Válasz
Legfőbb vágyunk az, hogy Olivér meggyógyuljon
Gajódi Tímea, a nyolc hónapos kisfiú édesanyja nyilatkozott portálunknak

Pál Gajódi Olivér mindössze nyolc hónapos, máris az életéért küzd. Ebben a harcban hatalmas anyagi és lelki támogatásra van szüksége a családnak.

A bajmoki kisfiúnál két hónapos korában spinális izomatrófiát, vagyis gerinceredetű izomsorvadást állapítottak meg az orvosok, annak is a legsúlyosabb fajtáját, az 1-es típusút. Olivér életét a rendkívül költséges Zolgensma génterápiás kezelés mentheti meg, amelynek ára 2 millió euró.

Soha nem látott összefogás tapasztalható Vajdaságban, de még Magyarországon is. Civil szervezetek, magánszemélyek jótékonysági rendezvényeket szerveznek, a Facebookon a segíteni szándékozók árverésre bocsájthatnak egy-egy tárgyat, vagy szolgáltatást.

Eddig 60 ezer euró gyűlt össze, nyilatkozta portálunknak Gajódi Tímea, a kisfiú édesanyja, aki nagyon bízik abban, hogy gyorsan összegyűlik a szükséges összeg, hogy Olivér még két éves kora előtt megkaphassa a terápiát. Tímea most már bent lehet vele a kórházban, és mint mondja, a kisfiú állapota már sokkal stabilabb. – Hála Istennek, sokkal jobban van a kisfiam, szebben lélegzik, mint korábban, az orvosok is ezt tapasztalták. Korábban volt olyan időszak, amikor Olivér tüdeje nagyon sípolt, egy szülő számára ezt szörnyű hallani. Továbbra is felgyülemlik a váladék a tüdejében, de ez a betegség velejárója, rendszeresen tisztítgatják. A múlt héten három hónap után ismét láthattam a kisfiamat, és nagyon meg vagyok elégedve a mozgásával, nagyon szépen mozgatja a kicsi kezeit és lábait. A legszörnyűbb az volt, hogy nem tudtam, hogy mi vár rám. Szólt a doktor úr, hogy amennyiben megcsinálom a koronavírus tesztet, akkor bent tudok vele lenni néhány napot. Mivel az intenzív osztályon van, nem lehetek állandóan mellette, három óránként fél órát engedélyeznek, ami számomra nagyon sokat jelent.

- Az ember bele sem mer gondolni abba, hogy milyen érzés az, amikor a szülő nem lehet néhány hónapos beteg gyermeke mellett.

- Nagyon nehéz időszak volt, el sem tudom mondani, hogy mi mindenen mentünk keresztül. De mindvégig bíztunk abban, hogy javul a kisfiunk állapota.

- Olivér még nagyon kicsi volt, amikor az orvosok felismerték a betegséget.

- Két hónapos volt, amikor kiderült a diagnózis, de szerencsére két és fél hónaposan már megkapta az első kezelést, ami valamelyest lelassította az izomsorvadás folyamatát. Az első védőoltás beadása során az orvosa észrevette, hogy valami nincs rendben vele, nagyon furcsán lélegzik, és a kezeit is furcsán tartja. Azonnal beutalót kaptunk a kórházba, ahol elég sokáig vártunk a kórképre. Miután megkapta a Spinrazát, hazaengedték, rengeteget tornáztattuk, lassan a mozgása is fejlődni kezdett. Sajnos Olivér időközben tüdőgyulladást kapott, ezért az intenzív osztályra került. Most is ott van, de szerencsére mára már minimális mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Időközben gégemetszést végeztek el rajta, és gyomorszondát ültettek be neki, hogy könnyebb legyen számára a táplálkozás, hiszen addig csak tápszondával, az orrán keresztül etették.

- Amíg nem jön össze a 2 millió euró a Zolgensma terápiára, milyen kezelést kap?

- Jelenleg is a Sprinraza terápiát alkalmazzák, Szerbiában ezt írják elő az ilyen betegek számára. Két éves koráig fel kell vennie a Zolgensma génterápiát, mert csak abban az esetben állíthatja meg teljes mértékben az izomsorvadást. Nagyon bízunk abban, hogy összejön a szükséges összeg, és meggyógyulhat a kisfiam. El sem tudom mondani, hogy milyen érzés, amikor egy szülő a kórházban látja a gyermekét, és nem tudja, hogy mikor javulhat az állapota. Nagyon nehéz, de nem adjuk fel, harcolunk érte.

- Az anyagi támogatás mellett lelki támaszra is szükségük van.

- Szerencsére, van akire számíthatunk ebben a nehéz időszakban, az ismerősök, barátaink, de még az ismeretlenek is velünk vannak ebben a harcban. Ezúton szeretnék mindenkinek köszönetet mondani.

Vajdasági jótékonysági licit néven egy csoport alakult a Facebookon, azzal a céllal, hogy rövid időn belül minél több pénz összegyűljön az Olivér számára szükséges terápiára. Néhány nappal ezelőtt a Facebook letiltotta a csoportot, ám azóta újból elérhetővé vált. Azok, akik segíteni szeretnének a kisfiúnak, hogy mihamarabb megkapja a terápiát, ITT ajánlhatják fel személyes tárgyaikat vagy szolgáltatásaikat.

A világ legdrágább gyógyszerét Budapesten venné fel Olivér. Magyarországon tavaly a közösségi médiában gyűjtöttek az akkor másfél éves Zentének, aki időközben megkapta a terápiát, csak úgy mint Levente, akinél ugyancsak gerincvelő eredetű izomsorvadást állapítottak meg az orvosok. Az erdélyi kisfiú, Noel kezelésére is összegyűlt már a szükséges összeg, ő még ebben a hónapban megkapja a gyógyszert. Magyarországon továbbra zajlik a gyűjtés, hogy a kilenc hónapos Zsombor is meggyógyulhasson.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka közép-európai jellegének a megőrzését ígérte a választási kampányban dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség polgármester jelöltje. Úgy látszik, a program nagyon beletrafált abba, amit a polgárok szeretnének, hiszen a párt megkettőzhette képviselői számát a városi képviselő-testületben, a...
2020. AUGUSZTUS 27.
[ 11:20 ]
A gyerekeknek ma már természetes, hogy számítógépet, tabletet, okostelefont használnak. Jó lenne viszont, ha ezeket az eszközöket olyan módon tanulnák meg használni, ami azután egész életükre pozitív hatással lesz. Nem téved a szülő, ha gyermekét informatikai pálya felé irányítja, hisz például a programozás is...
2020. AUGUSZTUS 25.
[ 17:24 ]
Az idén részben az online térben került megrendezésre a III. Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató Fesztivál, amelyen vajdasági és magyarországi zenekarok versengtek a díjakért. A jelenlegi járványügyi szabályozások miatt egy időben, két helyszínen került megrendezésre a délvidéki területi verseny. A vajdasági bandák...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 15:59 ]
Beolvasás folyamatban