Vajdaság
Pásztor István: Nem igaz, hogy eltűnnek a magyar településtáblák Vajdaságban
Betűméret:             

A helységnévtáblák esetében pontosan és részletesen kidolgozott szabályozás van érvényben, nincs rendszerszintű magyarellenesség a Vajdaságban – mondta az InfoRádióban Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A Telex azt írta szerdán megjelent cikkében, hogy a Vajdaság magyarlakta területein számos helyen kicserélték a helységnévtáblákat, és azokon már csak cirill felirat látható. A cikk szerint a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége jogi útra terelte az ügyet, és kiderült, hogy jogsértő a kizárólag szerb feliratok használata, a hatóságok azonban a beérkező panasz után sem pótolják a magyar nyelvű táblákat.

A Telex szerint ezek után a magyar nyelvű útirányjelző táblák is eltűntek a Vajdaságban. A szerb közlekedési minisztérium is közleményt adott ki az ügyben: a tárca közlekedésbiztonsági kockázatnak tartja a kisebbségi nyelvű irányjelzőket.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy megdöbbent, amikor tudomást szerzett a Telex által közölt írásról, amit „nagy hanyagságból elkövetett mellébeszélésnek” tart. Pásztor István azt megerősítette, hogy időnként megrongálják a helységnévtáblákat – mind a szerb, mind a magyar feliratúakat. Az okozott károkat azonban rendre rövid időn belül orvosolják, kijavítják.

„Nem tűnnek el magyar helységnévtáblák. A magyar helységnévtáblák kiírásra kerülnek”

– cáfolta az ezzel kapcsolatban megjelent sajtóhírt.

Hozzátette: ködösítés, rossz szándék és rosszindulat tapasztalható, mert szerinte „összemossák” a helységnévtáblákat és az útjelzőtáblákat például az autópályákon, ahol szerbül és angolul vannak kiírva a különböző utasítások, magyarul viszont nem. Pásztor István kiemelte: ilyen jellegű törvényi kötelezettség nincs is. Mint fogalmazott, a helységnévtáblák esetében pontosan és részletesen kidolgozott szabályozás van érvényben.

Nemrégiben a magyar Szabadka feliratot is megrongálták egy körforgalomban, a cirill betűs felirat viszont érintetlen maradt. A vajdasági magyar politikus tájékoztatása szerint ez nem helységnévtábla volt, hanem egy olyan villogó reklámtábla, amely a város nevét jelzi az arra közlekedőknek. Ezek a villogó táblák először szerb nyelven jelentek meg, majd később Pásztor István közbenjárásával és a köztársasági elnök segítségével magyarul is. Egy ilyen táblát rongáltak meg, ami a politikus megfogalmazása szerint „vandál cselekedet” volt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek semmi köze sincs a nyelvhasználati jogokhoz és a helységnevek kiírásával kapcsolatos jogokhoz. „Ez pusztán egy egyszerű bűncselekmény volt, aminek a felgöngyölítése folyamatban van. Reményeim szerint hamarosan kézre kerülnek a tettesek, és világos helyzet fog kialakulni ezzel kapcsolatban” – közölte.

Pásztor István határozottan állítja, hogy rendszerszinten és az egyszerű emberek szintjén sincs magyarellenesség Szerbiában.

„Töretlenül ezt tapasztaljuk az elmúlt egy évtizedben, és ezt az egyik legnagyobb értékként éljük meg” – tette hozzá.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint ugyanakkor kijelenthető, hogy a szabadkai táblákat megrongálóknak nem felel meg a magyarok és a szerbek közötti együttélésnek ez a formája. „Megpróbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy feszültségek jöjjenek létre és azok gerjeszthetők legyenek.” Mint mondta, ilyen gondolkodású emberek mindkét oldalon vannak, de csak kis számban. „Ők nem jelentenek rendszerszerű problémát, hacsak úgy nem, hogy az egész rendszernek a felborítására törekszenek. Ennek az esélye azonban ebben a pillanatban egyenlő a nullával” – zárta gondolatait az InfoRádióban Pásztor István.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Levente87
2023. SZEPTEMBER 15. [ 21:58 ]

Adorján.... tessék megnézni aki Zenta felé megy mit lát...


olvasó
2023. SZEPTEMBER 15. [ 20:43 ]

A meghunyászkodás ott kezdődik, hogy a magyar önkormányzati képviselők egy jelentős része nem mer vagy haszonból nem akar az anyanyelvén megszólalni a képviselő-testületi üléseken. Ettől a magyar-szerb viszony nem lesz jobb, csak a magyar kerül szolgai helyzetbe. Ne tegyétek ezt, elnök úr!


