Vajdaság
Pénzes János nyugalmazott megyéspüspök Magyarkanizsa díszpolgára lesz

Idén Pénzes János nyugalmazott megyéspüspöknek ítélték oda Magyarkanizsa díszpolgári címét, döntött csütörtöki, 10. rendes ülésén a községi képviselő-testület. Pénzes János horgosi plébánosként sokat tett a faluért és a közösségért, ezért javasolták az elismerésre. Az önkormányzat két Pro Urbe díjat is odaítélt, az egyiket a 100 éves Velebit helyi közösség kapja, a másikat a 130-ik évfordulóját ünneplő Martonosi Tűzoltó Egyesület. Emellett három köszönőoklevelet is adnak olyan személyeknek és intézményeknek, akik sokat tettek a községért, ők: dr. Zapletán Géza volt magyarkanizsai plébános, Kávai Nagy Erzsébet oromhegyesi lakos, óvónő és a Magyarkanizsai Egészségház. Idén egy Juventus-Pro Urbe érdemérmet is odaítéltek egy fiatal tehetségnek, aki már bizonyított, ő pedig Pletikoszity Árpád oromi lakos, aki tudományos munkája keretében a modern kor vívmányait próbálja összekötni az iparral.

Az ülésen egyébként több mint 40 napirendi pont szerepelt, köztük a 2021-es költségvetés módosítása.

Pletikoszity Tibor, a VMSZ önkormányzati frakcióvezetője az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a büdzsében többletköltségként lesz jelen a Tisza parti töltés rendezése, Martonos és Oromhegyes útjainak az aszfaltozása, valamint Magyarkanizsán egy kosárlabdapálya építése. A költségvetés várható éves megvalósulása 86-88 százalék lesz, ami több mint 10 százalékkal jobb a tavalyinál. A január-júniusi időszakban 425 millió dinár bevétel volt, valamint 394 millió dinár kiadás, tehát 31 millió szufficit valósult meg.

Az ülésen rendeletet fogadtak el egy-egy ingatlan használati jogának Kispiac, illetve Orom helyi közösségeknek való átadásáról, mivel ez fontos a két település jövője szempontjából. Az ülés folytatásában jelentéseket hallgattak meg a község intézményeinek munkájáról, valamint elfogadták ezek munkaprogramjait, pénzügyi terveit. Ezekből kiderült, hogy a nagyon nehéz egészségügyi helyzet mellett is a lehetőségekhez mérten mindenki maximális odaadással dolgozik.

Pletikoszity Tibor kiemelte, hogy a regionális hulladéktároló esetében többletjövedelem valósult meg, akárcsak a Komunalac Kommunális Szolgáltató vállalat esetében is, míg a horgosi Tisza Menti Vízművek veszteséget könyvelt el.

Miloš Kravić, a Szerb Haladó Párt képviselő csoportjának frakcióvezetője a sajtótájékoztatón elégedettségét fejezte ki, hogy Velebit település létrehozásának centenáriuma alkalmából Pro Urbe díjban részesül a falu.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A vajdasági általános iskolákban tantermi oktatással indul ma a második félév, a középiskolákban pedig a kombinált modell szerint folyik az oktatás. A védőmaszk viselése az iskola udvarára való belépéstől az iskola udvaráról való távozásig minden iskola dolgozója, tanulója és harmadik személyek számára is...
2022. JANUÁR 17.
[ 8:59 ]
Szabadkán vasárnap 12 óráig a szavazati joggal rendelkező polgárok 9 százaléka vett részt a népszavazáson, 15 óráig pedig 14,6 százalékuk, azaz 18 ezer szavazó. A helyi média közlése szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miben változik az alkotmány, s erről érdeklődtek, mielőtt éltek volna polgári...
2022. JANUÁR 16.
[ 17:28 ]
Magyarkanizsán a nap első felében alacsony volt a népszavazáson való részvétel. Kasza Attila, a Magyarkanizsai Községi Választási Bizottság elnöke délután 3 órakor tartott sajtótájékoztatót a Cnesa épületében lévő szavazóhelyen. Elmondta, hogy reggel 7 órakor mind a 35 szavazóhely rendben megnyílt. Szavazati...
2022. JANUÁR 16.
[ 17:27 ]
Beolvasás folyamatban