Vajdaság
Magyarkanizsa: Búvárok tisztították a folyómedret
Betűméret:             

A zentai Tisza Mentőcsapat három búvára, Baranyi Nándor, Saša Ristić és Adžić Krisztián merült víz alá ma délelőtt a magyarkanizsai strand nagy mólója körül, hogy átvizsgálja a környező, víz alatti partszakaszt, azt a részt, ahol a fürdőzők a vízbe mennek vagy a mólóról ugrálnak. Erre elsősorban a fürdőzők és a vízisportok kedvelőinek biztonsága érdekében volt szükség, hiszen a korábban Adánál, Zentánál, Óbecsénél és Törökkanizsánál is elvégzett medertisztítás során kerékpárokat, edényeket, autógumikat, csónakmotorokat, sőt mosógépeket is találtak a folyóban. Akadtak a víz felszíne felé meredező betoncölöpök, víz alatt derékba tört fatörzsek és sok minden olyan akadály, ami akár életveszélyes sérülést is okozhat a vízbe merészkedőknek.

A mai magyarkanizsai akciót elég nagy sodrásban és meglehetősen rossz víz alatti látási viszonyok közepette kellett lefolytatnia a csapatnak. Noha lámpákkal merültek víz alá, annak fényénél sem volt nagyobb a látótávolság fél méternél, a lámpa tulajdonképpen csak arra volt jó, hogy le tudják olvasni mérőműszereik kijelzőit. Ilyen körülmények közepette egyszerre és együtt ketten merültek alá, a harmadik búvár pedig a víz felett kísérte figyelemmel a lemerült búvárok helyét jelző bóják mozgását.

Adžić Krisztián búvár, a csapat törökkanizsai tagja elmondta, hogy kommunikálni - a tengerrel ellentétben - a folyóban szinte lehetetlen. Mutogatni nem tudnak, mert nem látják egymást, rádió-összeköttetésük nincs. Éppen ezért vannak mindig együtt és egymás karjának bizonyos számú megszorításával tudatják a másikkal, hogy találtak valamit, vagy, hogy nincs semmi, netán valami baj van. Előfordul, hogy akkora méretű akadályra bukkannak, amit emberi erővel képtelenség kimozdítani és a vízből kiemelni. Ilyenkor bójával jelölik meg és értesítik az illetékeseket róla, akik azután elvégzik annak a tárgynak a kiemelését.

Az óbecsei Saša Ristić nagyon szereti a búvárkodást. Hobbiból csinálja, akárcsak a többiek, de elvállal minden feladatot, mert úgy érzi, a hobbit is úgy érdemes csinálni, ha annak valami közösségi haszna is van. Gyakran segítenek például sporthorgász barátaiknak, akiknek a motorjuk vagy értékesebb felszerelésük a vízbe esett, netán elsüllyedt a csónakjuk. Saša elmondása szerint az idei évre előirányzott terveit az egyesület jórészt már megvalósította, hiszen egészen a törökbecsei zsilipig megtisztította a folyómedret azokon a helyeken, amelyeket az emberek fürdőzésre, esetleg vízi sportokra használnak. Noha szinte végig a fürdőzőkre a víz alól leselkedő veszélyekről beszéltünk, a búvárok munkája sem éppen veszélytelen. Minden akciójukat orvosi különítmény kíséri, hogy ha baj van, azonnal ellássák a bajba jutott búvárt. Szerencsére az egészségügyi személyzetnek ritkán akad dolga, mert a zentai csapat tagjai maximálisan betartják a búvárkodásra vonatkozó szabályokat és biztonsági előírásokat.

A tavaly decemberben bejegyzett mintegy 18-20 tagú egyesületnek a zentaiak mellett óbecsei, törökkanizsai, nagykikindai, zombori, sőt újvidéki tagjai is vannak. Közöttük mérnökök, orvosok, egészségügyi nővérek, öko-mérnökök, biológusok is megtalálhatók. A mentőcsapat a rendőrség és a zentai önkormányzat támogatásával jött létre, de a csoport már régebb óta besegít a folyami rendfenntartásba, a folyóba veszett személyek keresésébe és a vízbe dobott bűntárgyak vagy ellopott eszközök felkutatásába. A Tisza-menti önkormányzatoknak az egyesület önként ajánlotta fel segítségét, munkájáért pénzt nem kér, megelégszik egy szerény vendéglátással a munka befejezése után. Némi eszköztámogatást a rendőrségtől kap, mint legutóbb egy modern, kimondottan vízi mentésre kialakított alumínium csónakot, amely a felső szintjéig terjedő vízbe merülés esetén sem süllyed el, nem borul fel, de ha mégis, magától visszafordul alaphelyzetébe. Ebbe a rohamcsónakba most folyik a motor beszerelése, a csapat talán szeptember folyamán veheti át a korszerű járművet.

- Nagyon jókor jött ez a csónak, mert ősztől elkezdjük az őrjáratozást a Tisza államhatártól egészen a torkolatig terjedő, majdnem 100 kilométeres szakaszán. Ennek során nem csak felügyelünk a folyón történtekre, hanem fenékminta-vételezést is végzünk, amelynek elvégzik majd a laborvizsgálatát, és megfigyeléseket végzünk, adatokat gyűjtünk a folyó növény- és állatvilágáról – hallottuk Baranyi Nándortól, az egyesület elnökétől.

A Tisza Mentőcsapat közeli tervei között szerepel a szorosabb együttműködés kialakítása a szegedi rokonszervezetekkel, amire annál is inkább szükség van, mivel a Tiszát ez év áprilisában nemzetközi vízi úttá nyilvánították. A nemzetközi hajóforgalom várható megnövekedésével megnő a balesetek veszélye is, amelyek következményeit – természetesen a megelőzésen túl – egyebek mellett a zentai Tisza Mentőcsapatnak kell elhárítania.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Muzslyán ma két májusfát is állítottak, az egyiket a Parton, ahol a közösség már több évtizede élteti ezt a hagyományt, a másikat pedig a Muzslai Petőfi Sándor MME vállalják magukra, már huzamosabb ideje. A partiakat kancsika durrogtatása, illetve Babinszki Enikő trombitamuzsikája ébresztette kora reggel, hat óra...
2024. MÁJUS 1.
[ 14:44 ]
Egykor Kishegyesen sok évtizedes hagyománya volt a májusfa állításnak. A falu több pontján, általában forgalmas utcasarkokon állították fel zeneszó kíséretében. Dr. Szőke Anna néprajzkutató javaslatára tavaly újraélesztettek a hagyományt. A tűzoltóotthon melletti portán nemzeti színű szalagokkal és egyéb...
2024. MÁJUS 1.
[ 9:38 ]
Öt ellenzéki párt lépett ma koalícióra Szabadkán, hogy Szabadka az Erőszak Ellen - Szabadkát Választom - Nela Tonković elnevezésű listával együtt vegyen részt a soron következő helyhatósági választásokon. A koalíciót a Demokrata Párt, a Szerbia Népi Mozgalma, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga - Vajdaságiak, a...
2024. ÁPRILIS 30.
[ 15:55 ]
Beolvasás folyamatban