Vajdaság
Bácsújfalu: Öt elpusztult védett rétisast találtak
Betűméret:             

Öt rétisas tetemét találták meg a Bács községhez tartozó Bácsújfalu (Selenče) közelében, amely szigorúan védett madárfaj.

A feltételezések szerint a mérget olyan felelőtlen polgárok helyezték el, akik meg akartak szabadulni a ragadozóktól vagy az általuk kártevőnek tartott állatoktól. A sasokon kívül három kutya és két róka tetemét is megtalálták.

A szakértők Danasnak elmondták: a sasok valószínűleg mérgezett ragadozók tetemét ették meg.

Željko Marinković, a Vajdaság Erdői erdészeti igazgatóságának vezetője, aki maga is a terepen volt, amikor a vadászok megtalálták a sasokat, azt mondta: valószínűleg erős méregről van szó.

„Az elkövető kiléte még nem ismert. Lehet, hogy a gazdák egyike volt. A rendőrség, a tartományi felügyelőség és a Tartományi Természetvédelmi Intézet kiment a helyszínre. Terepszemlét tartottak, az állatok tetemét vizsgálatnak vetik alá. Várjuk az eredményeket. Azok a sasok a mi erdeinkben voltak, és az erdőtől két-három kilométerre, a földeken találták meg őket. Fel kell világosítani az embereket, hogy megértsék, mekkora kárt okoznak az állatoknak és a természetnek, ha ilyen mérgeket helyeznek el a földeken”, mondta Marinković.

Hozzátette, lehetőségeik szerint igyekeznek küzdeni ez ellene, a Felső-Dunamente természetvédelmi területen tartanak fenn etetőket a sasok számára, ahol a madarak táplálkozhatnak, csökkentve ezzel a mérgezés lehetőségét.

A falu lakói azt feltételezik, hogy a Furadán nevű erős méregről lehet szó, amely gyakran okozza a védett állatfajok pusztulását Az is előfordulhat, hogy valaki kidobta egy megmérgezett kutya tetemét, és így pusztultak el a vadon élő állatok.

A Szerbiai Madárvédő és Tudományos Társaság adatai szerint 2000-től napjainkig 104 rétisas pusztult el Szerbiában mérgezés következtében. 2000 és 2021 között 321 mérgezéses esetet fedeztek fel, amelyekben több mint 2.070 madár pusztult el.

Az elpusztult madarak többnyire járulékos veszteségek, mert általában más – egyesek szerint kártevő – madarak számára helyezik ki a mérget.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
mukica
2022. NOVEMBER 26. [ 13:18 ]

Sajnos némelyik gazda negyedannyira sem tájékozott, mint amennyire kapzsi.


VMDK: Mi folytatjuk! - illusztráció
2022. DECEMBER 7.
[ 15:11 ]
Egy 64 éves nő meghalt, míg vele egyidős férje megsérült abban a tűzben, amely éjfél körül ütött ki óbecsei otthonukban, tudta meg a 021.rs. A tűz a Sever Đurkić utcában ütött ki, ahol a lakás egy része leégett. A 021.rs nem hivatalos információi szerint telefonon jelentették, hogy füstöt és tüzet észleltek a...
2022. DECEMBER 7.
[ 10:08 ]
Jótékonysági rendezvényt szervez jószándékú kishegyesiek egy csoportja. December 10-én, szombaton a helyi nyugdíjas otthon épületében Retro Party elnevezéssel szervezik meg az este, melynek keretében karaoke versenyt is szerveznek. Elsősorban az egykori jugoszláv térség népszerű zeneszámainak kedvelői adhatják elő...
2022. DECEMBER 6.
[ 21:41 ]
Hétfő este a szabadkai kis korzón megnyílt a sorrendben tizenegyedik Winterfest karácsonyi vásár, amit az idén is a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat szervezett az önkormányzat támogatásával. A vásár több mint egy hónapon át látogatható, azaz egészen január 8-áig. A kínálat ezúttal is színes és gazdag....
2022. DECEMBER 6.
[ 16:36 ]
Beolvasás folyamatban