Vajdaság
A Demokrata Párt elítéli a Szerb Haladó Párt tagjaink újvidéki tettét
Betűméret:             

A Demokrata Párt zentai községi szervezete mélységesen elítéli azokat a Szerb Haladó Párt aktivistái által Újvidéken véghezvitt cselekedeteket, amelyekkel meghiúsították a Demokrata Párt által szervezett rendezvény megtartását – közölték a párt illetékesei ma délelőtti zentai sajtótájékoztatójukon.

– A Demokrata Párt zentai községi szervezete elítéli a tegnapi újvidéki történéseket, amelyek során a Demokrata Párt újvidéki városi szervezete sajtótájékoztatót hirdetett meg, amelyet a Szerb Haladó Párt meghiúsított, mégpedig olyan módon, ami nem tekinthető civilizált megnyilvánulásnak. El szeretnénk ítélni az ilyen fajta politikai erőszakot, el szeretnénk ítélni azt, hogy az embereket megfélemlítik, és meggátolják abban, hogy elmondják a véleményüket, illetve, hogy kritikát fogalmazzanak meg a jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzetre vonatkozóan. Úgy érezzük, hogy a huszonegyedik században élünk, és ez a fajta megnyilvánulás nem civilizációs érték – szögezte le Zsíros-Jankelić Anikó, a Demokrata Párt zentai községi szervezetének elnöke.

A párt aktivistái az illetékes szerveknek az órabérek összegének meghatározására vonatkozó döntésével sem értenek egyet.

– Szerbia polgárai, köztük Zenta polgárai is egy újabb pofont kaptak saját kormányuktól, hiszen tegnap olyan döntést hozott az Aleksandar Vučić vezette kormány, amelynek értelmében a minimálbér jövőre is az idei szinten marad, azaz 121 dinár lesz, ami havi szinten húsz- huszonegyezer dinárt jelent majd. Tudjuk azt, hogy a fogyasztói kosár értéke mennyi, még a minimálisé is legalább harminchétezer dinár. Nemrég drágult meg az áram, az alapvető élelmiszerek is drágultak, éppen ezért elítéljük azt, hogy a kormánypropaganda szerinti dübörgő gazdaság nem képes megemelni a minimálbért – magyarázta Širková Anikó, a Demokrata Párt községi bizottságának tagja.A párt illetékesei szerint a mezőgazdasági termelők számára járó területalapú támogatások elmaradása igen nehéz helyzetbe sodorhatja a gazdákat.

– Jelenleg kidolgozás alatt áll a földtörvény bizonyos szakaszainak módosítása, az augusztusi közvita után elkezdték ennek az átdolgozását is, mi magunk is számos módosítási javaslatot beadtunk, és reméljük, hogy ezeket is számításba veszik majd a törvényhozók, és egy olyan módosított törvényjavaslat kerül majd a képviselők elé, amely nem fogja károsan befolyásolni a mezőgazdasági termelők helyzetét. Nagy izgalommal várjuk, hogy mikor fog napirendre kerülni a kistermelői rendelet, aminek a javaslatát február folyamán küldtem el a minisztériumba, de még mindig nem került még csak közvitára se, nem elfogadásra. A harmadik dolog pedig, ami óriási problémát jelent, az a területalapú támogatások késése. Azt tapasztaljuk, hogy a mezőgazdasági termelők java része még mindig nem kapta meg a területalapú támogatásokat, miközben az őszi munkálatok itt vannak a nyakunkon, és a munkálatokat el kell kezdeni. Félő, hogy a termelőknek ismét kölcsönhöz kell folyamodniuk, miközben nem tudják, hogy hogyan fogják tudni törleszteni ezeket a tartozásokat – hangsúlyozta Halász Mónika, a Demokrata Párt magyarkanizsai községi szervezetének tagja.
A Demokrata Párt Zenta községi szervezetének illetékesei sajtótájékoztatójukon úgy fogalmaztak, a kormány döntései miatt a szerbiai polgárok igen nehéz tél elé néznek.

H. G.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rendőrség négy személyt vett őrizetbe, akik a gyanú szerint az év eleje óta több minősített lopást követtek el Horgos területén, közölte vasárnap a szerbiai belügyminisztérium (MUP). A rendőrségi közlemény szerint a 26, 19, 31 és 34 éves gyanúsítottaknál tartott házkutatás során a rendőrök megtalálták...
2024. MÁJUS 19.
[ 13:33 ]
Hatalmas lángokkal ég a nádas a Csóka és Szanád közötti Holt Tisza területen. A csókai tűzoltók a helyszínen vannak, és dolgoznak a tűz mielőbbi megfékezésén. A Magyar Szó értesülései szerint a nádas száz hektárnyi területen ég. Az illetékesek ismételten arra szólítják fel a polgárokat, hogy viselkedjenek...
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
Egy egyelőre ismeretlen férfi holttestére bukkantak a Dunában Újvidéken. A holttestet a Péterváradi hídnál húzták ki a folyóból. A 021.rs értesülései szerint az egyik hajóról jelentették 13 óra körül, hogy egy holttest van a Dunában. A rendőrség elvégezte a helyszínelést. A holttestet boncolásra küldték,...
2024. MÁJUS 18.
[ 17:22 ]
Beolvasás folyamatban