Gazdaság
Az afrikai sertéspestis hatalmas gazdasági károkat okozhat Szerbiában

Az embert nem fertőzi meg, egészségünkre közvetlenül nem veszélyes, de hatalmas gazdasági károkat okozhat az afrikai sertéspestis. Ezért lenne nagyon fontos megakadályozni a terjedését. A szomszédos országokban már korábban regisztráltak eseteket, sajnos a közelmúltban Szerbiában is megjelent.

Mikuska Csaba, a Topolyai Sertéstenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a z afrikai sertéspestis ellen nincs gyógyszer, a megfertőződött állatok 100 százalékban elpusztulnak. Egyelőre nem sikerült védőoltást sem kifejleszteni ellene. A napokban Mladenovac környékén, Rabrovac, Velika Krsna és Kusatak falvakban regisztrálták elsőként Szerbiában a vírust. A tenyésztők és a szakemberek is attól tartanak, hogy az afrikai sertéspestis sokkal nagyobb méreteket is ölthet, mint azt korábban feltételezték.

A betegség korábban Romániában és Bulgáriában jelent meg. A két szomszédos országban eddig már mintegy 130 ezer sertés kellett leölni. A betegség most átterjedt Szerbiára is, a szakemberek pedig arra figyelmeztetnek, ha nem teszünk meg mindent a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, az elkövetkező hat hónapban akár több tízezer állatot meg kell majd semmisíteni. Az egyedüli hatékony módja a betegség megfékezésének, az állatok leölése, de emellett szükség van a fertőzött területek elszigetelésére és a beteg egyedek szállításának megakadályozására is.

Mikuska szerint fontos kihangsúlyozni, hogy az emberekre nem veszélyes, viszont komoly gazdasági károkat okoz. Az állatok közül is egyedül csak a disznó és a vaddisznó az ami megbetegszik az afrikai sertéspestis vírusa által. Ezekre az állatokra a vírus végzetes. Az elhullás százszázalékos, amint megfertőződnek az egyedek néhány napon belül, legkésőbb egy-két héten belül el is pusztulnak. Egyelőre csak három gazdaságban mutatták ki a vírus jelenlétét Mladenovac környékén és annak három kilométeres körzetében mintegy 400 sertést le kellett ölni.

A betegség vírusa nagyon gyorsan terjed, tehát hatalmas károkat okozhat, hogyha a szerbiai tenyésztők mostantól nem viselkednek felelősségteljesen. Nagyon fontos, hogy mostantól a gazdaságaikra, a farmjaikra, telephelyeikre ne engedjenek be idegeneket. Fontos még, hogy senki ne mulassza el az állatok egyébként is kötelező megjelölését. Ez valójában az úgynevezett számmal ellátott táblácska a sertések fülében. Ugyanis, ha újabb eseteket regisztrálnak, nagyon fontos nyomon követni, hogy egy-egy jószág honnan származik, ami csak ilyen nyilvántartás alapján végezhető el.

A sertsétenyésztők egyesületének elnöke a szabadkai gazdasági kamarában részt vett egy a témában megszervezett előadáson, melynek keretében elhangzott, hogy ahol egyszer megjelenik az afrikai sertéspestis vírusa ott évekig nagyon nehéz megszabadulni tőle. Portugália az egyetlen olyan ország, ahol megjelent és 20 év után fertőzésmentes területnek nyilvánították ezt az országot, de időközben sokat kellett tenni ezért. Súlyos viszont a helyzet a velünk szomszédos országokban, Romániában és Bulgáriában is. Valószínűsíthető, hogy ezen országok valamelyikéből jutott át a vírus Szerbiába.

Mikuska többször is hangsúlyozta, hogy topolyai község területén most is több mint tízezer sertést tartanak, ezért fontos meggátolni a betegség megjelenését, mert hatalmas károkat okozna. Megjegyezte, hogy megfelelő védőruházat nélkül a tenyésztők még az állatorvost se engedjék be telephelyeikre. Volt ugyanis olyan eset, mikor éppen az állategészségügyi dolgozók vitték be – nem szándékosan – a vírust egyik helyről a másikra. A szállítóeszközök, kamionok megfelelő fertőtlenítése sem maradhat el. Sajnos a madarak is átvihetik a vírust valamilyen módon, ajánlatos a telepeket a madarak elől is lezárni. A moslékkal történő etetés is veszélyes lehet, ajánlott a megbízható helyről származó hőkezelt száraztakarmány etetése. Azt is elmondta, hogy ahol fertőzött egyedet találnak, a hely 3 kilométeres körzetében minden állatot azonnal meg kell semmisíteni. Ilyen esetekben 10 kilométeres körzetben veszélyeztetettnek nyilvánítják a helyet.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A május 7-e óta alkalmazott törvény alapján összesen 15 600 hitelt váltottak át svájci frankból euróba, ezek értéke 59,2 milliárd dinár, írja a Novosti. A Szerb Nemzeti Bankban azt mondták, aktívan követik az átváltás folyamatát. „A törvény alkalmazásával július végéig a svájci frankban indexált...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 9:50 ]
Kínában az ipari termelés növekedésének üteme 17 éves mélypontra esett vissza, a kiskereskedelmi forgalom bővülése pedig tovább lassult augusztusban az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belföldi kereslet hatására. A kínai statisztikai hivatal hétfőn közölt adatai szerint az ipari...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 8:07 ]
A minden rekordot megdöntő európai és ázsiai hőséghullámok miatt egyre több befektető a légkondiban látja a jövőt, ez pedig a különböző gyártók részvényeinek árfolyamán is jól érezhető. Sokan fogadnak arra, hogy az egyre nagyobb és tartósabb meleg miatt a következő években drámaian megnő a légkondik eladása,...
2019. SZEPTEMBER 14.
[ 12:25 ]
Beolvasás folyamatban