Vajdaság
MNT: 48 iskolában nyílhat 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztály
Betűméret:             

Pénteken megtartotta soron következő, nyolcadik ülését a Magyar Nemzeti Tanács.

Elfogadták a Magyar Nemzeti Tanács idei költségvetésének módosítását, emellett az ülés 89 napirendi pontja között szerepelt a kis létszámú osztályok megnyitásának jóváhagyása, intézmények munka-, és pénzügyi beszámolói, és igazgatóválasztások is, tudósít a Pannon RTV.

A Magyar Nemzeti Tanács ülésén egyhangúlag elfogadták a tizenöt főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztály megnyitását 48 tanintézményben. Az MNT a kis létszámú tagozatok segítésével nemcsak az iskolákat támogatja, hanem a közösségek megmaradását és az itt élő emberek jövőbe vetett hitét is.

Az ülésen elhangzott az is, hogy bővült a magyarkanizsai iskolai hálózat. „A meglévő 10 általános iskolai épület mellett még egy kihelyezett tagozat van előirányozva, mégpedig a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola keretein belül. Az általános iskolai oktatásban részesülnek azok a gyermekek magyar nyelven, akiknek különös bánásmódra van szükségük szellemi vagy testi fogyatékosságuk miatt”, tájékoztatott Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja.

A Magyar Nemzeti Tanács idei költségvetésének módosításáról is döntöttek. Azért volt szükség a módosításra, mert a tartományi kormány a Magyar Szó Lapkiadó Kft. részére 160 millió dinárt hagyott jóvá konferencia és multifunkciós terem létrehozására. Ez belekerül az MNT költségvetésébe, és onnan kerül majd a lapkiadóhoz. „Több ízben már korábban is beszéltünk erről a fejlesztésről. Azt gondolom, hogy abban, hogy ezt az összeget a tartomány a Magyar Szó Kft. tudja bocsátani, óriási szerepe van Pásztor Istvánnak, aki gyakorlatilag folyamatosan mindent megtett annak érdekében, hogy segítse ezt a projektet. És a tartomány ezt az összeget ehhez a projektumhoz biztosítani tudja”, mondta Fremond Árpád, az MNT elnöke.

A Magyar Nemzeti Tanács következő ülését október végén, vagy november elején tartják majd.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2023. SZEPTEMBER 29. [ 20:28 ]

Hofit idézném, mert ugyebár lenne megoldás: "Ha a kupleráj rosszul megy, nem a bútorokat kell cserélni, hanem a k...-at."... Hát igen, ideje lenne cserélni (nem a bútorokat) remélve, hogy lesz rá alkalom. Tudatos szavazók részvételére is szükség lenne.


Pad
2023. SZEPTEMBER 29. [ 14:01 ]

Na és van valakinek valami reális megoldási javaslata erre a súlyos problémára, vagy ölbe tett kézzel várjuk meg, amíg elfogyunk?


Pontosító
2023. SZEPTEMBER 28. [ 17:21 ]

A kőr itt zárul br. Az agyelszívóknak és rabszolgatartóknak sokkal olcsóbb "venni" egy fizikust, mint iskoláztatni. Sajnos a recept nem csak a fizikusokra érvényes. hanem minden szakmára.Egy itteni vállalkozó eleve behozhatatlan hátrányból indul egy ugyanazon szakmában tevékenykedő nyugati társával szemben. Az itteni béreknél magasabbat adni bármelyik munkásnak ott nyugaton nem jelent semmilyen megterhelést. Aki pedig munkát vállal csak azt nézi, hogy hol tud kényelmesen megélni a fizetéséből. Álljon itt két tanulságos példa: 1. A Boing cég kevesebb adót fizet évente mint bármelyik Becsei kisiparos havonta! 2. Egy kezdő CNC marós fizetése Adán kb 6 - 700Eu túlórázva - míg Ausztriában kb 3000 - túlóra nélkül. Hát ezért ment el 14 fiatal (Adáról) Ausztriába dolgozni 3 (három) nappal a diploma megszerzése után! Kérdés: 1 Mikor jönnek vissza 2. Hogyan lehet felelősségre vonni a rossz döntéseket hozó egyéneket, akik szavazóhelyenként 105% -os támogatást kapnak még Vranjeban is?


olvasó
2023. SZEPTEMBER 28. [ 11:56 ]

Kedves Pontosító: akkor tessék őket felelősségre vonni. Meg a tengerentúli és nyugati agyelszívókat is akikkel egyetlen kelet-európai ország sem képes versenyt futni. A félgyarmati sorsért csak részben terheli a felelősség az itteni elitet, azt is látni kell, merre folynak el anyagi és emberi erőforrásaink mert ott vannak nyomorúságunk haszonélvezői.


