Vajdaság
Magyarkanizsa: Mementó - intő jel a jövő nemzedékei felé
Betűméret:             

A magyarkanizsai Bolmány utcában, a valamikori zsinagóga helyén lévő emléktáblánál emlékeztek meg vasárnap délután a helybeli zsidók 70 évvel ezelőtti deportálására. A Mementón a községi elöljárók mellett a Szabadkai Zsidó Hitközség képviselői is lerótták kegyeletüket.

A megemlékezés Radnóti Hetedik ekloga című versével kezdődött, majd Nyilas Mihály polgármester emlékezett a hét évtizeddel ezelőtti tragikus eseményekre.

- A mementó olyan intő jel, amelyet nem feledhetünk, amelyről tudniuk kell gyermekeinknek, unokáinknak is. Jel a városunk, községünk életében, amely a toleranciára, egymás elfogadására, a békés együttélésre tanít bennünket. A mementó emlék, emlékeztetés arra, hogy soha többé ne történjék meg az, ami a múltban megtörtént.

- A magyarkanizsai zsidóság kiirtása 1944-ben egy hosszabb ideig tartó, tervezett és irányított, sajnos nagyon is eredményes folyamat végső kicsapódása volt. Igen, eredményes, mert ma már zsidó hitközség, de zsidó sincs a városban. Azt hiszem eljött az ideje, hogy részleteiben is foglalkozzunk az akkori eseményekkel, amelyek végképp megpecsételték a magyarkanizsai zsidóság sorsát. Különösen vonatkozik ez az oktatás kérdésére, amelynek nagyon sok köze volt az itteni zsidóság sorsának alakításához. Felhívnám a vallási felekezetek, egyházak figyelmét arra, hogy végső ideje lenne párbeszédet kezdeni a zsidó hitközségekkel és a zsidókkal arról, mi is történt itt valójában, hogy azoknak az eseményeknek a maradványai fennmaradtak-e mind a mai napig is - nyilatkozta Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke.

A Mementó befejezéseként a hitközség, a magyarkanizsai önkormányzat és a helyi közösség képviselői elhelyezték a kegyelet virágait az emléktáblára, majd a Szabadkai Zsidó Hitközség tagjainak tolmácsolásában jiddis nyelvű gyászéneket és halotti emlékimát hallgattak meg.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Orbán fogadta a VMSZ elnökét - illusztráció
2024. ÁPRILIS 26.
[ 16:57 ]
A Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai a végéhez közelednek. Újvidék és Verbász között már tesztelték a vonalat, Topolyánál pedig jelképesen az utolsó síndarabot is elhelyezték, így a fővonal összekötöttnek tekinthető. A gyorsvasút tesztelése Újvidék és...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 22:56 ]
Horgoson, a Nyírfa utcába kezdődtek meg a szennyvízhálózat bővítési munkálatai a Kenderes (Vasiljevo) településrészen. A beruházás megkezdése alkalmából a helyszínre látogatottt Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és Nebojša Rakić polgármester-helyettes, akiket Dušan Glišić, a Tisza Menti Vízművek Kft....
2024. ÁPRILIS 25.
[ 15:39 ]
A vajdasági parlament képviselői a mai ülésen Juhász Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselőjét választották meg a képviselőház elnökének. A 120 jelenlévő képviselő közül 81-en támogatták Juhász megválasztását, 28 képviselő nemmel szavazott, hatan pedig nem voksoltak. Ezt követően Juhász...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 11:54 ]
Beolvasás folyamatban