Av
2023. SZEPTEMBER 15. [ 13:38 ]

Hazudik


István
2023. SZEPTEMBER 15. [ 12:55 ]

Vajdaságban a csiril feliratokat moment elkel távolitani csak a Latin feliratok jehetnek számitásba


Feri
2023. SZEPTEMBER 15. [ 11:50 ]

Pista újból füllentettél? Szenilis vagy? Nem akarsz emlékezni, hogy Újvidéken nem engedik a 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékművet felemelni? Fasisztának titulálják őket és egyebek... Ez nem gyűlölet?


attila84
2023. SZEPTEMBER 15. [ 8:43 ]

A táblákra nem akarják magyarul is írni a helységneveket, mert szerintük nem muszáj... Vajdaságban néhány helyen mégis látni olyan útjelző táblákat, amelyen magyarul is ott van minden... tehát a lehetőség adott... csak a Pista ezt nem tudja AKARNI... De van másik példa is... a személyek neveit magyarul kell írni, ha az anyakönyvben úgy van bejegyezve... de erre se mindenhol hajlandóak a hatóságok... nekem a jogosítványba nem írták be magyarul, egy vidéki barátomnak ugyanez kérés nélkül is teljesült... szóval a lehetőség adott, meg lehet oldani, csak a Pista és hozzá hasonlóak nem akarják. Csak amit muszáj... azt megoldják, amit nem muszáj, ott a lehetőséget is elhallgatják...


Deka
2023. SZEPTEMBER 14. [ 16:47 ]

Tipikus struccpolitika. Ledugom a fejem a homokba és nem látok semmit, senkit így engem se lát senki.


Garai László
2023. SZEPTEMBER 14. [ 11:51 ]

Nem a magyar településtáblák tünnek el, hanem a magyarlakta települések (Majdán) tünedeznek el. Rendszerszintű magyarellenesség sincs, csak példaéppen: a Szabadkai Önkormányzat közterületen soha sehol nem nem teszi ki a magyar zászlót. Rendszerszintű képződmény a VMSZ is - de köztéri ünnepein hanyagolja az őt fenntartó, eltartó nemzetiség jelképeit. Hogy ez szemenszedett -ellenesség-e vagy szándékos hanyagság évtizedeken át, döntse el a szavazópolgár. Mi lenne, ha ő meg mindezért cserébe - rendszerellenességből vagy éppen krónikus hanyagságból nem fizetne adót. Akkor még el sem jutottunk addig, hogy mért kell fenntartani adóforintokból mindazt, amit a vajmagy adódénárokból kéne.


Alfonz
2023. SZEPTEMBER 14. [ 10:31 ]

És közben nem szakad rá az ég? A tények mást mutatnak, saját szememmel láttam....


Ég a nádas Csóka közelében - illusztráció
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
A Zentai úti átjáró megépítése és a vasútvonal építése miatt egy időre le kellett zárni a forgalmat Topolyán. Ideiglenesen a Becsei úti átjárót használva, és az ipari parkot megkerülve lehetett eljutni a Zentagunaaras felé vezető útra, illetve az autópálya-feljáróra. Az új aluljárót ma megnyitották a közlekedők...
2024. MÁJUS 18.
[ 13:16 ]
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője pénteken este Topolyán járt. Megtekintette a TSC Labdarúgó Akadémiát, melyet 2018-ban Orbán Viktor jelenlétében nyitottak meg. A sportlétesítmény 2018-ban a magyar kormány támogatásának köszönhetően nyitotta meg kapuit. Deutsch elismerően szólt az ott folyó munkáról, az...
2024. MÁJUS 18.
[ 7:52 ]
A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ az elmúlt években több beruházást is megvalósított, illetve több IPA-program sikeres lebonyolítója volt. Ezekről tájékozódott pénteki látogatása során Fejsztámer Róbert polgármester. A Petőfi Sándor utca 44-ben működik a fogyatékkal élő felnőtt...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:22 ]
Beolvasás folyamatban