Pontosító
2023. SZEPTEMBER 27. [ 21:49 ]

(Be)Olvasónak! Inkább azokat kellene felelősségre vonni akik az elhibázott döntéseket hozták. Melyek hatására százával szűntek meg a munkahelyek, vagy olyan béreket szabtak, hogy azt még éhbérnek sem lehet nevezni. Hát ezért ment el innen - örökre - immár több generáció fiatal, Így maradtak itt az üres tantermek, utcák falvak, városok. Mit mondjon az a nagyszülő aki még itt van, ám mind a hat unokája külföldön él és jár iskolába, hisz - Ő nem felelős ezért a helyzetért.


olvssó
2023. SZEPTEMBER 27. [ 9:47 ]

Értelmetlen a taccsvonalról cinikus tanácsokat osztogatni. ,Nézzen mindenki a tükörbe: hány gyermeke, hány unokája van? Ha egy közösség kipusztul, arról minden felnőtt tagja külön-külön önmaga is tehet, még ha a felelősség nem is egyformán oszlik el.


Pontosító
2023. SZEPTEMBER 27. [ 8:13 ]

Realista nagyon optimista. Gratulálok a hozzáállásához, de szerintem sokkal közelebb a katasztrófa - sajnos! A helyzet orvoslására nincs kanalas orvosság, sem keserű pirula, mert a megfelelő(tlen)ek légvárban élnek és nem hajlandók bármit is tenni a megoldás érdekében. Szerintük minden a legnagyobb rendben van.


Realista
2023. SZEPTEMBER 26. [ 10:08 ]

Még 10 év és se gyerek se tanár.Hajrá!


Alfonz
2023. SZEPTEMBER 24. [ 17:53 ]

Szabadkán működik egy Waldorf iskolát támogató csoport, de az engedélyeztetés körüli jogi útvesztő még nem járható. Waldorf óvoda már létezik Vajdaságban is. Az egyházi iskolák státuszát nem ismerem. A VMSZ-nek és az MNT-nek pláne nem érdeke egy, a hatáskörükön kívül álló oktatói intézmény létesítése.


Pontosító
2023. SZEPTEMBER 24. [ 10:26 ]

Alfonznak teljesen igaza van az első mondatában. A másodikban téved. Alternatív iskolák megnyitás engedélyezett, csak nem nem nagyon reklámozzák a lehetőségeket. Így pl: Újvidéken teljes elemi iskolát működtet a pravoszláv egyház, amely független az állami oktatási rendszertől. Így elvileg van lehetőség az alternatív oktatásra, csak ezzel nem foglalkozik senki. Képzett tanárokat és személyzetet, épületet kellene biztosítani, ami pénzbe kerül. Civil szervezeteknek erre valóban nincs anyagi lehetőségük, még akkor sem ha az akarat megvan a részükről. A VMeszeseknek pedig sokkal inkább kényelmes "a körülményekre és pénzhiányra" hivatkozva nem tenni semmit. A többi hozzászóló megállapításai is helyénvalóak.


Béla
2023. SZEPTEMBER 23. [ 17:35 ]

Azt,hogy elfogyott a gyerek(magyar),pofátlanság sikernek feltüntetni.De ezt már megszoktuk....


Alfonz
2023. SZEPTEMBER 23. [ 6:35 ]

A tanárok adminisztrációja elképesztő, az oktatás módszere és tartalma borzalom, az MNT tevékenysége ebben a témában nulla. Alternatív iskolák megnyitása nem engedélyezett. Pl. (sajnos) az unokám átiratkozott (a fenti hiányosságok miatt) egy magyarországi Waldorf iskolába, ahol nyugalom van, nincs magolás és a gyerekek boldogan járnak az iskolába. Nyolc diák van egy osztályban. Nálunk eljutottunk a 15-nél kevesebb létszámig. Finn módszer, akár angliai módszer is lehet, de ami itt van az oktatásban az "förmedvény" . Ezt nem veszi észre az MNT?


Vajdasági
2023. SZEPTEMBER 22. [ 18:17 ]

160 milló forint egy darab teremre? Eléggé pénzmosás szagú már bocsánat!


Ég a nádas Csóka közelében - illusztráció
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője pénteken este Topolyán járt. Megtekintette a TSC Labdarúgó Akadémiát, melyet 2018-ban Orbán Viktor jelenlétében nyitottak meg. A sportlétesítmény 2018-ban a magyar kormány támogatásának köszönhetően nyitotta meg kapuit. Deutsch elismerően szólt az ott folyó munkáról, az...
2024. MÁJUS 18.
[ 7:52 ]
A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ az elmúlt években több beruházást is megvalósított, illetve több IPA-program sikeres lebonyolítója volt. Ezekről tájékozódott pénteki látogatása során Fejsztámer Róbert polgármester. A Petőfi Sándor utca 44-ben működik a fogyatékkal élő felnőtt...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:22 ]
Május 25-én rendezik meg a XII. Vajdasági Vágtát - a szilvásváradi Nemzeti Vágta előfutamát, melynek helyszíne az idén is a szabadkai Lóversenypálya lesz. A hagyományos futamok mellett most először tartják meg a Szabadkai és a Paraszt Vágtát. Az idei egyik vágtát Pásztor István emlékére és tiszteletére rendezik,...
2024. MÁJUS 17.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban