GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 16. [17:28]

Zenta: Megtartották a X. MAdT tábor gáláját

Zenta: Megtartották a X. MAdT tábor gáláját
Fotó: Rúzsa Mária
A mozgásszínházi csoport fellépése

Vasárnap befejeződött Zentán az az egyhetes színházi műhelymunka, amely keretében öt csoportban negyvenegy fiatal dolgozott jeles tanárok irányításával. A Művelődési Házban háromórás gálaműsorban mutatták be a táborban tanultakat, valamint egy fotókiállításon az elmúlt tíz év néhány kiragadott pillanatát. A zárónap eseményére számos színházi szakember, előadóművész, zenész, közéleti személy látogatott el.

A gála megnyitóbeszédében Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket. Összefoglalta a tábor elmúlt éveit, hogyan kezdődött, kik segítették, szervezték nagy lelkesedéssel. Hogyan bővült pár napos szakmai képzésből egész hetes táborrá. Az idei, tizedik tábor szervezői Varga Tamás és Sutus Áron voltak. Mindannyian kiemelték, hogy színvonalas képzés folyik itt, Zenta nagyon jó hely a fiatal színészpalánták számára. Kiváló a hangulat, jó munkatársak és megfelelő feltételek vannak ebben a városban. Az idei MAdT táborban 3 színházi csoport, 1 rendezői, és 1 mozgásszínházi csoport működött, ők mutatkoztak be az elkészített produkcióikkal. Sutus Áron, a tábor szervezője elmondta, hogy pici keresztmetszetet állítottak össze. Mindezeket szerkesztve, összehangolva. A résztvevők az egész napos, 12-13 órás tréningek során készültek fel. Idén 41-en vannak összesen, de volt év, amikor 60 diák is érkezett.

Az oktatók is nagyon szeretik ezt a tábort, a tíz év során 35 tanár foglalkozott itt a fiatalokkal, jó néhányan közülük több évben is tanítottak. A táborlakók közül pedig körülbelül ötszázan voltak résztvevők. Maguknak a szakmabeli tanároknak is nagyon nagy tapasztalatot jelent ez a munkaforma, ők is tanulnak közben.

A színészcsoportokat Perényi Balázs drámapedagógus, László Sándor színművész és tanár és Táborosi Margaréta színművész, rendező-koreográfus vezették. Mindhárom csoport 20-20 perces összeállítással lépett színpadra. Feldolgozták Csehov Sirály című darabját, Molnár Ferenc Liliom című színdarabját, a harmadik csoportban pedig improvizációk, versek, zenei elemek szerepeltek, témájuk az elindulásaink, kilépéseik voltak.

Hernádi Krisztina beszédtanárral a hét során egy központi elemük volt, a ritmus. A tanultakból összegyúrt kompozíciójukban Erdős Virág Nincs mese című művével foglalkoztak. A mozgásszínházi csoporttal Bordás Attila táncművész, koreográfus dolgozott, összegzésük, tulajdonképpen egy nyíltóra volt. Az impulzusokból, ritmusból, gyors és lassú spontán mozgáselemek váltakozásából láthattunk ízelítőt. A rendezői csapatot pedig Hernyák György drámatanár, rendező irányította. Eredményképpen kis epizódok születtek, ugyanannak a nem összefüggő pár mondatnak a felhasználásával. Azonos szöveg, más-más történet kerekedett ki a végére, egyszerű és látványos megoldásokkal. Kovács Áron Ádám zene-és drámatanár minden csoportnak besegített, hogy az egyes előadások zenei világát kialakítsák.

A tábor létrejöttében partnerek és támogatók voltak a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium.

A tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Támogatóik a Bethlen Gábor Alap, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Nemzeti Tanács, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Szabadka Város Önkormányzata, Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma voltak.

Rúzsa Mária


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. július 22. [22:57]

A Carmen Manet szlovén női kamarakórus nyerte az első Eurovíziós Kórusversenyt szombat este Rigában. A Carmen Manet női kar két szlovén népdal feldolgozással lépett... >>

2017. július 22. [20:18]

Augusztus 9. és 16. között tartják meg az idei Sziget Fesztivált, amely ezúttal is rendkívül gazdag és sokszínű programmal várja az érdeklődőket, köztük olyan... >>

2017. július 22. [18:15]

Életének nyolcvanadik évében elhunyt Kántor Lajos kolozsvári irodalomtörténész, filológus, kritikus, szerkesztő. A Korunk volt főszerkesztőjének halálhírét fia, Kántor... >>Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Álláshirdetések gomb
1 euró 120.61 dinár
1 dollár 103.70 dinár
100 forint 39.47 dinár
100 dinár 253.3 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ki, illetve mi tehető inkább felelőssé, hogy elhúzódott és továbbra sem a Belgrád által elvárt ütemben halad Szerbia uniós csatlakozási folyamata?
Inkább Szerbia.
Inkább az EU.
Inkább a többi nyugat-balkáni ország.
Inkább a nemzetközi körülmények.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Nyolc órát vesztegeltek Prijepoljenál a Belgrád-Bar vonat utasai
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve