került sor. Idén Pro Urbe plakettel jutalmazták a “Pro Scientia Naturae” Alapítványt és Fábri Gézát. A Juventus Pro Urbe plakettet Fehér Miklós vehette át, a Posztumus Pro Urbe Életműdíjat pedig Balog Virág Lászlónak ítélték oda. Emellett Zenta város és Paks város testvértelepülési szerződésének ünnepélyes aláírására is sor került. A díszülést követően megkoszorúzták a zentai csata emlékhelyét, és megkongatták az emlékharangot.

Délután felavatásra került a 100 éve született Szeli István akadémikus, magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár és kritikus emléktáblája, amelyet követően leleplezték a Zentai Gimnáziumban elhelyezett, Szeli Istvánt ábrázoló mellszobrot is. Az alkotás Szilágyi László újvidéki szobrászművész keze munkáját dicséri, a mellszobor állítás pedig a zentai önkormányzat és a Zentai Gimnázium kezdeményezésére valósult meg, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával.

A program folytatásában, a Népkertben édességek és kézműves csokoládékülönlegességek kiállítása, gyermekprogramok, a helyi hagyományőrző csoportok bemutatkozása és mazsorett kavalkád várja az odalátogatókat.

20 órától a The Minds pop-rock zenekar mutatkozik be, 22 órától pedig Slobodan Vasić és a Negro Bend lép fel.

Dévai Lonetta
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüreti napok a 250 éves Horgoson - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 10:18 ]
Szeptember 15-én volt 120 éves a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épülete. 1890-ben Haynald Lajos kalocsai érsek Mária Valéria királyi hercegnő házassága örök emlékére 40 ezer forintot utalt át a főkáptalanhoz, hogy abból vagy nőiskola, vagy katolikus kórház épüljön Ókanizsán. Végül az...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 14:10 ]
A koronavírus jelenlétét 379 újvidéki gyermeknél erősítették meg, és több százan vannak karanténban. Ez nagy növekedésnek számít, ugyanis egy hete még az osztályokban jelenléti oktatás folyt. Mindössze csak néhány beteg diákot jegyeztek fel. A városi oktatási hivatal adatai szerint hét gyermek fertőzött a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 11:05 ]
A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete és a Magyar Marketing Szövetség 7. alkalommal hirdette meg felhívását a Városmarketing Gyémánt Díj elnevezésű elismerés elnyerésére. A díjjal a legkiválóbb marketing megoldásokat díjazzák évről évre azzal a céllal, hogy a városmarketing, mint komplex tevékenység...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 10:03 ]
Beolvasás folyamatban