Vajdaság
Folyamatos fejlesztések Magyarkanizsa község egész területén 
Betűméret:             

Magyarkanizsa község 13 településsel rendelkezik. Folyamatos fejlesztésekre van tehát szükség ahhoz, hogy arányos legyen a fejlődés az önkormányzati központban, Magyarkanizsán is, de a falvakban is. Az elmúlt időszak néhány beruházását tekintette meg szerdán dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Fejsztámer Róbert polgármester kíséretében.

Az elmúlt években folyamatosak voltak a beruházások, illetve felújítások a magyarkanizsai strandon is.

- Sok önkormányzatnak van Tisza-partja, de a magyarkanizsai az egyik legszebb és minden tiszteletet megérdemel az önkormányzat, hogy rendben tartja azt, hogy az ide látogatók megfelelő körülmények között tudják a természeti szépségeket élvezni - jelentette ki a körút első állomásán, a magyarkanizsai strandon dr. Pásztor Bálint.

Folyamatosan figyelünk arra, hogy a Tisza-partot legalább a szezon alatt rendbe tartsuk, minőségi szolgáltatásokat tudjunk nyújtani, nyilatkozta Fejsztámer Róbert.

- A látogatók száma alapján úgy gondolom, hogy ez sikerül is. Az önkormányzat minden évben több mint 3,5 millió dinárt szán az állagmegőrzésre, fűvágása, a medence karbantartására, a napozóágyak átfestésére. Emellett minden évben történik valami újabb beruházás is. Az elmúlt években vizesgóccal bővült a strandrész, kialakítottunk egy homokozós részt a kisgyermekes családok legnagyobb örömére, fejlesztettük a sátortáboros részt vizesgóccal, áramot vezettünk oda. Igyekszünk a színvonalat tartani, hogy versenyképesek legyünk a környékbeli idegenforgalmi kínálattal.

A Tisza-part után a körút következő állomása Martonos volt. A faluban több beruházás is volt az elmúlt időszakban. Megújult például a művelődési ház, de további fejlesztéseket terveznek a településen. Ezekről volt szó a látogatás alkalmával. Pásztor Bálint és Fejsztámer Róbert megtekintették az általános iskolát, illetve a helyi közösség és a kultúrotthon épületét.

- A magyarkanizsai önkormányzat nagyon jó példája annak, hogy egyenrangúan fejlődnek a helyi közösségek. Hosszú évtizedekre visszanyúló hagyománya van annak, hogy az önkormányzat odafigyel arra, hogy az összes település vonatkozásában valami megvalósuljon - összegezte véleményét Pásztor Bálint.

Kifejtette, hogy a helybeli iskola épülete egy csoda, lenyomata történelmünknek, az egyháznak és a közösség együttműködésének, s fontos lenne annak felújítása. Bízik benne, hogy a köztársasági nagyberuházási minisztériumnál el tudják majd érni ebben a mandátumban, hogy a felújításra sor kerüljön.

Fejsztámer Róbert polgármester elmondta, örül, hogy a faluban van helyi járulék, így a mozgástér is nagyobb, nem mindig kell csak az önkormányzati költségvetésre támaszkodni.

- Másrészt az is fontos, hogy mindig vannak ötletek, hogy hogyan erősítsék meg a közösséget. Ma három olyan objektumot tekintettünk meg, amely a közösségmegtartás alappillére lehet. Sokkal könnyebb az önkormányzatnak beruházásokat befejezni, ha pályázati pénzekből vagy helyi járulékból azokat már elindították, s csak önrészt vagy résztámogatást kell biztosítani - jelentette ki a polgármester.

A további feladatokról elmondta, hogy az iskola tervdokumentációja is már elkészült, pályázat kell hozzá, hogy a majd 90 millió dináros beruházás befejeződjön. A művelődési ház esetében az emeletet kell rendbe rakni, s egy közösségi teret kialakítani. A helyi közösség épülete esetében minden tulajdonjogi kérdést tisztázni kell. Ugyanakkor Martonoson már a jövő héten megkezdődik az utcák rendbe tétele.

Teltházas érdeklődés kísérte Kispiacon a Művelődési ház felújított épületének ünnepélyes átadását. A körút ezen a településen zárult, ahol Szarapka Ede, a helyi közösség tanácsának elnöke fogadta a vendégeket.

A kispiaci beruházás az önkormányzat és a tartomány támogatásával valósult meg, ezért fontos, hogy a VMSZ képviselői minden hatalmi szinten jelen legyenek, s tudjanak segíteni a helyi közösségeknek. Az önkormányzat ugyanakkor segített a templom felújításában is, s ebben a mandátumban valósult meg a Kispiac és Ludas közti út felújítása is, amely regionálisan is fontos, habár jogilag csak helyi út, mondta Kispiacon dr. Pásztor Bálint.

A falu művelődési háza valójában sohasem készült el teljesen, mesélt a korábbi állapotokról Szarapka Ede.

- A régi épületnek csak a falai maradtak. Teljesen új a villamoshálózat, a tetőszerkezet, a tetőszigetelés, a mennyezet, a világítás, a padlószerkezet, a fűtés... Régen nem volt mennyezet, így a hideg miatt a téli hónapokban nem lehetett a művelődési házat használni. A jövőben bármilyen rendezvény megtartható lesz, a művelődési programok mellett akár lakodalmak is. Télen is fel tudják majd fűteni az otthont, akkor is lehetnek programok, amikor a faluban élőknek több szabad ideje van. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen épülettel sikeresen tudunk majd pályázni a Durindó és a Gyöngyösbokréta megszervezésére is – fejtette ki Szarapka Ede, aki hozzátette, hogy a beruházás értéke 30 millió dinár volt.

Önkormányzati önrésszel sikerült teljes egészében befejezni a művelődési ház felújítását Kispiacon. A beruházás legnagyobb részét a tartományi nagyberuházási igazgatóság adta, nyilatkozta Fejsztámer Róbert.

- Jogilag ez az épület az önkormányzaté, ezért nekünk kellet hivatalosan pályázni. Az év 12 hónapjában lehet majd az épületet használni a jövőben. Ami a további fejlesztéseket illeti, még adósak vagyunk a Ludas és kispiac közti út egy részével, hisz egy picinyke szakaszt még fel kell újítanunk. Örülök annak, hogy ez a közösség is az elmúlt időszakban nagyon sok támogatást kapott akár pályázatokon keresztül, akár pedig a központi költségvetésből, ami megerősítette ezt a közösséget -fogalmazott a magyarkanizsai polgármester.

A vendégek örömmel tapasztalták, hogy nagyon sok fiatal vett részt a kispiaci művelődési ház avatóján. Fontos, hogy a magukénak érezzék az objektumot, s kihasználják az általa nyújtott lehetőségeket, hangsúlyozták.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2024. MÁJUS 10. [ 18:31 ]

Választások jönnek....


Alfonz
2024. MÁJUS 9. [ 19:31 ]

A címet javítanám: "Folyamatos fejlesztések Magyarkanizsa község egész területén " helyett helyesebb lenne a :"Folyamatos fejlesztési ígéretek Magyarkanizsa község egész területén ". Felénk Becse községben is ez zajlik választások előtt, ígéretek tömkelege, utána jön a nagy csend és semmi.


München
2024. MÁJUS 9. [ 16:37 ]

Bravó.


Hatalmas lángokkal ég a nádas a Csóka és Szanád közötti Holt Tisza területen. A csókai tűzoltók a helyszínen vannak, és dolgoznak a tűz mielőbbi megfékezésén. A Magyar Szó értesülései szerint a nádas száz hektárnyi területen ég. Az illetékesek ismételten arra szólítják fel a polgárokat, hogy viselkedjenek...
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
Egy egyelőre ismeretlen férfi holttestére bukkantak a Dunában Újvidéken. A holttestet a Péterváradi hídnál húzták ki a folyóból. A 021.rs értesülései szerint az egyik hajóról jelentették 13 óra körül, hogy egy holttest van a Dunában. A rendőrség elvégezte a helyszínelést. A holttestet boncolásra küldték,...
2024. MÁJUS 18.
[ 17:22 ]
A Zentai úti átjáró megépítése és a vasútvonal építése miatt egy időre le kellett zárni a forgalmat Topolyán. Ideiglenesen a Becsei úti átjárót használva, és az ipari parkot megkerülve lehetett eljutni a Zentagunaaras felé vezető útra, illetve az autópálya-feljáróra. Az új aluljárót ma megnyitották a közlekedők...
2024. MÁJUS 18.
[ 13:16 ]
Beolvasás folyamatban