Vajdaság
Szétverték a nemzeti színű Szabadka-feliratokat 
Betűméret:             

Ismeretlenek az éjjel szétverték a Palics és Békova bejáratainál álló Szabadka-feliratokat. Aleksandar Vučić államfő pont szeptember 1-jén, Szabadka Város napján jelentette ki, amikor átvette a képviselő-testületi díszülésen a díszpolgári elismerést, hogy az ő ötlete volt, hogy a Szabadka-felirat magyar nemzeti színekben kerüljön ki a város bejárataihoz, s őt ez a felirat egyáltalán nem zavarja.

A Szabadka-feliratokat június végén helyezték ki, s bő két hónapig állhattak csak a Palics és Békova bejárataihoz került feliratok. Ismeretlenek szombatról vasárnapra virradó éjjel teljesen szétverték őket.

Szabadka vezetésének a Szerb Haladó Párthoz tartozó része először a Palicsi-tó partjára állított fel egy egynyelvű, "Palić" feliratot 2019 márciusában. A Vajdasági Magyar Szövetség reagált, s intézkedett, s így egy idő után, 2021. decemberében a Palics felirat is odakerült a tópartra szerb nyelvű párja mellé. Ezeket a feliratokat virágok díszítik.

Valószínűleg a VMSZ ezen akciójára volt egyféle válasz, hogy Szabadka mindegyik bejáratához cirill betűkkel, szerb nemzeti színekben kihelyezték a sötétben világító, a város elnevezésében szívalakú O-betűt formázó Subotica-feliratot. Sokáig nem történt semmiféle reakció erre a lépésre, amiért politikai ellenfelei részéről kemény bírálatok érték a Vajdasági Magyar Szövetséget. Végül, valószínűleg az államfővel való egyeztetés után, idén júniusban jelentette be a magyar párt, hogy kihelyezik a Szabadka-feliratokat is az utak mentére, a város bejárataihoz. Ekkor sokakat kellemesen meglepett az, hogy a betűket magyar nemzeti színűre festették.

A feliratok megrongálását egyelőre a magyar politikai képviselők ítélték el.

Pásztor István, a VMSZ elnöke így fogalmazott közösségi oldalán: “Vučić elnöknek üzentek, de nekünk jobban fáj. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy újra új fényében díszeleghessen a Szabadka feliratú táblák, és hogy az elkövetők elnyerjék méltó büntetésüket. A vandalizmusnak véget kell vetni bárki részéről jön is az. Remélem Vučić elnök érti az elkövetők neki szánt üzenetét és meg is válaszolja. Mi pedig itt maradunk és nem megyünk sehova.”

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT-elnöke ezt írta közösségi oldalára a szétvert Szabadka-felirat fotója alá: „Rövid időn belül újra állni fog! És ahányszor csak kell újra és újra! Követeljük az elkövetők kézre kerítését és megbüntetését!”

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége közleményben ítélte el a vandál tettet: „Sajnálattal közöljük, hogy az éjszaka folyamán ismeretlen tettesek megrongálták, apró darabokra verték szét a Palics bejáratánál lévő Szabadka város nevét jelző feliratot. A VMDK a legerélyesebben elítéli ezt a vandál cselekedetet, és követeli a rendőrségtől, illetve az ügyészségtől, hogy kerítse elő az elkövetőket, és példaértékű büntetést szabjon ki rájuk. Szabadka város vezetőitől azt kérjük ítéljék el ezt a szégyenteljes cselekedetet, és tegyenek meg mindent a felirat azonnali helyreállításáért!”

Időközben a Vajdasági Szociáldemokrata Liga - Vajdaságiak Szabadkai Városi Bizottsága is reagált a vandalizmusra. Azt kéri a város vezetésétől, hogy azonnal állítsák helyre a feliratokat, illetve, hogy ezen munkálatokkal egyidőben a másik két hivatalos nyelven, horvátul és bunyevácul is írják ki a város nevét. A közlemény szerint, ami történt, az annak a nacionalista politikának a következménye, amit az SNS és a VMSZ folytat a városban. Ez az a politika, amely egy bizonyos Baja Mali Knindža soviniszta narratívájának népszerűsítésén alapul, s aminek ez az eredménye. Szabadka minden itt élő városa és nem lehet a nacionalizmus és sovinizmus gyakorlótere, áll a közleményben.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kőműves Zoltán
2023. SZEPTEMBER 4. [ 16:25 ]

Nem egyszerűen a köztulajdon ripityára történt szétverésével, hanem a felszín alatt lappangó magyargyűlölettel állunk szemben, amelyet elegendő néha-néha csak megkotorgatni, máris izzik a parázs...


Garai László
2023. SZEPTEMBER 3. [ 21:36 ]

A visszaállításból nem lesz semmi. A polgármester és kilikkje majd kitalál valami "újat", megindokolja, miért nem jó ami jó.


Pad
2023. SZEPTEMBER 3. [ 18:14 ]

A kamerafelvételeket átnézni és intézkedni. Ha nincsenek ott kamerák, akkor miért nincsenek? Akkor pedig tessék kitenni rejtett kamerákat!


Béla
2023. SZEPTEMBER 3. [ 17:27 ]

vmsz.most mit mond a "kedvesácó"?


Ég a nádas Csóka közelében - illusztráció
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője pénteken este Topolyán járt. Megtekintette a TSC Labdarúgó Akadémiát, melyet 2018-ban Orbán Viktor jelenlétében nyitottak meg. A sportlétesítmény 2018-ban a magyar kormány támogatásának köszönhetően nyitotta meg kapuit. Deutsch elismerően szólt az ott folyó munkáról, az...
2024. MÁJUS 18.
[ 7:52 ]
A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ az elmúlt években több beruházást is megvalósított, illetve több IPA-program sikeres lebonyolítója volt. Ezekről tájékozódott pénteki látogatása során Fejsztámer Róbert polgármester. A Petőfi Sándor utca 44-ben működik a fogyatékkal élő felnőtt...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:22 ]
Május 25-én rendezik meg a XII. Vajdasági Vágtát - a szilvásváradi Nemzeti Vágta előfutamát, melynek helyszíne az idén is a szabadkai Lóversenypálya lesz. A hagyományos futamok mellett most először tartják meg a Szabadkai és a Paraszt Vágtát. Az idei egyik vágtát Pásztor István emlékére és tiszteletére rendezik,...
2024. MÁJUS 17.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban