Válasz
Kajakos folyami kalózok a Tiszán
Kajakkölcsönző vállalkozás indult Magyarkanizsán

Hobbiból vállalkozás és megélhetés teremtése. Ez a célja a magyarkanizsai Sándor Ervinnek, aki kajakkölcsönzőt nyitott a nyár elején a Prosperitati Alapítvány segítségével. Az üzleti számítások egyelőre beigazolódnak, az érdeklődés nagy, nem mellesleg hozzájárul a Tisza-parti kisváros turisztikai kínálatának a bővítéséhez.

A Folyami kalóz (Rečni pirat) flotta tulajdonosával beszélgetünk a megvalósított ötletről és további célokról.

A vállalkozás az idén indult. Sit On Top formájú túrakajakok kölcsönzésével foglalkozunk. Ezek teljesen biztonságos járművek, meséli Sándor Ervin.

- Széles kajakokról van szó, annyiban különbözőnek a hagyományostól, hogy nem beléjük kell ülni, hanem rájuk, ami teljes biztonságérzetet ad a kajakozóknak. Az is érdekes, hogy ezek egyben vannak kiöntve, és maga a hajótesten ülnek az evezni vágyók.

- Mekkora az érdeklődés a bérlések iránt?

- Az eddigi tapasztalatok alapján nagy az érdeklődés, nagyon sokan jöttek, hogy kipróbálják a kajakozást. Kellemesen csalódtak ezekben a járművekben, mert mindenki kicsit félt attól, hogy kiborulnak, gondolták, lehet, hogy instabilak a kajakok, de aztán rájöttek, hogy stabilan és kellemesen lehet bennük evezni. Néhány evezőcsapás után már sikerült elsajátítani az evezés technikáját.

Minden egyes vízre szálló a parton részt vesz egy rövid oktatáson.

- Elmondjuk nekik a legfontosabb tudnivalókat az evezésről, hogyan tartjuk, hogyan forgatjuk az evezőket, hogyan fékezünk, hogyan fordulunk a kajakkal... Akik ezután is bizonytalanok, s marad bennük még némi félelemérzet, azokkal én is vízre szállok, kísérőkajakkal követem őket, s a vízen is folytatódik az oktatás. Természetesen a vízre szállók biztonsága érdekében mindenkinek mentőmellény van biztosítva.

- Mely korosztályoknak ajánlják a kajakozást?

- A legkisebbektől kezdve a 99 pluszosoknak is ajánlom.

- Voltak-e már olyan vendégek, akik kipróbálták a kajakozást, s azt mondták, hogy megpróbálkoznak ezzel a sporttal, s felkeresték a helyi kajakklubot?

- Mivel a magyarkanizsai Testvériség Kajakklubban is most tart a kajakiskola onnan is nagyon sokan eljöttek hozzánk, hogy pluszban evezzenek még. Igen, sokaknak megtetszett az evezés, s szeretnék ezt sportként űzni.

- Hány kajakja van a flottájuknak?

- A flottát hét darab kajak alkotja, hat Sit On Top kajak, ami összesen kilenc főt tud egyszerre vízre vinni, s van egy tengeri kajakunk is, ami komolyabb, s tény és való, hogy gyorsabban lehet vele haladni. Nagyon sokan, akik először kipróbálták a túrakajakot, utána kérték, hogy kipróbálhassák a tengerit is. Azt mondták, hogy sokkal jobb. Ugyanolyan biztonságos, de gyorsabban lehet vele haladni. Emellett a flottához tartozik még egy motoros gumicsónak is, amellyel kísérni tudjuk az evezőket, hogy még nagyobb biztonságban érezhessék magukat.

- Tervezik-e a vállalkozás bővítését?

- Igen, jövőre még egy mólót is szeretnénk építeni, illetve több újabb kajakot beszerezni. Túracsoportokat is szeretnénk szervezni, Martonostól Kanizsáig, vagy tovább Zentáig, esetleg egészen Óbecséig. Van egy utánfutónk, amire felfér az összes kajak. Erre is szükség van, mivel a kajakokkal csak a folyó folyásával megegyező irányban tudnak leereszkedni a Tiszán a vendégeink, s azután onnan a járművekkel együtt vissza kell térni a kiindulási pontra.

- Bízik-e abban, hogy Magyarkanizsán a turizmusból meg lehet élni?

- Nagyon bízom benne, egyébként bele sem vágtam volna ebbe a vállalkozásba.

- Voltak-e, akik segítették a vállalkozás beindítását?

- Igen, ennek a régi álmomnak, hogy egy kajakkölcsönző vállalkozást nyissak, az egyik legfőbb támogatója és indíttatója a Prosperitati Alapítvány volt. Egy start up-pályázaton nyertem el a vállalkozás megindításához szükséges eszközöket.

Akik tehát kipróbálnák a kajakozást, mert kedvet éreznek, hogy egy jót evezzenek, keressék bátran a Folyami kalóz flotta tulajdonosát Magyarkanizsán.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyarkanizsai OZ nagy varázslata - illusztráció
2021. AUGUSZTUS 30.
[ 12:35 ]
Óriási változáson ment át az utóbbi években a vajdasági magyar közösség, és míg korábban sokaknak azzal a dilemmával kellett szembenézniük, hogy elhagyják-e szülőföldjüket a boldogulás érdekében, mára megerősödtek, és sikeresek – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a szabadkai Pannon...
2021. JÚLIUS 7.
[ 9:45 ]
Értelemmel, érzelemmel 1974 – 2011 a címe a közelmúltban megjelent könyvnek, amely a Korica Miklós - Jónás Gabriella művészházaspár pályáján keresztül mutatja be a szabadkai Népszínház történetét a jelzett időszakban. A kiadványt egy hónappal ezelőtt mutatták be Szabadkán, ahol a művészházaspár élt és alkotott....
2021. JÚNIUS 22.
[ 18:04 ]
Hogyan sikerült megegyezni a közös felvidéki magyar párt létrehozásáról, és hol tartanak most a tárgyalások? Miért nem kell a határon túli magyar politikusoknak állást foglalni magyarországi belpolitikai kérdésekben? Miért fontos, hogy a magyar állam támogassa a határon túli magyar közösségeket? Mózes Szabolcs, a...
2021. JÚNIUS 17.
[ 10:39 ]
Beolvasás folyamatban