Szerbia
Nincs elegendő pénz a büdzsében az elnökválasztásokra
Betűméret:             
Vladimir Goati, a Transparency Serbia elnöke kijelentette, nem tudja, hogyan és miből fogják pénzelni az elnökválasztási kampányt, amennyiben az elnökválasztást május 6-án tartják.
Goati a B92 Hoću da znam (Tudni akarom) című műsorában azt mondta, a költégvetésben az idén nincs előlátva az elnökválasztásra pénz, s amennyiben mégis megtartják, úgy azt a rendkívüli esetekre fenntartott költségvetési tartalékokból tudják csak pénzelni.
Goati szerint a költségvetési tartalékokban azért nincs elegendő pénz, mert az elnökválasztásra szánt összeg ugyanakkora, mint a parlamenti választásoké.
Mint Goati elmondta, nem tudja teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy egyszerre fogják megtartani a parlamenti és az elnökválasztást is, de a hangulat olyan, mintha minden szinten május 6-án tartanák a választásokat. Úgy vélte, a minden szinten való választások egyidőben való megtartása "redisztributív hatással lehet az eredményre".
Goati más választások tapasztalataira hivatkozva azt mondta, amennyiben azonos időben tartják meg minden szinten a választásokat, a szavazók leginkább "szimmetrikusan" választanak, s ugyanarra a jelöltre szavaznak, mint amelyik választási listára.
Becslése szerint a szavazatok kétharmadát viheti el a két "megapárt", a Szerb Haladó Párt, illetve a Demokrata Párt, míg az összes többi párt parlamenti jelenléte inkább 5 százalék, mintsem két számjegyű arány körül alakulna.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A választói névjegyzéket ma éjfélkor véglegesítik – tájékoztatta Szerbia minden választópolgárát az államigazgatási minisztérium. Ez az időpont egyben az a határidő is, ameddig a választói névjegyzékben a változásokat végre lehet hajtani a nemrégiben elfogadott választói névjegyzékről szóló törvény...
2024. MÁJUS 17.
[ 18:04 ]
2011 és 2023 között 406 nőt, illetve kislányt gyilkoltak meg Szerbiában az Autonóm Nőközpont által pénteken bemutatott platform szerint. Az alapötlet az volt, hogy egy helyen emlékezzünk meg arról a 391 nőről és 15 kislányról, akik családon belüli erőszak vagy szexuális erőszak áldozatai lettek – nyilatkozta Vanja...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:54 ]
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő tervezi meglátogatni a merényletben súlyosan megsérült közös barátjukat, Robert Fico szlovák kormányfőt Pozsonyban, amikor Fico egészségi állapota már a beteglátogatást megengedi. Ezt a bejelentést a szerb elnök tette a belgrádi közszolgálati...
2024. MÁJUS 16.
[ 21:44 ]
Beolvasás folyamatban