Vajdaság
Elhunyt Živan Berisavljević
Betűméret:             

Életének 89. évében hétfőn Újvidéken elhunyt Živan Žika Berisavljević a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság egykori magasrangú tisztségviselője, az ország londoni, majd első írországi nagykövete, a nacionalizmus elszánt bírálója.

Berisavljević a szerémségi Martinciban született 1935. szeptember 19-én. Egyetemi tanulmányait a belgrádi Jogi Karon, majd a politikatudományi főiskolán folytatta.

1955 és 1962 között az újvidéki, a vajdasági, a szerbiai, majd a jugoszláv ifjúsági szervezet kiemelkedő vezetője volt. Politikai pályája meredeken ívelt felfelé, a Szerbiai Kommunista Szövetség Központi Bizottságában látott el különféle tisztségeket, majd 1967 és 1971 között az addigi legfiatalabb köztársasági oktatási és művelődési miniszter lett.

A művelődés terén végzett munkája jelentős, 1957 és 1958 között a legendás újvidéki Ifjúsági Tribün vezetője és főszerkesztője és a korabeli fiatal alkotó értelmiség más kulturális akcióinak egyik kezdeményezője. A Fest, a Bitef, a Bemus, a belgrádi rádió kultúrával foglalkozó, harmadik csatornája megindításának egyik kezdeményezője.

1981 novemberétől 1988 októberéig számos fontos tisztséget töltött be a vajdasági politikai és művelődési életben. 1988-ban, a „joghurtforradalom” után Slobodan Milošević politikájával való nyílt konfliktusa miatt lemondott a Vajdasági Kommunista Szövetség Tartományi Bizottságának elnöki tisztségéről és visszavonult a politikai és közéletből.

Az oktatással és a oktatáspolitikával kapcsolatosan több könyvet, tanulmányt és cikket publikált, írásai számos antológiában, folyóiratban, újságban jelentek meg Belgrádban és Újvidéken, más köztársaságokban és külföldön.

Több magasrangú jugoszláv és külföldi kitüntetés és nyilvános elismerés tulajdonosa volt. Temetéséről később intézkednek.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kőműves Zoltán
2024. MÁJUS 8. [ 17:39 ]

Az észak-szerbiai autonómia őszinte harcosa volt.


Garai László
2024. MÁJUS 8. [ 12:05 ]

A polgári milliő mintha azt tanusítaná, hogy személyében egy Buddenbrook nagytata veszett el..


Az Igazi Olvasó
2024. MÁJUS 8. [ 9:55 ]

Akkor egy Živány volt.


olvasó
2024. MÁJUS 7. [ 12:55 ]

Vérbeli kommunista ideológiai cenzor volt. A Sziveriék elleni hadjáratban is ott találjuk. A politikától később sem távolodott el, a régi elvtársakkal volt még visszatérési kisérlete.


Hatalmas lángokkal ég a nádas a Csóka és Szanád közötti Holt Tisza területen. A csókai tűzoltók a helyszínen vannak, és dolgoznak a tűz mielőbbi megfékezésén. A Magyar Szó értesülései szerint a nádas száz hektárnyi területen ég. Az illetékesek ismételten arra szólítják fel a polgárokat, hogy viselkedjenek...
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
Egy egyelőre ismeretlen férfi holttestére bukkantak a Dunában Újvidéken. A holttestet a Péterváradi hídnál húzták ki a folyóból. A 021.rs értesülései szerint az egyik hajóról jelentették 13 óra körül, hogy egy holttest van a Dunában. A rendőrség elvégezte a helyszínelést. A holttestet boncolásra küldték,...
2024. MÁJUS 18.
[ 17:22 ]
A Zentai úti átjáró megépítése és a vasútvonal építése miatt egy időre le kellett zárni a forgalmat Topolyán. Ideiglenesen a Becsei úti átjárót használva, és az ipari parkot megkerülve lehetett eljutni a Zentagunaaras felé vezető útra, illetve az autópálya-feljáróra. Az új aluljárót ma megnyitották a közlekedők...
2024. MÁJUS 18.
[ 13:16 ]
Beolvasás folyamatban