Világ
Szíria: Az EU kétmilliárd eurót ajánl fel a brüsszeli donorkonferencián

Kicsivel több mint kétmilliárd eurót ajánl fel az Európai Unió a polgárháború sújtotta Szíriában élő rászorulók és a környező országokban menedéket keresők idei támogatására - jelentette be az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a csütörtöki brüsszeli donorkonferencián.

Federica Mogherini arról számolt be, hogy a 2 milliárd euróból nagyjából 1,5 milliárdot a Törökországban menedéket kereső szíriaiak támogatására szánnak, a maradékot pedig a helyzet javítására fordítják Szíriában és más szomszédos országokban, elsősorban Jordániában és Libanonban.

"Nem pusztán adománygyűjtésről van szó, Szíria továbbra is prioritása kell, hogy maradjon a nemzetközi közösségnek" - hangoztatta a főképviselő.

Az uniós tagállamok külön felajánlásai nem számítanak bele ebbe az összegbe. Gerd Müller német nemzetközi fejlesztési miniszter országa nevében 1,44 milliárd eurós támogatást jelentett be, ami szerinte "a szolidaritás erős jele". Az Egyesült Királyság 400 millió fontot ajánlott fel, Ausztria pedig kilencmilliót. További részletek egyelőre nem ismertek.

Az ENSZ szerint idén nagyjából 5,5 milliárd dollárra (mintegy 4,4 milliárd euróra) lenne szükség a környező országokban menedéket kereső szíriaiak számára, valamint 3,3 milliárd dollárra (2,9 milliárd euróra) a belső menekültek számára.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője kijelentette, akkor lenne elégedett, ha sikerülne megközelíteni vagy kicsit meg is haladni a tavaly felajánlott hatmilliárd dollárt.

"Nagyvonalú támogatásokat várunk, pénz nélkül ugyanis le kell állítanunk humanitárius tevékenységünket" - mutatott rá.

A donorkonferencián több mint nyolcvan ország képviselői vesznek részt.

A legnagyobb nemzetközi donornak az Európai Unió és tagállamai számítanak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Letartóztatták Fadil Novalićot, Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a miniszterelnökét, mert gyanús, kínai lélegeztetőgép-vásárlásba keveredett - közölte az N1 regionális hírtelevízió pénteken. A politikust a lélegeztetőgépeket...
2020. MÁJUS 29.
[ 17:27 ]
Június közepétől enyhébbek lesznek a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szabályok - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután Bécsben. "Jó úton vagyunk" - mondta Kurz. A kancellár köszönetet mondott a lakosságnak, mint fogalmazott: az emberek sok áldozatot hoztak azért, hogy ilyen jelentős...
2020. MÁJUS 29.
[ 17:16 ]
Oroszországban rekordszámú, 232 Covid-19-beteg elhunytáról tettek bejelentést pénteken az elmúlt nap adatait összesítve. A járvány kezdete óta a halálozások számának napi növekménye első ízben a haladta meg a 200-at. A tragikusan végződött betegségek száma ezzel 4374-re nőtt Oroszországban. Moszkvából 76 új...
2020. MÁJUS 29.
[ 12:56 ]
Beolvasás folyamatban