Szerbia
Teljes körű dohányzási tilalom bevezetése várható jövőre Szerbiában
Betűméret:             

Szerbiában a jövő évben életbe lép a teljes körű dohányzási tilalom, ami azt jelenti, hogy közterületeken és a vendéglátóipari létesítményekben egyaránt tilos lesz rágyújtani.

Az új törvényes rendelkezés értelmében a kávézók és éttermek teljes területén tilos lesz a dohányzás, kivéve természetesen a kerthelyiségeket, de ezentúl nem lesznek dohányzásra kijelölt helyek sem a vendéglátóipari létesítményekben, sem a bevásárlóközpontokban.

A jelenleg hatályos törvényben még kedveztek a vendéglátósoknak, azzal, hogy a 80 négyzetméteresnél nagyobb lokálokban a helyiség 50 százalékát kijelölhették dohányzórészlegnek.

Dr. Srmene Krstev, az egészségügyi minisztérium köztársasági dohányzás-megelőzési szakbizottságának elnöke elmondta: ezt többé nem engedélyezik az említett törvény módosításait követően, amelyek 2016 folyamán lépnek életbe.

„Teljes körű dohányzási tilalom lesz minden közterületen, a munkahelyen, folyosókon, liftekben és várótermekben. Ezzel Szerbia is azon európai országok közé tartozik majd, amelyek szigorúan szabályozták ezt a területet, így nyilvános helyeken, a tömegközlekedésben, a munkahelyeken, mindenhol tilos lesz a dohányzás. Szerbia ugyanakkor ezúttal is kivételt tesz bizonyos intézmények esetében, mint amilyenek a pszichiátriai intézetek, szociális intézmények és börtönök, amelyekben továbbra is az arra kijelölt helyeken engedélyezett lesz a dohányzás”, magyarázta Krstev.

A cigaretta csomagolását illetően is szigorúbb rendelkezések lépnek életbe, így például a doboz elülső és hátoldalának legalább 65 százalékán olyan képeknek és feliratoknak kell szerepelniük, amelyek bemutatják a dohányzásnak az emberi szervezetre gyakorolt káros hatását. A cigarettásdoboz oldalsó oldalán pedig a Dohányzás öl – most hagyd abba! vagy a Dohányfüst 70 rákkeltő anyagot tartalmaz, illetve ezekhez hasonló feliratok lesznek olvashatók. Ezenkívül betiltják a vékony, azaz a slim és a mentolos cigaretták gyártását.

A pénzbírságok tekintetében nem lesz változás: a nyilvános helyen dohányzó személyt 5000 dinárral, az intézmény vezetőjét vagy tulajdonosát 30-50 ezer dinárral, a vállalatot pedig félmillió és egymillió dinár közötti pénzbírsággal sújthatják.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ivica Dačić miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter ma közölte, hogy letartóztatták a zombori Dragan Mijatovićot Aleksandar Vučić szerb elnök biztonságának fenyegetése miatt. „A köztársasági elnök biztonságának veszélyeztetése miatt letartóztatták a zombori Dragan Mijatovićot, és elrendelték a 48 órás őrizetbe...
2024. MÁJUS 16.
[ 9:20 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma este azt mondta, hogy az a nép, amely nem harcol és nem ismeri a múltját, nem tudja megérteni a jelenét, és hozzátette, hogy a szerb nép soha nem fog hallgatni a holokauszt következményeinek tagadásáról vagy minimalizálásáról, tekintettel arra, hogy a szerb, a zsidó és roma nép közösen...
2024. MÁJUS 15.
[ 21:56 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma kijelentette: sokkolta a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet. „Sokkolt a Robert Fico elleni merénylet, aki Szerbia és az én személyes barátom. Kedves barátom, imádkozom érted és az egészségedért”, írta Vučić az X közösségi oldalon.
2024. MÁJUS 15.
[ 18:52 ]
Beolvasás folyamatban