Közlemények
A Kiss Lajos Néprajzi Társaság felhívása
Betűméret:             

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság 2014. február 22-én konferenciát szervez Az identitás megnyilvánulási formái a 21. század kezdetén címmel.

A tervezett konferencia célja, hogy a legújabb kutatásokat párhuzamba hozza (állítsa) az elmúlt évszázad eseményeivel, anyagi és szellemi értékeivel.

Szeretnénk bemutatni a szélesebb körű történeti és kulturális értékrendek változásait, körüljárni a következő témaköröket: népi kultúránk, hagyományaink beépítése a modern műveltségbe, pl. a táncházak beemelése a fesztiválok kategóriájába, a néptánchagyomány állapota, változása, új motívumai és megjelenési lehetőségei. A népdal újjászületése, újra felfedezése, s a médiumok, fesztiválok, vetélkedők hatása erre. Az egész napi kultúránk megváltozásának okai. Napjaink szenttisztelete, szakrális szobraink múltja és jelene. Az átadás-átvétel kérdésköre. A központosító törekvések hatása a múltban és a jelenben. Az ötvenes évek beszolgáltatása hogyan változtatta meg az emberek vallási és nemzeti én-tudatát. Bűn és bűnhődés, a téves jelenségek kiszűrése. Az elmaradottság-tudat kialakítása-kialakulása. A gazdaság hogyan hatott a hagyományos piacozás átalakulására, megszűnésére. Milyen hatások érték a népi építészetet. Hogyan hatnak a médiumok a klasszikus mesekutatásra.

Olyan anyagi, szellemi és erkölcsi értékek bemutatására gondolunk, amelyek a múltban gyökereznek, s a jelenben átalakulva megtalálhatók. Megismerni, megérteni, hogy az egyes újdonságok, változások mögött milyen háttér húzódik meg.

A téma iránt érdeklődő néprajzos, nyelvész, kulturális antropológus kollégák jelentkezését témamegjelöléssel, előadáscímekkel 2014. január 15-ig várjuk. A konferencia helyszíne Kishegyes.

Jelentkezni lehet: Szőke Anna elnöknél: aszoke@sszoke.com vagy: szoketanna@gmail.com címen.

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2024. április 1-jén indul a „Köznevelési együttműködés a digitális módszerek és eszközök használatának támogatására Magyarországon és a szomszédos országokban” című projekt megvalósítása, európai uniós támogatással, az Erasmus+ programban. Egyszerre hét országban látnak munkához pedagógusok,...
2024. MÁJUS 7.
[ 9:31 ]
A 2023/2024-es tanévre meghirdetett Szülőföldön magyarul támogatásra vonatkozó kérelmek beadásának határideje 2024. május 3. Pályázni elektronikusan lehet a www.mipont.hu oldalon. A CMH hat területi irodája, Szabadkán, Zentán, Zomborban, Nagybecskerekeken, Temerinben és Újvidéken a beadási határidő utolsó napján,...
2024. ÁPRILIS 29.
[ 10:00 ]
Ismét együtt ünnepli a magyarországi vajdasági közösség a jó idő megérkeztét, immár kilencedjére szervezik meg a Vajdasági Pikniket. Ezúttal is vízpartra invitálják a vendégeket, hogy együtt főznek, horgásznak, szórakoznak a 9. Vajdasági Pikniken június 1-én, szombaton, az Etyek melletti Zoltán és Diana Horgásztó...
2024. ÁPRILIS 28.
[ 16:26 ]
Beolvasás folyamatban