Világ
Szíria: Az EU kétmilliárd eurót ajánl fel a brüsszeli donorkonferencián

Kicsivel több mint kétmilliárd eurót ajánl fel az Európai Unió a polgárháború sújtotta Szíriában élő rászorulók és a környező országokban menedéket keresők idei támogatására - jelentette be az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a csütörtöki brüsszeli donorkonferencián.

Federica Mogherini arról számolt be, hogy a 2 milliárd euróból nagyjából 1,5 milliárdot a Törökországban menedéket kereső szíriaiak támogatására szánnak, a maradékot pedig a helyzet javítására fordítják Szíriában és más szomszédos országokban, elsősorban Jordániában és Libanonban.

"Nem pusztán adománygyűjtésről van szó, Szíria továbbra is prioritása kell, hogy maradjon a nemzetközi közösségnek" - hangoztatta a főképviselő.

Az uniós tagállamok külön felajánlásai nem számítanak bele ebbe az összegbe. Gerd Müller német nemzetközi fejlesztési miniszter országa nevében 1,44 milliárd eurós támogatást jelentett be, ami szerinte "a szolidaritás erős jele". Az Egyesült Királyság 400 millió fontot ajánlott fel, Ausztria pedig kilencmilliót. További részletek egyelőre nem ismertek.

Az ENSZ szerint idén nagyjából 5,5 milliárd dollárra (mintegy 4,4 milliárd euróra) lenne szükség a környező országokban menedéket kereső szíriaiak számára, valamint 3,3 milliárd dollárra (2,9 milliárd euróra) a belső menekültek számára.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője kijelentette, akkor lenne elégedett, ha sikerülne megközelíteni vagy kicsit meg is haladni a tavaly felajánlott hatmilliárd dollárt.

"Nagyvonalú támogatásokat várunk, pénz nélkül ugyanis le kell állítanunk humanitárius tevékenységünket" - mutatott rá.

A donorkonferencián több mint nyolcvan ország képviselői vesznek részt.

A legnagyobb nemzetközi donornak az Európai Unió és tagállamai számítanak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Rafi Eitan volt izraeli miniszter. Ő irányította azt a Moszad-akciót, aminek keretében elfogták Adolf Eichmann náci háborús bűnöst. 92 évesen egy Tel Aviv-i kórházban meghalt Rafi Eitan. Eitan fontos szerepet játszott az izraeli titkosszolgálatok korai éveiben. 1960-ban ő vezette azt a Moszad-akciót, amivel...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 23:14 ]
Megerősített biztonsági intézkedések mellett vonultak 19. alkalommal utcára szombaton a francia nagyvárosokban a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen ötödik hónapja tiltakozó sárgamellényes tüntetők. Az előző hétvégi párizsi zavargások miatt a korábbi összetűzések helyszínén, egyebek mellett a...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 20:47 ]
Az utóbbi másfél évtized legnagyobb tömegtüntetése volt szombaton Londonban. A résztvevők a brit EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírását követelték. A menet a Hyde Park mellett húzódó elegáns Park Lane sugárútról indult kora délután, de még hat órával később, kora este is folyamatosan haladt a tömeg...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 16:12 ]
Beolvasás folyamatban