Vajdaság
Intézmények munkájáról szóló jelentések, tankönyvek jóváhagyásai szerepeltek az MNT ülésén
Betűméret:             

Főként az MNT által alapított vagy társalapított intézmények tavalyi évre vonatkozó munka- és pénzügyi beszámolóinak elfogadása szerepelt a testület mai rendes ülésének napirendjén, de napirenden volt a vajdasági óvodák, általános és középiskolák igazgatóválasztásainak véleményezése is, továbbá a magyar nyelvű tankönyvek kiadása is.

Az érvényes jogszabályok értelmében a nemzeti tanácsok bevételeinek rendeltetésszerű felhasználását kötelesek független könyvvizsgálóval ellenőrizni. A Magyar Nemzeti Tanács részére ezt a feladatot egy belgrádi iroda végezte el, a jelentés pedig most került a képviselők elé, amelyet azok elfogadtak, ezt követően pedig továbbítják az illetékes minisztérium felé.

Megvitatta és elfogadta a testület a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Hét Nap Lapkiadó Kft., a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, a Kishegyesi Könyvtár, az adai Szarvas Gábor Könyvtár, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, a Zentai Történelmi Levéltár, Topolya Község Múzeuma, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány tavalyi évre vonatkozó munka- és pénzügyi jelentését.

Az intézmények munkabeszámolói kapcsán a Vajdasági Birkozóakadémia Alapítvány jelentésével kapcsolatban alakult ki vita. Kucsera Géza, a Magyar Mozgalom képviselője ezúttal is megismételte két évvel ezelőtt megfogalmazott aggodalmait.

„Elolvastam figyelmesen a jelentést, és sajnos, mindössze egyetlen mondat tér ki arra, hogy hány diák van ebben az intézményben. Összesen 24-en vannak, 9 lány és 15 fiú. A programnak megfelelően megkezdődött a szakmai továbbképzés és a bentlakó sportolók mellett a helyiek is bekapcsolódnak. A kérdésem korábban is az volt, hogy az itteni magyar gyerekeket mennyire segítik. Ebből az egy mondatból én nem tudok semmit sem következtetni”, idézte Kucsera szavait a Pannon RTV jelentése.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint a jelentés ezen része valóban hiányos, ezt pedig már jelezték az alapítvány felé is. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a magyar gyerekek képzése nem ütközik akadályokba.

„Ahol mi problémát látunk, az a kollégium telítettsége és a Magyarkanizsán középiskolában tanuló diákok kollégiumi ellátása. Szerencsésebben kellene megoldani mint ahogy most van, hiszen hatalmas az érdeklődés az egész ország területéről, ide szeretnének jönni. Ebből adódóan ezt a feszültséget kell megoldani. Igaza van Kucsera Gézának, hogy ebben a tekintetben a Magyar Nemzeti Tanácsnak fontos feladatai vannak”, szögezte le az elnök.

Ternovácz István, a Végrehajtó Bizottság tagja szerint a szűk egy évvel ezelőtt alapított birkózóakadémiától senki sem várja el, hogy rövid távon csodát tegyen.

„Azt gondolom, hogy ez a viszonylag kisszámú fiatal, aki napról-napra, délelőtt-délután edz, teszi a dolgát és idő kérdése, hogy mikor hozzák az eredményeket. Itt jóval nagyobb adag türelmet kell tanúsítanunk, meg kell várnunk, hogy ez a folyamat beérjen”, véli Ternovácz.

A Birkózóakadémia Alapítvány munkájáról szóló jelentést végül szavazattöbbséggel fogadta el a testület.

Az ülésen véleményezték továbbá számos óvoda, általános és középiskola igazgatóválasztásának eljárását is. Vita alakult ki a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola, valamint a Szabadkai Egészségügyi Középiskola kapcsán.

A testület ezután több magyar nyelvű tankönyv előzetes jóváhagyását erősítette meg. Olyan tankönyvekről van szó, amelyek már évek, olykor több mint egy évtizede váratnak magukra, például a filozófia, fizika, szociológia és földrajz tankönyvei.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A burnout (kiégési) szindróma felismerése, megelőzése és kezelése címmel tartott foglalkozást pedagógusok számára pénteken a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. Az előadókkal, illetve Jerasz Anikóval, a Központ megbízott igazgatójával beszélgettünk a programról. Jerasz Anikó elmondta,...
2023. MÁJUS 26.
[ 18:11 ]
Magyarkanizsán, a polgármesteri kabinetben péntek délelőtt ünnepélyesen aláírták a helyi szintű nemi egyenjogúsági európai alapokmányt (Európai charta a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről a helyi életben), amit a Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület március 31-én fogadott el. Miután a polgármester...
2023. MÁJUS 26.
[ 15:55 ]
Jelenlegi összetételében a 22. ülését tartotta csütörtökön a topolyai községi képviselő-testület. A község területén fekvő mezőgazdasági földterületek 2023. évi védelmi, rendezési és használati programjának javaslata szerepelt napirenden. A közvilágítási rendszernek az energiatakarékossági intézkedések...
2023. MÁJUS 26.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban