Vajdaság
Gyászülést tartottak Körmöci Károly egykori magyarkanizsai polgármester emlékére 

Körmöci Károly 1947-ben született Magyarkanizsán. Középiskolai tanulmányait Törökkanizsán végezte, majd a szabadkai Közgazdasági Főiskolán szerzett diplomát. Volt községi képviselő, a községi végrehajtó tanács tagja, majd alelnöke. 1996 és 2000 között a végrehajtó bizottság elnöki posztját töltötte be, ezt követően 3 évig köztársasági parlamenti képviselő volt. 2004-ben a községi elnököt közvetlen szavazással választották a polgárok, Körmöci Károly ekkor a Vajdasági Reformisták polgármester jelöltje volt. A második fordulóban átütő sikert ért el és magyarkanizsai lakosként, tapasztalt közgazdászként négy évig irányította Magyarkanizsa községet.

Nevéhez fűződik a 2005-ben felavatott új könyvtárépület, az általános iskola központi épületének impozáns tornaterme, de ebben az évben rakták le a Nagy József Regionális Kreatív Műhely alapkövét is. Oromon, Oromhegyesen és Adorjánon is avattak utakat. Oromhegyesen a faluház, Tóthfaluban az iskola, Magyarkanizsán a Cnesa épülete is ennek az időszaknak a gyümölcse. Stratégiai ágazatként tekintett a mezőgazdaságra, turizmusra, kisiparra, támogatta a vállalkozásfejlesztést.

Körmöci Károly aktív volt a község sportéletében, egy időben a Potisje Kézilabda Klub elnöki posztját is ellátta, 2015 óta pedig a nyugdíjasok községi egyesületének volt az elnöke.

2016 és 2020 között a községi képviselő testület tagja volt. Sokrétű pályafutása kapcsán így fogalmazta meg hitvallását: “Bárhol dolgoztam, mindig az vezérelt, hogy a vállat munkafeladatot a legjobb tudásom szerint és a lehetőségekhez képest maximálisan teljesítsem. Ugyanakkor mindig fontos volt a számomra, hogy a feladatot ne pusztán úgy oldjam meg, ahogy én látom jónak, hanem úgy, hogy közmegelégedést váltson ki.”

Körmöci Károly Magyarkanizsa nyilvános elismerését, a köszönőoklevelet is megkapta 2020-ban szakmai tudásáért, hozzáállásáért és a köz érdekében kifejtett több évtizedes tevékenységéért, hangzott el a többi közt a gyászülésen felolvasott nekrológban.

A gyászülésen elsőként Fejsztámer Róbert jelenlegi polgármester emlékezett egykori elődjére:

- Ismeretségünk 2005-re nyúlik vissza, akkor lett létrehozva a fejlesztési központ itt, Magyarkanizsán, s az a nyitottság, rugalmasság és fejlődni vágyás, ami benne volt, mint politikusban, az a mai napig irigylésre méltó. Igaz, hogy rövid volt a közös oldalon való politizálásunk, de utána hosszútávú volt az együttműködésünk, hisz a turisztikai klaszter vezetőjeként, majd a nyugdíjasszervezet elnökeként mindig megmaradt az a korrekt emberi viszony, amire építeni lehetett az együttműködést, a támogatáspolitikát, a közösségért való cselekvést - emelte ki Fejsztámer Róbert.

Bálint István, a községi nyugdíjasegyesület elnöke elmondta, Körmöci Károly mindig nagy szorgalommal, aggodalommal és odaadással lépett fel a nyugdíjasok érdekében, s hiányát sokáig meg fogja érezni a szervezet.

Pósa Károly Budapesten élő magyarkanizsai képzőművész hangüzenetben búcsúzott el az egykori polgármestertől.

- Soha nem voltunk közös nevezőn. Őt a sorsa másfelé hajtotta. Másban hit, mást csinált, más utakat keresett. Jó polgármester volt, rossz időkben. Mégsem a politikust láttam benne, hanem a karaktert. Értő, bogár szeme a bozontos szemöldöke alatt átvizsgálta a világot. Rázta a kisujjából a politikai huncutságokat. Zsigereiben vitte az egész vidéket. Humora volt, másokkal ellentétben az ízlése sem ficamodott ki soha. Arcáról lerítt az örök mozgalmár, a jó értelemben vett tenni akarás vágya. Következetes maradt és szerény. Tudom, ismertem. És hogy ismerhettem, megköszönöm az Égnek, ahová most ment. Isten barátsága, az égiek kegyelme legyen veled Polgármester úr! - fogalmazott Pósa Károly.

Körmöci Károly temetésére holnap, szeptember 24-én, 11 órakor kerül sor a magyarkanizsai Nagytemetőben.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A vajdasági általános iskolákban tantermi oktatással indul ma a második félév, a középiskolákban pedig a kombinált modell szerint folyik az oktatás. A védőmaszk viselése az iskola udvarára való belépéstől az iskola udvaráról való távozásig minden iskola dolgozója, tanulója és harmadik személyek számára is...
2022. JANUÁR 17.
[ 8:59 ]
Szabadkán vasárnap 12 óráig a szavazati joggal rendelkező polgárok 9 százaléka vett részt a népszavazáson, 15 óráig pedig 14,6 százalékuk, azaz 18 ezer szavazó. A helyi média közlése szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miben változik az alkotmány, s erről érdeklődtek, mielőtt éltek volna polgári...
2022. JANUÁR 16.
[ 17:28 ]
Magyarkanizsán a nap első felében alacsony volt a népszavazáson való részvétel. Kasza Attila, a Magyarkanizsai Községi Választási Bizottság elnöke délután 3 órakor tartott sajtótájékoztatót a Cnesa épületében lévő szavazóhelyen. Elmondta, hogy reggel 7 órakor mind a 35 szavazóhely rendben megnyílt. Szavazati...
2022. JANUÁR 16.
[ 17:27 ]
Beolvasás folyamatban