Gazdaság
Mali: Az idei költségvetésben még 285 milliárd dinár áll rendelkezésre
Betűméret:             

Szerbia idei költségvetésében még 285 milliárd dinár áll rendelkezésre, ezt maga Siniša Mali pénzügyminiszter jelentette ki. Hozzátette: az immáron három éve tartó gazdasági válság ellenére minden makroökonómiai mutató pozitív és a szerb gazdaság erősebbnek mutatkozott, mint sok más, nagyobb gazdaság.

A pénzügyekkel, a köztársasági költségvetéssel és a közpénzek elköltésének ellenőrzésével foglalkozó közgyűlési bizottság ülésén Mali azt mondta, hogy a bruttó hazai termék idén először haladja meg a 60 milliárd eurót, a gyárak megnyitása pedig megtérülni látszik. A GDP-arányos államadósság 54 százalékon áll.

A jövő évi költségvetés három pilléren nyugszik: a polgárok életszínvonalának megőrzésén, a beruházások folytatásán és az energetikán.

Az életszínvonal megőrzését a nyugdíjemelésen és a közszférában végbemenő fizetésemelésen keresztül biztosítják. Mali elmondta, hogy a nyugdíjakat novemberben kilenc százalékkal növelték, januárban pedig további, 12,1 százalékos emelés következik. A közszférában 12,5 százalékos fizetésemelést jelentettek be, a katonaságnál 25 százalékos fizetésemelést.

Az energetikával kapcsolatban a pénzügyminiszter elmondta, hogy az állami vállalatoknál aktív átszerveződés zajlik. Az országnak elegendő gázkészlete van a lakosság és az ipar számára is, szén pedig Indonéziából érkezett.

A beruházásokra jövőre a GDP 6,8 százalékát fordítja a kormány, és ezzel garantálja, hogy nem áll el a már megkezdett és tervezett fejlesztésektől, így a belgrádi metró építésétől sem. Mali elmondta még, hogy a jövő évi költségvetés tervezett hiánya 3,3 százalékos, ebből 1,4 százalékot az energiaellátás biztosítása tesz ki. A 2023-as év a munkaadóknak tervezett adókedvezmények éve lesz, ami ugyan 40 milliárd dinárjába kerül az államnak, de a munkahelyek növekedésével jár majd.

A jövő évi költségvetés 7,8 százalékkal magasabb a jelenlegi, módosított 2022-es költségvetésnél. Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank elnöke elmondta, hogy a szerb kormány igyekszik fenntartani a pénzügyi stabilitást, ezzel továbbra is kedvező lesz a befektetési környezet. Tabaković szerint a legnagyobb veszélyt a külső tényezők jelentik a szerb gazdaság számára, ha pedig a belföldi környezetet nézzük, akkor a mezőgazdasági szezon jelent kockázatot. (Danas)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jelentős mértékű árcsökkentést jelentett be Németország nyugati részének egyik legnagyobb városi közműszolgáltatója, a több százezer ügyfelet kiszolgáló Entega. A Darmstadtot ellátó vállalat a villamos energia árát csaknem 25 százalékkal, a földgáz árát 30 százalékkal csökkenti áprilistól az egyetemes...
2023. JANUÁR 20.
[ 12:08 ]
Szerbia lakosai egyre inkább eladósodnak, erre a következtetésre jutunk, ha megnézzük a Szerbiai Bankszövetség tavalyi statisztikáit. Ezen adatok alapján a lakosok átlagoson 1800 euróval tartoznak a bankoknak. A Politika mai cikke szerint a lakosok 1426 milliárd dinárt kölcsönöztek a bankoktól, azaz mintegy 12 milliárd...
2023. JANUÁR 20.
[ 12:04 ]
A pár hetes folyamatos árcsökkenés után ismét drágul az üzemanyag Szerbiában. Ma 15 órától az eurodízel ára 198, a 95 oktános benziné 167 dinár lesz. Az árak jövő péntekig érvényesek. A múlt héten az eurodízel 195 dinár, a BMB 95-ös benzin 165 dinár volt. Az elmúlt tíz napban az olaj világpiaci ára is...
2023. JANUÁR 20.
[ 12:02 ]
Beolvasás folyamatban