Vajdaság
Magyarkanizsa: Községnapi programsorozat jubileumok jegyében 
Betűméret:             

Magyarkanizsa önkormányzata idén négynapos programsorozattal ünnepli a község napját október 18-a és 21-e között. A kisváros október 20-án egyébként a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulójára emlékezik. Az ünnepi eseményeket Vranić Váradi Lívia, a szervezőbizottság tagja sajtótájékoztatón ismertette.

– Magyarkanizsa önkormányzatának egyik legszebb és legjelentősebb rendezvénye Magyarkanizsa község napja. Évek óta nem csak egy napon, nem csak október 20-án ünnepel az önkormányzat, hanem programsorozattal várja az érdeklődőket, úgy a községbeli polgárokat, mint az idelátogató vendégeket. Ebben az évben október 18-a és 21-e között zajlik a négynapos programsorozat – ismertette Vranić Váradi Lívia.

Október 18-án délután négykor a József Attila Könyvtár irodalmi- és fotópályázatának eredményhirdetésével indul a program. A könyvtár meghirdette a Beszélő kapuk elnevezésű irodalmi és fotópályázatát. Mintegy 20 vers, fogalmazás, esszé érkezett az irodalmi pályázatra, a fotópályázatra pedig több mint 80 fénykép. A fotókat tárlat keretében mutatják be, az írások pedig olvashatóak lesznek a könyvtár Facebook-oldalán. Mindkét műfajban, 3-3 korosztály szerinti kategóriában az első három helyezett kap majd elismerést.

Ugyancsak szerdán, de 17 órától a Partizan Atlétika Klub fennállásának negyvenéves évfordulója kapcsán tartanak ünnepséget a Tisza-parton, egy étterem teraszán. A klubot 1983 áprilisában jegyezték be, ahonnan azóta kerültek ki országos bajnokok, voltak csúcsdöntéseik, de válogatott kerettagokat is neveltek. Az ünnepség keretében visszaemlékeznek a klub elmúlt 40 évére, de az egyesület jelenlegi vezetői beszámolnak majd a fejlesztési tervekről is. Tervben van ugyanis a salakpálya felújítása. Elkészült az ezzel kapcsolatos tervdokumentáció, amely már beadásra is került az idei IPA-Interreg pályázatán.

Három évvel ezelőtt vezettük be a községnapi rendezvények keretében, hogy helytörténeti sétára visszük az általános iskolásokat, elsősorban a hetedikes és nyolcadikos diákokat, ami nagyon nagy sikernek örvend. Valkay Zoltán helytörténész, Kávai Szabolcs helytörténész, történelemtanár és Győri Viktor történelemtanár kalauzolja a fiatalokat a Fő utcán 19-én és 20-án, hogy megismerkedjenek épített örökségeinkkel. De hogy ebből a közönség se maradjon ki, bárki részt vehet nyilvános program keretében is. Csütörtökön délután háromnegyed ötkor a kisparkból indul a séta mindazok számára, akik szeretnék Valkay Zoltán vezetésével megismerni a főutcánkat.

Még a helytörténetnél maradva, csütörtökön délután hatkor a József Attila Könyvtárban Klamár Zoltán tart előadást Eleink példái - a polgári éthósz Ókanizsán címmel. Négy magyarkanizsai születésű személy életpéldáját idézi meg a rendezvény keretében, ők: Beszédes József, Kafga Andor, Miloš Dimitrijević és Batta Péter.

A községnapi programsorozat fő napja október 20-án, pénteken zajlik majd. Hagyományos elemekből épül fel az aznapi program, mely egyaránt tartalmaz protokolláris elemeket, és a közönség érdeklődésére számot tartó programokat.

Fél egykor kezdődik a díszülés a városháza nagytermében, ahol átadjuk az önkormányzat nyilvános elismeréseit az arra érdemes személyeknek.

Fél ötkor a Halász-téren koszorúzás zajlik majd a város legrégebbi pontját jelző emlékműnél.

Pénteken 17 órakor a Dobó Tihamér Képtárban a Fénnyel írt Kanizsa – Száz év a község történetéből a képeslapok tükrében című kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat szerkesztői dr. Fejős Sándor és dr. Forró Lajos. A képeslapokat nagyméretű pannókon kinyomtatva tekinthetik meg a látogatók magyar, szerb és angol nyelvű, értelmező kísérő szövegekkel.

Pénteken 18 órakor az ünnepi sorozatot egy ünnepi koncert koronázza meg a Művészetek háza nagyszínpadán. A Viva Vox acapella kórus lép fel. 2003-ban alakultak azzal a céllal, hogy a világszerte ismert dalokat acapella hangzásban szólaltassák meg. A kórusnak 27 tagja van, akik csak énekhanggal egy egész zenekari hangzást érnek el. (Erre a rendezvényre időközben már az összes jegyet lefoglalták.)

Szombaton zárul majd a programsorozat. Délelőtt a Gyógyfürdő sportcsarnokában zajlik majd a 14. Csaba Ferenc Nemzetközi Emlékverseny, melynek szervezője a Potisje Birkózóegyesület. Mintegy 400 versenyzőt várnak tíz különböző országból.

Szombaton estére, zárásként még egy csemegét tartogatunk a zenekedvelők számára. A magyarkanizsai Harmonikabarátok Egyesülete 50 éves évfordulóját ünnepli. 1973 januárjában alakultak, s ennek apropóján ünnepi koncerttel készülnek, melyet ugyancsak bárki díjmentesen élvezhet szombaton este 18 órakor a Cnesa nagytermében. Ezt ki is egészíti az épület előcsarnokában rendezett kiállítás, mely visszatekintés öt évtized sikeres munkájának eredményeire. A főszervező, a zenekar alapítója, vezetője és karmestere, Losoncz Piroska. Az egykori tagok újra összeálltak, hónapokon át gyakoroltak, hogy a koncert létre jöhessen.

Magyarkanizsa önkormányzatának nevében minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk a négynapos programsorozat minden eseményére, mondta a sajtótájékoztatón Vranić Váradi Lívia.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2008 óta rendezik meg Sándoregyházán az Anyanyelv Nemzetközi Napját. Tizenhat éve mutatják be évről évre a különböző nemzetiségek, hogy milyen gazdagok azok a közösségek, ahol több nemzetiség él együtt. Ilyen sokszínű település az esemény helyszínéül szolgáló Sándoregyháza is, amely a 2022-es népszámlálás...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 22:34 ]
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjának kertész- és mezőgazdasági mérnök szakán az idén 16 diák végzett. A Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központjában megrendezett ünnepségen a végzős hallgatókat a magyarországi egyetem, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ és a zentai...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 18:04 ]
Az újvidéki oroszok már napok óta búcsúznak az elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől, a Putyin-diktatúra foglyától. A börtönben meghalt Navalnijnak ideiglenes emlékművet állítottak a Szerb Nemzeti Színház közelében. Virágokat, gyertyákat és üzeneteket hagytak az orosz ellenzéki vezető emlékére. Az...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 13:54 ]
Beolvasás folyamatban