Vajdaság
Pénzes János nyugalmazott megyéspüspök Magyarkanizsa díszpolgára lesz
Betűméret:             

Idén Pénzes János nyugalmazott megyéspüspöknek ítélték oda Magyarkanizsa díszpolgári címét, döntött csütörtöki, 10. rendes ülésén a községi képviselő-testület. Pénzes János horgosi plébánosként sokat tett a faluért és a közösségért, ezért javasolták az elismerésre. Az önkormányzat két Pro Urbe díjat is odaítélt, az egyiket a 100 éves Velebit helyi közösség kapja, a másikat a 130-ik évfordulóját ünneplő Martonosi Tűzoltó Egyesület. Emellett három köszönőoklevelet is adnak olyan személyeknek és intézményeknek, akik sokat tettek a községért, ők: dr. Zapletán Géza volt magyarkanizsai plébános, Kávai Nagy Erzsébet oromhegyesi lakos, óvónő és a Magyarkanizsai Egészségház. Idén egy Juventus-Pro Urbe érdemérmet is odaítéltek egy fiatal tehetségnek, aki már bizonyított, ő pedig Pletikoszity Árpád oromi lakos, aki tudományos munkája keretében a modern kor vívmányait próbálja összekötni az iparral.

Az ülésen egyébként több mint 40 napirendi pont szerepelt, köztük a 2021-es költségvetés módosítása.

Pletikoszity Tibor, a VMSZ önkormányzati frakcióvezetője az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a büdzsében többletköltségként lesz jelen a Tisza parti töltés rendezése, Martonos és Oromhegyes útjainak az aszfaltozása, valamint Magyarkanizsán egy kosárlabdapálya építése. A költségvetés várható éves megvalósulása 86-88 százalék lesz, ami több mint 10 százalékkal jobb a tavalyinál. A január-júniusi időszakban 425 millió dinár bevétel volt, valamint 394 millió dinár kiadás, tehát 31 millió szufficit valósult meg.

Az ülésen rendeletet fogadtak el egy-egy ingatlan használati jogának Kispiac, illetve Orom helyi közösségeknek való átadásáról, mivel ez fontos a két település jövője szempontjából. Az ülés folytatásában jelentéseket hallgattak meg a község intézményeinek munkájáról, valamint elfogadták ezek munkaprogramjait, pénzügyi terveit. Ezekből kiderült, hogy a nagyon nehéz egészségügyi helyzet mellett is a lehetőségekhez mérten mindenki maximális odaadással dolgozik.

Pletikoszity Tibor kiemelte, hogy a regionális hulladéktároló esetében többletjövedelem valósult meg, akárcsak a Komunalac Kommunális Szolgáltató vállalat esetében is, míg a horgosi Tisza Menti Vízművek veszteséget könyvelt el.

Miloš Kravić, a Szerb Haladó Párt képviselő csoportjának frakcióvezetője a sajtótájékoztatón elégedettségét fejezte ki, hogy Velebit település létrehozásának centenáriuma alkalmából Pro Urbe díjban részesül a falu.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mozdonyfüttyös szüreti napok Horgoson  - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 19:58 ]
Szombaton falunapot ünnepel Adorján  - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 14:25 ]
A szecesszió és a kortárs művészet keveredik Szabadka legújabb szállodájában, az Artist Hotelben, amit ma adtak át Szabadkán a Prosperitati Alapítvány gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően. A négycsillagos Artist Hotel elkészülését a magyar kormány 880 ezer euróval támogatta. A szálloda különlegessége, hogy a...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 17:04 ]
Magyarkanizsa község idén is csatlakozott a Városok és községek autómentes napjához, azaz az Európai mobilitás hete rendezvény programjához, amely minden évben szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre. A szerbiai városok és községek részvételükkel az Európai mobilitás hetének akcióiban tulajdonképpen az...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 14:51 ]
Zenta Község Turisztikai Szervezetének az irodája elől elindultak azok a kerékpárosok, akik a Bánsági turisztikai kerékpáros útvonal összeköttetése (BanatBike RORS-379) elnevezésű IPA projektum részeként az előttünk álló hétvégén feltérképezik Bánát idegenforgalmi lehetőségeit. A zentai önkormányzat az Ótelek...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 14:28 ]
Beolvasás folyamatban