Vajdaság
Hétfőtől olcsóbb lesz az útdíj Belgrádtól Újvidékig
Betűméret:             

Holnaptól érvényes a Belgrád–Szabadka autóúton az új fizetési rendszer, amely a sofőröknek olcsóbb útdíjakat hoz, jelentette ki Zorana Mihajlović kormányalelnök, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

„Az új rendszer szerint a teljes útvonalra vonatkozó fix összeg helyett az útdíjat a megtett kilométerek után kell fizetni” – magyarázta a miniszter, s hangsúlyozta, a zárt fizetési rendszert Ópázovától (Stara Pazova) Szőregig (Sirig) alkalmazzák, ahol négy új fizetőkapu kezd dolgozni, az útdíj pedig átlagosan feleannyiba kerül majd.

A személygépkocsik vezetőinek az eddigi 240 dináros útdíj helyett 190 dinárt kell majd fizetniük Újvidékig. Azok pedig, akik korábban letérnek az autóútról, csak a megtett kilométerek után fizetnek, tehát hatvan dinárt Inđijáig, hetven dinárt a maradéki fizetőkapuig, kilencven dinárt Beškáig, valamint 130 dinárt Kabolig (Kovilj), áll a minisztérium Tanjughoz eljuttatott közleményében.

Az Ópázova–Szőreg útszakaszon a személygépkocsik esetében az útdíj holnaptól 570 dinár helyett 290 dinár lesz, a motorkerékpárok esetében 290 dinár helyett 150 dinárba kerül, a kamionsofőrök pedig 3400 dinár helyett 1760 dinárt fizetnek.

„Ez a rendszer igazságosabb a sofőrök számára, összhangban van az Európai Unió ajánlásaival, s ezt alkalmazzák a legtöbb európai országban. Az alacsonyabb árak nem csökkentik az útdíjakból befolyó teljes jövedelmet, amelyet a szerbiai utak karbantartására fordítunk“ – közölte Zorana Mihajlović.

Az új rendszer bevezetése alkalmából a miniszter holnap ellátogat az Újvidék–Dél lejárónál lévő fizetőkapuhoz, ahol ellenőrzi az új rendszer működését, s elbeszélget a fizetőkapu dolgozóival is, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ég a nádas Csóka közelében - illusztráció
2024. MÁJUS 18.
[ 19:58 ]
A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ az elmúlt években több beruházást is megvalósított, illetve több IPA-program sikeres lebonyolítója volt. Ezekről tájékozódott pénteki látogatása során Fejsztámer Róbert polgármester. A Petőfi Sándor utca 44-ben működik a fogyatékkal élő felnőtt...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:22 ]
Május 25-én rendezik meg a XII. Vajdasági Vágtát - a szilvásváradi Nemzeti Vágta előfutamát, melynek helyszíne az idén is a szabadkai Lóversenypálya lesz. A hagyományos futamok mellett most először tartják meg a Szabadkai és a Paraszt Vágtát. Az idei egyik vágtát Pásztor István emlékére és tiszteletére rendezik,...
2024. MÁJUS 17.
[ 12:23 ]
Egy új, Steyr típusú traktor a magyarkanizsai Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat gépparkjának újabb büszkesége. A járművet 13, 4 millió dinárért vásárolta az önkormányzat, s a közvállat rendelkezésére bocsájtotta. Ezt az új munkaeszközt tekintette meg munkatársaival Fejsztámer Róbert polgármester. –...
2024. MÁJUS 17.
[ 8:33 ]
Beolvasás folyamatban