Világ
Szíria: Az EU kétmilliárd eurót ajánl fel a brüsszeli donorkonferencián

Kicsivel több mint kétmilliárd eurót ajánl fel az Európai Unió a polgárháború sújtotta Szíriában élő rászorulók és a környező országokban menedéket keresők idei támogatására - jelentette be az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a csütörtöki brüsszeli donorkonferencián.

Federica Mogherini arról számolt be, hogy a 2 milliárd euróból nagyjából 1,5 milliárdot a Törökországban menedéket kereső szíriaiak támogatására szánnak, a maradékot pedig a helyzet javítására fordítják Szíriában és más szomszédos országokban, elsősorban Jordániában és Libanonban.

"Nem pusztán adománygyűjtésről van szó, Szíria továbbra is prioritása kell, hogy maradjon a nemzetközi közösségnek" - hangoztatta a főképviselő.

Az uniós tagállamok külön felajánlásai nem számítanak bele ebbe az összegbe. Gerd Müller német nemzetközi fejlesztési miniszter országa nevében 1,44 milliárd eurós támogatást jelentett be, ami szerinte "a szolidaritás erős jele". Az Egyesült Királyság 400 millió fontot ajánlott fel, Ausztria pedig kilencmilliót. További részletek egyelőre nem ismertek.

Az ENSZ szerint idén nagyjából 5,5 milliárd dollárra (mintegy 4,4 milliárd euróra) lenne szükség a környező országokban menedéket kereső szíriaiak számára, valamint 3,3 milliárd dollárra (2,9 milliárd euróra) a belső menekültek számára.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője kijelentette, akkor lenne elégedett, ha sikerülne megközelíteni vagy kicsit meg is haladni a tavaly felajánlott hatmilliárd dollárt.

"Nagyvonalú támogatásokat várunk, pénz nélkül ugyanis le kell állítanunk humanitárius tevékenységünket" - mutatott rá.

A donorkonferencián több mint nyolcvan ország képviselői vesznek részt.

A legnagyobb nemzetközi donornak az Európai Unió és tagállamai számítanak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) további 5-10 ezer katona Közel-Keletre vezénylését fontolgatja - jelentette szerdán este - mások mellett - az amerikai közszolgálati rádió (NPR). A tárca az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának kérése nyomán vette fontolóra a csapaterősítést. A Középső...
2019. MÁJUS 23.
[ 5:53 ]
Csütörtökön veszi kezdetét az a négynapos választási folyamat, amelynek keretében az Európai Unió mintegy 400 millió szavazókorú állampolgára adhatja le voksát. Elsőként az Egyesült Királyságban és Hollandiában szavazhatnak az emberek, majd pénteken Írországban és Csehországban nyílnak meg az urnák. A cseheknél...
2019. MÁJUS 23.
[ 5:31 ]
Nincs együttműködés a demokratákkal semmilyen lényeges kérdésben mindaddig, amíg fel nem hagynak azokkal az erőfeszítéseikkel, hogy vizsgálatokat indítsanak ellene - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében újságíróknak, miután megszakította tárgyalásait a kongresszus demokrata párti két...
2019. MÁJUS 22.
[ 21:56 ]
Beolvasás folyamatban