Vajdaság
Faültetéssel a klíma védelméért Magyarkanizsán 
Betűméret:             

Szélvédősáv létesül a majdani magyarkanizsai terelőút mentén. Az önkormányzat szervezésében és a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközponttal való együttműködésben több mint száz facsemete került ma elültetésre a tangazdaság közelében, ott, ahol a tervezett út halad majd. A diákok ugyanakkor egy nemzetközi program részesei is lehettek a faültetés révén.

- Reggel kifúrtuk a gödröket a facsemetéknek, komposztot raktunk az aljára, majd a kis fákat belehelyeztük, most földet rakunk rá és tömörítjük a talajt. Védőháló is kerül a csemeték törzsére, hogy a vadak ne károsítsák meg őket, magyarázza a faültetés menetét Kelemen Balázs, az iskola diákja.

A munkát irányító egyik pedagógus Berec Ágota szaktanár.

- Itt a tangazdaság mögött, ezen az önkormányzati területen halad majd a terelőút, s mikor a fák megnőnek, szélvédősávot alkotnak. Kocsányos tölgyek kerültek kiültetésre - magyarázza Berec Ágota, hozzátéve, hogy az új autóbuszállomás környékén is terveznek még a tavasszal faültetést.

- Iskolánk részt vesz egy Erasmus pályázatban. Diákjaink az elmúlt évben egy kutatást végeztek, s ennek az eredménye is azt mutatta ki, hogy a globális felmelegedés ellen a fásítással lehet leginkább harcolni. A dokumentumot, amelyet a tanulók készítettek el, átadtuk a polgármesternek, s most az abban foglaltak megvalósítása történik.

A fákat az önkormányzat jóvoltából az iskola tangazdaságában nevelték, mondja a pedagógus, aki szerint az akció a gyerekek hozzáállásán is pozitívan változtat, mert aki fát ültet, az azután nem fog facsemetét kitörni. A másik hozadék, hogy a környezetünkben is több fa lesz.

A faültetési akció jó példája annak, hogy hogyan lehet összekapcsolni a közösségi érdekeket és az oktatást, mondja Kónya Róbert, polgármesteri tanácsnok, aki az önkormányzat képviseletében látogatott el a munkaakcióra.

- Összesen 130 darab kocsányostölgy-facsemete került kiültetésre Magyarkanizsán, a tervezett kerülőútnál, a rétben. Jó példája ez az akció annak, hogy hogyan lehet összekapcsolni az önkormányzati igényeket és a középiskolai gyakorlati oktatást. A gyerekek azt is megtanulják, hogyan lehet tenni a közösségért, hogy sajátjuknak érezzék az elültetett fát. Az önkormányzat a 2024. évi költségvetésében megnövelte az erre szánt pénzeszközöket a környezetvédelmi alapban, így az év folyamán a helyi közösségekben is tervezünk faültetési akciókat.

Az önkormányzat emellett számít majd a diákok segítségére a közterületek karbantartó munkálataiban is, mondta a polgármesteri tanácsnok.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
attila84
2024. FEBRUÁR 29. [ 8:05 ]

Jó lenne ilyen akciókkal az utat is megcsinálni...


Béla
2024. FEBRUÁR 28. [ 17:32 ]

100-at elültettek,mások meg büntetlenül ellopják a többszörösét.


Alfonz
2024. FEBRUÁR 28. [ 6:12 ]

Szép munka, igaz a központban kivágták a szép lombos fákat, de ezt vegyük úgy, hogy senki se látta, csak utólag megsirattuk.


Olvasó
2024. FEBRUÁR 27. [ 18:05 ]

Bravó, szép munka


A Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény magyarkanizsai központi épületében tartományi támogatásból megvalósult a csoportszobák padlójának felcsiszolása és festése. Ez alkalomból látogatott el oda pénteken Fejsztámer Róbert polgármester, akit Veselinov Ibolya, az óvoda igazgatója fogadott. A Gyöngyszemeink...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 11:36 ]
Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős miniszter kijelentette, Szerbia kormányának alapvető elkötelezettsége a befogadás, az integráció, valamint a multikulturalizmus megőrzésének és fejlesztésének, továbbá a hagyományok és a kultúra megőrzésén és fejlesztésén...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 11:35 ]
Pénteken hajnali fél öt körül tűz ütött ki Újvidék Bangladesként ismert nyomornegyedében. Több tucat épület égett le. A tüzet megfékezték, de a terepen még mindig itt vannak az újvidéki tűzoltók, mentők, valamint a szociális központ munkatársai is. A tűz oltásában a NIS kőolajipari vállalat tűzoltói is...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 9:46 ]
Beolvasás folyamatban