Világ
Putyin: Összehangoltak a Moszkva és Minszk közötti együttműködés eszközei

Összehangoltak és jól működnek a Minszk és Moszkva közötti együttműködés eszközei - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Szocsiban fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz és a fehérorosz fél napi kapcsolatban áll az előttük álló feladatok megoldásával kapcsolatban. Lukasenka köszönetet mondott vendéglátójának azért a segítségért, amelyet Moszkva nyújtott hazája gazdaságának. A tavaly szeptember 14-i kétoldalú csúcstalálkozón Oroszország másfél milliárd dolláros állami hitelt helyezett kilátásba Fehéroroszország számára.

Putyin úgy vélekedett, hogy a kétoldalú ipari együttműködés fontosabb a Fehéroroszországnak nyújtott közvetlen orosz pénzügyi támogatásnál.

A fehérorosz vezető pedig azt mondta, hogy a két ország integrációjának 33 útiterve közül 6-7 olyan van, amelyen a két kormánynak dolgoznia kell. Azt hangoztatta, hogy hazája az új atomerőművének üzembe helyezése és vegyipara révén kívánja ellensúlyozni az orosz gáz felhasználásának csökkenését.

Putyin szerint Oroszország februárban újabb vakcinaszállítmányokat juttat el Fehéroroszországba, és már átadta Minszknek az oltóanyag gyártási technológiáját. Az orosz elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Moszkva és az EU összefogjon a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Lukasenka közölte, hogy őszre elkészül a Covid-19 betegség elleni saját fejlesztésű fehérorosz vakcina is, és kifejezte reményét, hogy nyárra újraindul a két ország közötti autóforgalom.

Az elmúlt napokban a hétfői találkozóról csak "csepegtetve" közöltek információkat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön csak annyit közölt, hogy Putyin és Lukasenka hétfőn hosszú tárgyalási fordulót tart, az orosz elnöki hivatal pedig pénteken csak annyit jelzett, hogy a csúcs Szocsiban lesz, és a felek nem terveznek sajtótájékoztatót. Az Eho Moszkvi rádió szerint közös közlemény sem várható. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Brit kutatók csütörtökön ismertetett vizsgálati eredményei szerint a lakossági antitest-vizsgálatok már egyértelműen jelzik a koronavírus elleni oltás hatékonyságát. A patinás Imperial College London egyetem által rendszeresen elvégzett valós idejű közösségi járványterjedési felmérések (Real-time assessment of...
2021. FEBRUÁR 25.
[ 12:37 ]
A Richter-skála szerinti 4,3-as erősségű földrengés rázta meg szerda este 23 óra 7 perckor Dubrovnik környékét, de érezték a rengést Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban is. A rengés epicentruma 68 kilométerre volt dél-keletre Mostartól és 14 kilométerre dél-nyugatra Dubrovniktól, Horvátország és...
2021. FEBRUÁR 25.
[ 10:27 ]
A világon 112 536 726 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 497 263, a gyógyultaké 63 492 800 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 112 093 790 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2...
2021. FEBRUÁR 25.
[ 8:22 ]
Beolvasás folyamatban