Gazdaság
Kik a leggazdagabb szerbek?
A "biznisz királyai" Szerbiában
Betűméret:             

A leggazdagabb szerbiai polgároknak több százezer hektárnyi és négyzetméternyi ingatlanjuk, több tucat farmjuk, gyáraik, szállodáik vannak, de bankok, villák, jachtok, múzeumok és operák is vannak a tulajdonukban.

A leggazdagabbak vagyonának jegyzékéből látszik, hogy néhány kivétellel a mezőgazdaság, az ingatlanipar és a turizmus a fő területük, tehát sokkal szerényebb, mint a korábbi években, amikor mindenfélével foglalkoztak.

Tekintettel arra, hogy Szerbia kis piacnak számít, az elkövetkező években számítani lehet a legnagyobb üzletemberek összeütközéseire. Miodrag Kostićnak, az MK csoport tulajdonosának és Petar Matijevićnek, a Matijević húsipari vállalat igazgatójának nyilatkozata, miszerint meg akarják vásárolni a PKB-t, előrevetítheti, hogy mi vár ránk.

A hazai gazdagok rangsorolására azonban árnyék is vetül, ugyanis senki nem tudja biztosan, mi minden is van a tulajdonukban, mert elég sok vagyon nem az ő nevükön van. Gyakran a közeli családtagjaik sem tudják, mi mindenük van, írja a Kurir bulvárlap.

Az amerikai Forbes magazin szerint a leggazdagabb szerbiai polgár Philip Zepter, vagyis Milan Janković, a Zepter International feje (5 milliárd dollár), utána Miodrag Kostić, az MK csoport első embere (540 millió dollár) és Miroslav Mišković, a Delta Holding elnöke (520 millió dollár) következik. Ez valószínűleg azt is bizonyítja, hogy vagyonuk átláthatóbb, mint más hazai üzletembereké. Az ötös élbolyban szerepel egyébként még Petar Matijević, a Matijević húsipari vállalat igazgatója (400 millió dollár) és Milija Babović, a Victoria Group társtulajdonosa és felügyelőbizottsági elnöke, valamint a Fashion Company alapítója és tulajdonosa (306 millió euró).

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
zoltán
2022. MÁRCIUS 24. [ 20:16 ]

menj el


Az elkövetkező egy hétben az eurodízel literenkénti ára 213 dinár, míg a BMB 95-ös benziné 172 dinár lesz, írja a 021.rs az illetékes minisztérium tájékoztatása alapján. Az eddigi árakhoz képest a dízel három, a benzin pedig kettő dinárral lett olcsóbb. A szerb kormány szeptember végéig rendeletben korlátozza az...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 14:43 ]
Komoly mértékű adócsökkentéseket jelentett be pénteken Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter a gazdasági aktivitás élénkítése és a megélhetési költségek csökkentése végett. A londoni alsóházban ismertetett intézkedések között szerepel, hogy a jövő áprilisban kezdődő új pénzügyi évtől a személyi...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 13:10 ]
Ana Brnabić szerb miniszterelnök ma azt mondta, nem drágul meg megawattóránként 120 euróra az áram ára a gazdaság számára, áll a szerb kormány honlapján. Elmondta, hogy jelenleg az áram ára a lakosság számára 70 euró megawattóránként, a gazdaság számára pedig 95 euró, „ami a legalacsonyabb Európában”. A Pink...
2022. SZEPTEMBER 21.
[ 16:49 ]
Beolvasás folyamatban