Vajdaság
Újvidék: Ismét kivitelezőt keresnek az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékművének felállítására
Betűméret:             

Újvidék építési telkekkel és beruházásokkal foglalkozó városi igazgatósága ismét pályázatot írt ki az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékművének és talapzatának felállítására - írja a 021.rs portál. Az emlékművet a szövegben végig vitatott emlékműnek nevezi.

A nyilvános felhívást azután jelentették meg, hogy az előzőre, amelyet szeptember derekán írtak ki, senki sem jelentkezett.

A munkálatok becsült értéke továbbra is 1.250.000 dinár, az ajánlatok benyújtásának határideje pedig október 13-a.

A pályázat szerint kivitelezőt kell találni, aki kialakítja a 164 négyzetméteres műemlékkomplexumot azon a zöldterületen, amely az Ivo Andrić és az 1300 tizedes utca sarkán található, illetve a folyami tengerészeti laktanya és a Lidl kereskedelmi lánc leendő épülete közötti területen.

A tervek szerint a Szilágyi László akadémikus szobrász által készített márványszobrot kell elhelyezni az említett területen. Az emlékmű mérete 120x130x120 centiméter, és egy 110 centiméter magas vasbetonból készült alapzaton kap majd helyet, amely egy lépcsőn áll. A szobor súlya 2-2,5 tonna lesz. A város még tavaly elkészíttette a szobrot, és 1,6 millió dinárt fizetett érte.

Az emlékmű felállítását 2016-ban kezdeményezte a Vajdasági Magyar Szövetség. A Szerb Haladó Párt, amely a VMSZ koalíciós partnere, nem sietett a javaslat elfogadásával, mivel más koalíciós partnerek, mint például a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) vagy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) sem értettek egyet ezzel a javaslattal. A Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért képviselője pedig incidenst váltott ki viselkedésével, de végül megszavazták a javaslatot, amikor a szobor felállítására pénzt különítettek el a költségvetésből.

Az előző összetételű ellenzék, elsősorban a Szerb Radikális Párt (SRS) és a Demokrata Párt (DS), több alkalommal elmondta, hogy az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékműje problematikus, mivel a kezdeményezéshez mellékelték az áldozatok névsorát is, akik között szerintük több olyan személy is szerepelt, akit elítéltek a második világháborúban Újvidéken elkövetett bűncselekményért, mint a fasiszta erők vagy a csatlósaik tagjait. Arról nem szól a fáma, hogy ezek milyen bíróságok voltak, arról pedig még kevésbé, hogy a tudomány mennyire támasztotta alá a pártok állításait.

A liberális portál szerint Újvidéken a nyilvánosság egy része ellenzi az emlékmű felállítását, mivel úgy véli - állapította meg az újvidéki hírportál nem tudni minek alapján -, hogy ezzel rehabilitálják a fasiszta bűncselekmények elkövetőit, elsősorban azokat, akiknek egy része felelős a legszörnyűbb bűncselekményekért, az 1942-es razziáért és a zsidók 1944 tavaszán történt deportálásáért.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagybecskereken a városháza előtti Szabadság téren gyűltek össze a környék motorosai, hogy hivatalosan is megnyissák számukra az idényt. A cél az, hogy felhívják magukra a közlekedésben szereplő autósok figyelmét, hogy a szép időnek köszönhetően megnő a motorosok száma az utakon, és a közlekedés résztvevői legyenek...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 15:13 ]
A közlekedési rendőrök szombaton este Bácskossuthfalván, a szokásos közlekedési ellenőrzés keretében megállítottak egy tehergépjárművet. A sofőrről hamarosan kiderült, hogy erősen ittas állapotban van. Ezt erősítette meg az alkoholszonda is, ami 2,18 ezrelékes véralkoholszintet mutatott ki. A teherautót azonnal...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 11:33 ]
A szabadkai rendőrség egy 17 éves fiút vett őrizetbe, miután marihuánát és amfetamint talált nála, de a házkutatás során egy hangtompítóval ellátott maroklőfegyver is előkerült. A rendőrök a fiú lakásának átkutatása során kb. 1 kilogram marihuánát, kisebb mennyiségű amfetamint és négy digitális, a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban