Vajdaság
Intézmények munkájáról szóló jelentések, tankönyvek jóváhagyásai szerepeltek az MNT ülésén

Főként az MNT által alapított vagy társalapított intézmények tavalyi évre vonatkozó munka- és pénzügyi beszámolóinak elfogadása szerepelt a testület mai rendes ülésének napirendjén, de napirenden volt a vajdasági óvodák, általános és középiskolák igazgatóválasztásainak véleményezése is, továbbá a magyar nyelvű tankönyvek kiadása is.

Az érvényes jogszabályok értelmében a nemzeti tanácsok bevételeinek rendeltetésszerű felhasználását kötelesek független könyvvizsgálóval ellenőrizni. A Magyar Nemzeti Tanács részére ezt a feladatot egy belgrádi iroda végezte el, a jelentés pedig most került a képviselők elé, amelyet azok elfogadtak, ezt követően pedig továbbítják az illetékes minisztérium felé.

Megvitatta és elfogadta a testület a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Hét Nap Lapkiadó Kft., a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, a Kishegyesi Könyvtár, az adai Szarvas Gábor Könyvtár, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, a Zentai Történelmi Levéltár, Topolya Község Múzeuma, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány tavalyi évre vonatkozó munka- és pénzügyi jelentését.

Az intézmények munkabeszámolói kapcsán a Vajdasági Birkozóakadémia Alapítvány jelentésével kapcsolatban alakult ki vita. Kucsera Géza, a Magyar Mozgalom képviselője ezúttal is megismételte két évvel ezelőtt megfogalmazott aggodalmait.

„Elolvastam figyelmesen a jelentést, és sajnos, mindössze egyetlen mondat tér ki arra, hogy hány diák van ebben az intézményben. Összesen 24-en vannak, 9 lány és 15 fiú. A programnak megfelelően megkezdődött a szakmai továbbképzés és a bentlakó sportolók mellett a helyiek is bekapcsolódnak. A kérdésem korábban is az volt, hogy az itteni magyar gyerekeket mennyire segítik. Ebből az egy mondatból én nem tudok semmit sem következtetni”, idézte Kucsera szavait a Pannon RTV jelentése.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint a jelentés ezen része valóban hiányos, ezt pedig már jelezték az alapítvány felé is. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a magyar gyerekek képzése nem ütközik akadályokba.

„Ahol mi problémát látunk, az a kollégium telítettsége és a Magyarkanizsán középiskolában tanuló diákok kollégiumi ellátása. Szerencsésebben kellene megoldani mint ahogy most van, hiszen hatalmas az érdeklődés az egész ország területéről, ide szeretnének jönni. Ebből adódóan ezt a feszültséget kell megoldani. Igaza van Kucsera Gézának, hogy ebben a tekintetben a Magyar Nemzeti Tanácsnak fontos feladatai vannak”, szögezte le az elnök.

Ternovácz István, a Végrehajtó Bizottság tagja szerint a szűk egy évvel ezelőtt alapított birkózóakadémiától senki sem várja el, hogy rövid távon csodát tegyen.

„Azt gondolom, hogy ez a viszonylag kisszámú fiatal, aki napról-napra, délelőtt-délután edz, teszi a dolgát és idő kérdése, hogy mikor hozzák az eredményeket. Itt jóval nagyobb adag türelmet kell tanúsítanunk, meg kell várnunk, hogy ez a folyamat beérjen”, véli Ternovácz.

A Birkózóakadémia Alapítvány munkájáról szóló jelentést végül szavazattöbbséggel fogadta el a testület.

Az ülésen véleményezték továbbá számos óvoda, általános és középiskola igazgatóválasztásának eljárását is. Vita alakult ki a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola, valamint a Szabadkai Egészségügyi Középiskola kapcsán.

A testület ezután több magyar nyelvű tankönyv előzetes jóváhagyását erősítette meg. Olyan tankönyvekről van szó, amelyek már évek, olykor több mint egy évtizede váratnak magukra, például a filozófia, fizika, szociológia és földrajz tankönyvei.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Főként magyar és világpolitikával, gazdasággal és vállalkozásindítással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik a XIX. Vajdasági Szabadegyetem az idén, amely július 6-án nyílik meg az észak-bácskai Kishegyesen. A négynapos rendezvény első napján a cégvezetésről és a vállalatvezetéssel kapcsolatos gyakorlati...
2022. JÚLIUS 1.
[ 20:32 ]
A Képviselőház Külügyi Bizottságának pénteki ülésén elfogadásra kerültek a szerbiai és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításai. Ezen változtatások nélkül megnehezedne a vasúti teherforgalom, a magyarországi szakaszon történő gyorsvasúti...
2022. JÚLIUS 1.
[ 13:44 ]
Szabadkán a Zorka helyi közösségben levő Proletár brigádok utcában dolgoznak a munkagépek. Az útburkolatot javítják, de egyúttal ki is szélesítik azt. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, akis Ognjen Golubovićtyal, az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatójával megtekintette a...
2022. JÚLIUS 1.
[ 9:29 ]
Beolvasás folyamatban