Vajdaság
Gazdatiltakozás: megbénult fél Vajdaság közlekedése
Betűméret:             
Vajdaságban nyolcvan és Szerbia középső részén további 27 helyen tiltakoznak a gazdák. Nagyon sok út zárlat alatt van. Csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan teendői vannak, s előtte tájékozódjon a szerbiai motorosszövetség honlapján.
A zsablyai hidat teljesen lezárták, csak a mentőautót és azokat engedik át, akik kórházi beutalóval rendelkeznek.
A B92 riportrei jelentették, hogy a Petrőc-Hódság útszakasz Szenttamásnál, Újvidék kijáratai, s a titeli híd ugyancsak zárlat alatt van.
A gazdák azt mondják, akár két hónapig is az utakon maradnak, amennyiben nem teljesítik követeléseiket. Dušan Petrović mezőgazdasági miniszternek azt javasolták, hogy a gazdák maguk nyilatkozzanak arról, területi- vagy termésalapú támogatást akarnak, de a miniszter ezt elvetette.
A követelések között szerepel, hogy állítsák vissza a korábbi támogatási rendszert, amely hektáronként 14 ezer dinárral ösztönözte a termelést, hogy hosszabbítsák meg július 1-jéig az üzemanyagjegyek osztását, valamint, hogy alkalmazzák a vidékfejlesztési stratégiát, ami az EU-s pénzek lehívásának alapját jelenti. “Miután ez mindeddig nem történt meg, ma 10 órától ismét tiltakozunk. Sajnos, ez akadályozni fogja a polgárokat mindennapi teendőik végzésében, de igyekezni fogunk minél kisebb fennakadást okozni”, mondta Miroslav Ivković, a tilatkozó gazdák szervezőbizottságának tagja.
“Időközben folyósítani kezdték az előlegeket, de ezek megalázóan alacsonyak és jelentéktelenek. Ez csak tovább ösztönöz bennünket arra, hogy folytassuk a tiltakozást, mert ismételten meggyőződhettünk, hogy nem a korábbi módon kapjuk majd a szubvenciót, hiszen ez a mostani a tavalyi támogatás kb. 10 százaléka”, mondta Ivković.
A gazdatársadalom azonban nem egységes, mert egy részük ezúttal nem csatlakozott a tiltakozáshoz, mondván “nem ez a megfelelő pillanat”, hiszen választások előtt áll az ország és nem sok értelme van bármiféle ígéretet kikényszeríteni a hamarosan leköszönő mezőgazdasági minisztertől.

A szállítmányozók zavartalan áthaladást követelnek
A szerbiai szállítóvállalatokat tömörítő szervezet, a Srbijatransport azt követeli az utakat zárlat alatt tartó gazdáktól, hogy biztosítsák a menetrendszerű autóbuszjáratok zavartalan áthaladását.
“Követeljük az állami szervektől, hogy védjék meg a szállítók legitim jogait és a munkához való alkotmány szavatolta jogukat”, áll a szervezet illetékes intézményekhez és az ország vezetőihez eljuttatott közleményében.
A szállítók azt is bejelentették, hogy kártérítést fognak követelni a munkavégzésük akadályoztatásából származó kiesés miatt.
Közleményükben kitérnek arra is, hogy a bejelentett és immár a gyakorlatban is megvalósuló útzárlat “hatalmas károkat okoz a közúti szállítmányozó vállalatoknak és megakadályozza a polgárokat is mindennapi kötelezettségük végzésében”.

Pásztor: a gazdáknak igazuk van
A Vajdasági Magyar Szövetség támogatja a gazdtüntetéseket, nyilatkozta Pásztor István, a VMSZ elnöke a Magyar Szónak. Véleménye szerint úgy tűnik, a mezőgazdasági miniszter ambíciói fontosabbak mindennél. A gazdáknak teljesen igazuk van, tette hozzá, s szavai szerint az állami költségvetésben van elég pénz a mezőgazdasági szubvenciók kifizetésére, mert tervezett összegről van szó. Ha ez a pénz most hiányzik, akkor valakinek választ kell adnia arra, hogy hová lett, véli Pásztor. (B92, Tanjug)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rendőrség négy személyt vett őrizetbe, akik a gyanú szerint az év eleje óta több minősített lopást követtek el Horgos területén, közölte vasárnap a szerbiai belügyminisztérium (MUP). A rendőrségi közlemény szerint a 26, 19, 31 és 34 éves gyanúsítottaknál tartott házkutatás során a rendőrök megtalálták...
2024. MÁJUS 19.
[ 13:33 ]
Hatalmas lángokkal ég a nádas a Csóka és Szanád közötti Holt Tisza területen. A csókai tűzoltók a helyszínen vannak, és dolgoznak a tűz mielőbbi megfékezésén. A Magyar Szó értesülései szerint a nádas száz hektárnyi területen ég. Az illetékesek ismételten arra szólítják fel a polgárokat, hogy viselkedjenek...
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
Egy egyelőre ismeretlen férfi holttestére bukkantak a Dunában Újvidéken. A holttestet a Péterváradi hídnál húzták ki a folyóból. A 021.rs értesülései szerint az egyik hajóról jelentették 13 óra körül, hogy egy holttest van a Dunában. A rendőrség elvégezte a helyszínelést. A holttestet boncolásra küldték,...
2024. MÁJUS 18.
[ 17:22 ]
Beolvasás folyamatban