Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Robotokkal vizsgálják a darabokra tört óriási jéghegy környezeti hatását
Betűméret:             

Távirányítású vízalatti robotokkal vizsgálják brit tudósok, hogy milyen környezeti hatásai vannak az A68A elnevezésű óriási jéghegy szétdarabolódásának.

Az A68A jéghegy 2017-ben a világ legnagyobb jégdarabjaként vált le az Antarktiszról, és sodródni kezdett az Atlanti-óceán déli részén. A jéghegy az utóbbi hónapokban erősen szétdarabolódott.

Az RRS James Cook kutatóhajó vasárnap érkezett meg a jéghegy legnagyobb megmaradt darabjához - számolt be róla kedden a BBC News.

Víz alatti kutatórobotokkal vizsgálják a jéghegynél a víz sótartalmát, hőmérsékletét és klorofilltartalmát. Ezekből az adatokból lehet következtetni arra, hogy milyen hatással vannak a helyi tengeri élővilágra a jéghegy leszakadt tömbjei.

A kutatóhajónak nem kell a jéghegy közvetlen közelében maradnia, mert a távirányítású vízalatti robotokat anélkül is vissza lehet irányítani Nagy-Britanniába.

A Nemzeti Óceánkutató Központ (NOC) szakértője elmondta, hogy műholdas adatok segítik a világ bármely tájáról telepíthető kutatórobotok működését. A robotokat a feladatnak megfelelően különböző érzékelőműszerekkel tudják felszerelni.

Az NOC a brit dél-sarki kutatóállomással működik együtt a kutatórobotos vizsgálatban.

A James Cooknak óvatosan kell manővereznie a térségben, mert nem jégtörőhajó, és a jéghegy letöredezett darabjai kárt tehetnek a hajótestben.

Az A68A hónapok óta sodródik a Déli-Georgia-sziget környékén. A sziget és környező vizei számtalan pingvin, fóka és sok bálna élőhelyét jelentik.

A tudósok szerint a jéghegy egyfelől pozitív hatással lehet a környékre, mert szétszórja az Antarktiszról leszakított sziklás törmeléket, amely jótékonyan hat az óceán élővilágára. Másfelől azonban eltorlaszolhatja a vízhez tartó pingvinek és fókák útvonalát, valamint a jéghegy olvadásával az óceánba kerülő friss víz megzavarhatja az ott kialakult élelemláncot.

Az A68A mintegy 5800 négyzetkilométer területű volt, amikor több mint 3 éve leszakadt az Antarktiszról. Decemberben érkezett a brit fennhatóság alatt álló Déli-Georgiához. A jéghegyről számos tömb vált le, a nagyobb darabokat az ábécé betűivel nevezik el, a legutóbb letört jéghegy az A68P nevet kapta.

Az A68A még mindig az eredeti jéghegy legnagyobb darabja, de már csak alig 800 négyzetkilométernyi területű.

Az atlanti-óceáni Déli-Georgia-sziget brit fennhatóság alatt áll. A Brit Tengerentúli Területek (BOT) az Antarktisz legnagyobb jéghegyeinek afféle temetője. A fehér kontinensről leváló jéghegyeket az erős áramlatok a kontinentális alapzat sekély vizei felé terelik, a távoli sziget felé, ahol megfeneklenek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban található Északkeleti Erdészeti Egyetemen hoztak létre kínai-orosz együttműködésként egy közös laboratóriumot a szibériai tigris védelmével kapcsolatos kutatásokra. A laboratóriumban mindkét fél több mint 20 szakértője vesz majd részt. Munkájuk olyan kutatási...
2024. MÁRCIUS 15.
[ 11:01 ]
A múlt hétvégén 19 elhullott őzet találtak a Nagykikinda melletti határban. Elvégezték a terepszemlét, de a nyomozás még tart. A kár hatalmas, különösen az ökoszisztémát tekintve, mivel az elhullott egyedeket nem lehet visszahozni. A szokásos éves vadszámlálás során a nagykikindai vadászok elhullott őzeket találtak a...
2024. MÁRCIUS 13.
[ 14:31 ]
Megdöbbentő eredményre jutottak amerikai kutatók, amikor az északi-sarki tengeri jéggel kapcsolatban végeztek friss számításokat. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a globális felmelegedés miatt nagy a baj a sarkvidékeken, a Coloradói Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya azonban egészen megdöbbentő eredményre jutott....
2024. MÁRCIUS 9.
[ 12:00 ]
Beolvasás folyamatban